[ed2k] Cronos | Nou: 27

Documentals

Moderadors: arakelov, Petiso, Nava

Avatar de l’usuari

Autor del tema
Nava
Entrades: 573
Membre des de: dv. oct. 06, 2006 14:36
Ubicació: Baix Llobregat
Status: Desconnectat

[ed2k] Cronos | Nou: 27

#1

Entrada Autor: Nava » dl. oct. 09, 2006 21:01

Imatge
"Cronos", un nou espai de TVC presentat per Enric Calpena que els dijous al vespre dóna cabuda a documentals històrics de gran factura. Els documentals que s'ofereixen dins del programa "Cronos" -tots de producció aliena- són alguns dels millors treballs històrics que es poden trobar al mercat, produccions filmades amb un alt pressupost i la rigorositat que, per exemple, garanteix la BBC.



Llistat de documentals:

Imatge

1.- Genghis Khan (Acabat)
Genghis Khan van ser un home que va combinar la ferocitat de Conan el Barbar amb el geni tàctic de Napoleó. Un home de l’estepa asiàtica on el seu exercit es va quedar a les portes d’Europa. Avui en dia el nom de Genghis Khan encara és sinònim de maldat però en el seu temps va ser una figura heroica, un estrateg brillant capaç de despertar una completa devoció per part dels seus guerrers. Ell va créixer en la misèria a l’implacable estepa de Mongòlia. A partir de la mort del seu pare, el segrest de la seva dona i l’execució del seu millor amic, en Genghis Khan va aprendre les lliçons de la vida. Però, com va aconseguir conquerir un imperi més extens que l’Imperi Romà? Va ser veritablement el monstre brutal que va massacrar a sang freda milions de persones per tal d’aconseguir el poder, o en canvi, va ser un visionari que va transformar unes tribus enfrontades entre sí en una nació capaç de dominar el món? Filmat integrament a Mongòlia, aquest documental mostra la veritat darrere la llegenda de Genghis Khan.

Imatge

2.- Bàrbars. Els Gots (Acabat)
Aterroritzats per les incursions salvatges dels huns, el poble got havia improvisat un pla desesperat amb el que esperava obtenir el recolzament del totpoderós Imperi Romà. La maniobra, tanmateix, acabaria constant-li molt cara, ja que en comptes de recolzament es van veure confinats en mísers camps de concentració al llarg de la frontera imperial. Les autoritats romanes van voler desentendre’s de la situació, creien a l’enemic massa dèbil per a rebel·lar-se. No comptaven amb que els gots disposaven de tot un arsenal ocult i que aviat atacarien les principals províncies. Tretze anys més tard, el jove rei Alaric I va tornar a desafiar el poder de l’Imperi reclamant un millor tracte i terres pròpies per al seu poble.

Imatge

3.- Bàrbars. Els Huns (Acabat)
Al segle V, aprofitant la debilitat dels seus emperadors, els huns assesten un cop mortal al fins aleshores invencible Imperi Romà, conduint-lo a la seva divisió i posterior decadència. Tot i això, abans de que l’assalt es produís, les autoritats romanes van intentar utilitzar la via diplomàtica per a evitar la caiguda final. En aquest sentit, van proposar el pagament de certs tributs, l’intercanvi d’ambaixadors i, fins i tot, van permetre que alguns fills de la noblesa romana visquessin com a convidats (hostatges, en realitat), als dominis dels bàrbars. Un d’ells, Flavi Aeci va acabar convertint-se, amb el temps, en un dels millors generals romans, capaç d’enfrontar-se al mateix rei dels huns, el temible Atila.

Imatge

4.- Bàrbars. Els Víkings (Acabat)
Amb l’extraordinari descobriment d’un vaixell enterrat a les profunditats de les costes noruegues, s’esvaïa el mite sorgit al voltant de la civilització víking. Les evidències trobades a principis del segle XX demostraren que la seva fama d’assaltadors i guerrers no era del tot justa, ja que per sobre de qualsevol altra cosa es tractava d’un poble d’exploradors intrèpids i d’hàbils comerciants. Equipats amb embarcacions lleugeres, els víkings navegaren des d’Aràbia fins les costes del Nou Món, molt abans que en Cristòfor Colom hagués hissat ni tan sols la vela.

Imatge

5.- Bàrbars. Els Mongols (Acabat)
Si per alguna cosa van destacar els mongols en la Història és per haver imposat un estil marcat per l’astúcia i la crueltat que ha servit d’inspiració a estrategs de tots els temps. Eren destres genets que amb la seva velocitat i tècnica sumien en la confusió i el desconcert als seus enemics. El seu líder més destacat va ser Gengis Khan, qui orfe de pare fou abandonat per la seva tribu enmig de l’estepa a la mercè del vent. Impulsat per un fort sentiment de venjança, així com el desig de controlar totes les tribus que vivien a la terra dels mongols, Gengis Khan es va convertir en un valerós guerrer i en un líder pràcticament imparable.

Imatge

6.- Conquistadors. La batalla dels déus (Acabat)
L’any 1519, Hernán Cortés va desembarcar a les costes del centre de Mèxic amb només 500 homes disposat a conquerir en nom de Carles I d’Espanya els territoris del Nou Món. Nascut a Extremadura, de jove havia tingut al cap el desig de glòria i de fortuna. Amb només dos anys de campanya les tropes espanyoles van aconseguir fer caure l’imperi asteca juntament amb la seva capital, Tenochtitlan. El carisma personal de Cortés, l’ajuda de la seva amant i intèrpret nadiua, el poder de les armes de foc i la creença de Montezuma II que Cortés era el déu rei asteca, Quetzaltcoalt, van ser els factors fonametals en la victòria espanyola.

Imatge

7.- Conquistadors. L'imperi del Sol (Acabat)
Després que l’Hernán Cortés destruís l’imperi asteca a Mèxic, un altre conquistador espanyol, Francisco Pizarro, va marxar cap al Perú dels inques amb menys de 180 homes. En aquesta expedició Pizarro va aconseguir omplir els cofres d’Espanya amb els tresors dels Andes. El documental descriu el despietat atac de Pizarro a l’imperi inca enmig d’una guerra civil entre el pretendent al tron inca, Atahualpa, i el seu germà vençut, Huáscar. En la victòria espanyola hi afectarà la rivalitat entre Pizarro i Diego de Almagro, el rapte i la subsegüent execució d’Atahualpa, i l’ocupació de la capital inca, Cuzco.

Imatge

8.- Conquistadors. La rebel·lió inca (Acabat)
Quan en Manco Capac, l’emperador inca titella dels espanyols, escapa cap a les muntanyes i organitza un exercit, en Francisco Pizarro es veu atrapat enmig d’una rebel·lió a gran escala. El documental mostra la revolta massiva, centrada en el setge de deu mesos sobre una capital en ruïnes: Cuzco. Tot i que coneixia les tàctiques militars europees, en Manco Capac va ser capturat gràcies als avantatges tècnics espanyols i per l’arribada de l’època de la collita, que va fer reduir considerablement les tropes inques. Forçat a lluitar en una guerra de guerrilla, l’últim emperador Inca va morir vuit anys després.

Imatge

9.- Gettysburg. Els nois de blau i de gris (Acabat)
La guerra civil dels Estats Units va durar cinc anys. Durant el seu transcurs, varen morir milers d’homes en cruentes batalles. Tanmateix, la batalla més decisiva i famosa és sens dubte la de Gettysburg, on el general unionista Lee va ser vençut. Aquesta derrota va iniciar un procés inexorable de debilitament de les forces sudistes que conlouria amb la capitulació dels Estats Confederats del Sud davant el general Ulises Grant.
El documental mostra a través de la carta real que el tinent de la Unió, Frank A. Haskell, va escriure al seu germà on s’explica de forma vívida els fets succeïts a Gettysburg. Les paraules del soldat Haskell serveixen per a obrir una finestra a la batalla més llarga que s’ha produït mai als Estats Units.

Imatge

10.- La batalla de Leipzig (Acabat)
L’enfrontament entre els exèrcits de Napoleó i els de Rússia, Prússia, Àustria i Suècia el 1813, va ser decisiu. Les tropes aliades provocaren el declivi de l’Imperi napoleònic en només quatre dies. Aquestes, molt més nombroses, van rodejar a Napoleó qui, en veure com els seus homes morien a la riba del riu Elster, es va exiliar a l’Illa d’Elba.

Imatge

11.- La secreta Inquisició. El foc de la fe (Acabat)
Aquest és un docudrama dividit en tres parts sobre la Inquisició, creada el 1542 per a controlar la influència de la Reforma, i que avui en dia encarà és una institució activa sota el nom de Congregació per la Doctrina de la Fe. Cada part relata la història des d’una doble perspectiva: la de les víctimes i la dels qui els van jutjar. El primer capítol explica l’arribada de Giulio Antonio Santori al temut càrrec de Gran Inquisidor i la persecució que va portar a terme la Inquisició al conegut filòsof Giordiano Bruno que va acabar cremat a la foguera. El documental inclou comentaris de dignataris del Vaticà i historiadors de l’Església, incloent l’aleshores cardenal Joseph Ratzinger, abans d’esdevenir Papa, al capdavant de la Congregació per la Doctrina de la Fe. En Peter Godman, autor del llibre “The Secret Inquisition”, intenta mostrar quin tipus de persones eren els inquisidors i quins mètodes acostumaven a fer servir.

Imatge

12.- La secreta Inquisició. La presó de l'esperit (Acabat)
Segona part del docudrama sobre l’Inquisició, coneguda avui en dia com la Congregació per la Doctrina de la Fe. El capítol es centra amb la història del gran papa reformador, Benet XIV, qui va impulsar l’esperit de la Il·lustració dins de la Inquisició però el seu objectiu va ser barrat pel fanàtic inquisidor Ganganelli, el qual, més tard, esdevindria papa. Un dels papes més destructius de la Història.

Imatge

13.- La secreta Inquisició. El guardià de l'Església (Acabat)
Tercera i última part del docudrama sobre la Inquisició. El capítol retrata la dramàtica transició que va portar l’antiga Inqusició cap a la nova institució reformada, la Congregació per la Doctrina de la Fe. Abans de ser proclamat Papa, el cardenal Joseph Ratzinger va ser el prefecte de la Congregació. El documental mostra també la controvertida posició de l’Església contra el comunisme i la Sida.

Imatge

14.- Anníbal, l'enemic de Roma - Presentació - Part I - Part II (Acabat)
El general sempre serà recordat pel seu viatge èpic. Amb un exèrcit excepcional, que incloïa 37 elefants, va travessar els Alps en ple hivern i va derrotar totes les tropes romanes que se li van enfrontar. La seva campanya militar va culminar en la batalla perfecta de Canes. La producció, que fa servir les últimes tecnologies, ofereix seqüències d'un gran realisme amb la recreació de batalles i de la travessa pels Alps.

Imatge

15.- Tombes històriques. El rei guerrer d'Egipte (Acabat)
Ell va ser el rei guerrer més gran de l'antic Egipte. Un comandant valent, un mestre de les tàctiques i invencible en la batalla. Va ser Thutmosis III -conegut avui en dia pels egiptòlegs com 'Napoleó d'Egipte'. Però com va ser aquest faraó capaç de conquerir tants enemics i portar l'imperialisme egipci al seu zenit? En aquest episodi explorarem els factors que van conduir Thutmosis III a ser un guerrer excel·lent. Seguirem les seves campanyes militars als camps de batalla de sorra. I, amb l'ajuda dels arqueòlegs moderns, posarem el seu antic armament a prova.

Imatge

16.- Tombes històriques. Robar els morts (Acabat)
Van venir a la nit i ataquen sense avisar. Amb les tombes i palaus com a objectius, aquests lladres dels morts han robat als rics des dels principis dels temps. En aquest episodi dels Contes de la tomba, aprenem com els arquitectes reials van començar a adequar les criptes dels faraons amb accessoris antisaquejadors. I, sentirem les veus d'aquests antics lladres, tal com ells encarnen les aventures, perills, malediccions, intrigues i recompenses en què s'envolten quan roben els morts.

Imatge

17.- Tombes històriques. La venjança de l'harem (Acabat)
Ramsès III va ser un dels faraons més importants d'Egipte. Les seves armades van salvar Egipte d'invasors despietats. Les seves proeses, temples i fortaleses van ser material de llegenda a tot el món. Però el seu reialme va acabar en una mort misteriosa. Estava obsessionat amb el seu harem i vençut per una intriga sexual? La conspiració ha esperat, silenciosa, durant més de 3.000 anys.

Imatge

18.- L'autèntic Casanova (Acabat)
Un film biogràfic de la sèrie Amor Amagat. Giacomo Casanova ha estat aclamat com una bèstia luxuriosa, que va jugar arreu d'Europa dormint amb tantes dones com va poder. Tot i que la seva reputació és merescuda, no se'ns explica tota la història. Casanova va ser també un mentider amb molt de talent, que va relacionar-se amb figures de tot l'espectre social -des de prostitutes i proxenetes a reis, reines i papes. Casanova ens porta al segle XVIII per explorar l'home darrere el mite -un home que va viure una vida plena d'aventura, comèdia i drama que ens porta a diverses qüestions sobre la natura de les relacions humanes i la sexualitat que encara són rellevants per nosaltres avui en dia.

Imatge

19.- Els últims supervivents: La raça humana (Acabat)
És el misteri més intrigant del món. El nostre misteri. Com vam arribar aquí? I què va passar en el viatge del mico a l'home? Aquest fascinant programa de National Geographic Television & Film ens porta al nostre desenvolupament i lluita amb la teoria evolutiva linear que, fins fa poc, ens ha fet entendre el desenvolupament de l'homo sapiens. Tot comença en algun lloc d'Àfrica. Aquí, els micos primer van baixar dels arbres i van començar a caminar amb dues cames. Després, les coses comencen a passar ràpidament. Al llarg dels eons, aquestes criatures van mutar cap a una diversitat de formes humanes. Alguns van viure a la mateixa època i al mateix temps. Alguns micos que caminaven -incloent la nostra pròpia espècie, els humans moderns- van dur a terme migracions èpiques fora d'Àfrica. En aquests viatgers, van deixar evidències de les seves vides perilloses. Super-predadors com els gats amb dent de sabre i els cocodrils gegants els caçaven. Les sèquies, els volcans i potser fins i tot altres homes mico els mataven. Per sobreviure, els humans moderns es van tornar més adaptables, més cooperatius i més intel·ligents. Però alguna cosa va anar malament. Els investigadors han arribat a la següent conclusió: fa uns 70.000 anys, pràcticament ens vam extingir. Què va passar? Com vam sobreviure totes aquestes amenaces i ens vam convertir en l'últim mico que caminava, l'espècie que va deixar els seus contendents al fang, va conquerir el planeta i el va declarar seu? En aquest documental explorarem aquest misteri captivador i buscarem els últims supervivents. Aquest nou programa toca dos descobriment intrigants. El primer va aparèixer a l'illa de Flores de la remota Indonèsia. Allà, investigadors van trobar un tipus d'humà completament nou amb la meitat d'alçada -al qual van anomenar el 'Hobbit'. És una de les troballes més grans dels últims 50 anys. Aquestes noves espècies poden forçar-nos a reescriure la història de la humanitat. Al sud d'Àfrica, un altre detectiu d'ossos ha trobat uns fòssils completament diferents. No són els ossos d'un nan. Són ossos d'un ancià gegant -al que han anomenat 'Goliath'. Durant dècades, els grans pensadors de la ciència van estudiar els fòssils i van arribar a la conclusió que l'evolució humana era una història senzilla: fa milions d'anys en algun lloc d'Àfrica, un dels nostres ancestres micos va baixar dels arbres. Va agafar el testimoni genètic que potser ens va passar a nosaltres. Aquesta era la teoria científica que havia prevalgut, suportada per les millors més científica durant la major part del segle XX. I estaven equivocats. La natura va experimentar salvatgement amb la forma humana. I molts d'aquests experiments es van confrontar cara a cara. Una nova generació de nous investigadors ens revelen el nostre misteri, explicant-nos com vam desenvolupar abans del que fins ara havíem pensat i explicant per què vam sortir sols d'aquest camp tan poblat de micos que caminaven.

Imatge

20.- La història de l'U (Acabat)
La història del número 1 és la història de la civilització de l'oest. Terry Jones va a un viatge ple d'humor per descobrir quines mentides hi ha darrere del número més simple que tenim. Utilitzant gràfics de computadora, es porta el número 1 a la vida. La història de l'1 ens revela com les civilitzacions més grans de la història van arribar a ser-ho, d'on vénen els nostres números moderns i com la invenció del zero va canviar el món per sempre i ens va salvar d'utilitzar numerals romans encara avui en dia. Quants anys té l'1? una resposta precisa és impossible, però una mostra d'os trobada al Congo prova que ha estat per aquí almenys durant 20.000 anys. La seva vida va començar en realitat fa uns 6.000 anys, quan els Sumeris el van convertir en una fitxa amb forma de con i després en la primera escriptura; invencions que van fer l'aritmètica -i així doncs la vida- possible. 1.000 anys més tard a Egipte, en Terri observa l'ús del primer milió, així com la invenció d'una mesura oficial que permet a Egipte crear la seva pròpia definició de l'1, el Cubit (ens preguntem com d'horribles haurien sigut les piràmides sense ell). Aleshores anem a l'antiga Grècia, on el número 1 es té en gran consideració. De totes maneres, el seu major fan, Pitàgores, va perdre la seva cordura estudiant l'1. Pitàgores, seguit per Arquimedes, que va perdre la seva vida: va ser assassinat per l'exèrcit romà invasor. Els romans no tenien temps per matemàtiques teòriques i la seva forma 'I' es va convertir en una eina per imposar ordre. Els numerals inflexibles romans haurien dominat Europa pels següents 2.000 anys, però Terri descobreix com els números que fem servir avui en dia els van reemplaçar. És una història que comença a l'Índia quan els símbols 1,2,3,4,5,6,7,8,9 van ser inventats i quan Terri descobreix el primer 0. D'aquí saltem a Bagdad, on els musulmans van celebrar el sistema hindú, abans que finalment es portés a Europa, on es va trobar amb una feroç resistència. La batalla entre els números romans i hindús va durar 500 anys, però al segle XVI, els números hindús havien guanyat definitivament. Però la història no acaba aquí. Al cap d'uns 100 anys, el matemàtic alemany Gottfried Leibniz va inventar el sistema binari, un sistema que utilitza només 0 i 1. Des d'aleshores, així com passa amb el llenguatge dels ordinadors, aquests dos dígits han dominat qualsevol part de les nostres vides modernes.

Imatge

21.- Caterina, la gran (part 1) (Acabat)
22.- Caterina, la gran (part 2) (Acabat)
La vida d'una de les governants més brillants de Rússia, Caterina la Gran, és la protagonista d'un drama documental de dues parts, fet pels guardonats productors Brook Lapping. Investigada de forma intensiva, la biografia està barrejada amb noms d'historiadors de renom mundial, que ens ajuden a explicar la història d'una nena de 15 anys d'un petit poble d'Alemanya a qui van enviar a Rússia per casar-se amb l'hereu del tron. Tancada en un matrimoni gris i sense amor, Caterina va aprendre a parlar rus amb fluïdesa, va canviar la seva religió i es va autoeducar -a l'hora que aprenia a tractar amb la intriga i la traïció de la cort russa. Quan va tenir l'oportunitat, va prendre el poder i es va convertir en emperadriu, mentre que el seu marit impopular va ser secretament assassinat. En un regnat gloriós de 34 anys, Caterina va modernitzar Rússia, amb noves idees sobre salut i educació, però també va portar la guerra en una cerca despietada d'expansió. Al seu costat, el seu amant, el príncep Potemkin es va convertir en governador durant la seva obsessiva i tempestuosa relació. Utilitzant les memòries íntimes i les cartes personals de Caterina, l'actriu Emily Bruni ens porta a la vida d'una de les dones més poderoses i apassionades de la història.

Imatge

23.- La guerra santa (part 1) (Acabat)
24.- La guerra santa (part 2) (Acabat)
El 1191, Ricard Cor de Lleó va anunciar la seva arribada a Terra Santa amb una victòria llegendària. A la segona part del documental, lluitaria pel seu últim premi -Jerusalem. Fins a la victòria de Ricard, Saladí havia semblat invencible. La lluita per la Ciutat Santa consumiria la vida dels dos homes.
Basat en les últimes recerques de cristians i musulmans, i amb l'ajuda d'experts, aquest drama documental de dues hores lluita amb la visió popular de Ricard i Saladí, i ens reexplica la seva relació.
Filmada al Pròxim Orient, "La guerra santa" recrea la història que va definir el conflicte religiós durant segles i que va transformar Ricard i Saladí en llegendes.

Imatge

25.- La llança de Crist (Acabat)
Filmat a quatre països, el documental segueix la llegenda d’una de les relíquies més conegudes. La llança que va perforar la carn de Crist mentre ell estava a la creu se li otorga una poders miraculosos. Ha estat vinculada a algunes de les històries dels dirigents més poderosos i es diu que ha estat present en algunes de les batalles més grans que s’han produït. Constantí i Carlemany van onejar la llança i el mateix Adolf Hitler la va cobejar.
Avui en dia, existeixen quatre relíquies diferents que asseguren ser la llança santa: una a Viena, Polònia, el Vaticà i la llança misteriosa d’Armènia. El documental examina cadascuna d’elles en un esforç per determinar sí alguna de les quatre és l’autèntica llança de Crist, i quins poders podrien tenir.


Imatge

26.- L'autèntica llegenda de la torre Eiffel (part 1) (Acabat)
Un segle després del començament de la Revolució Francesa, la torre Eiffel era inaugurada com la gran atracció de l'Exposició Universal. Era un esdeveniment majúscul. Un any abans se n'havia celebrat una a Barcelona, però les autoritats franceses volien anar molt més enllà, volien que París esdevingués la capital del món. Per aquesta raó uns anys abans van convocar un concurs per a la construcció d'algun edifici emblemàtic. El projecte més estrafolari, sens dubte, va ser el presentat pel famós enginyer Gustave Eiffel, un personatge extraordinari conegut internacionalment.
La torre que ell s'imaginava semblava una bogeria. Havia d'arribar a 300 metres d'alçada, s'havia d'aixecar al costat del riu Sena i, a més, la pressió que hauria de suportar el terra havia de ser menor que la que fa un home assegut a una cadira. A més, s'havia de construir en poc més de dos anys.
El projecte de la torre va vèncer nombroses dificultats, des de descobrir que el terra estava foradat i negat per l'aigua del Sena fins a les dificultats polítiques, passant per la conflictivitat amb els obrers que construïen el meravellós monument. A més, no podia ser una torre gaire cara, perquè s'havia de desmuntar passats vint anys de l'Exposició.
Tot ho va superar Eiffel, i això ho veurem en aquest primer capítol d'un documental francès, amb un treball d'ambientació i de grafisme que ens farà tornar sense dificultats a aquells anys daurats de finals del segle XIX.

27.- L'autèntica llegenda de la torre Eiffel (part 2) (Acabat) Imatge
L'autèntica llegenda de la torre Eiffel no s'ha quedat només en un projecte de gran amplitud, ha resultat una producció tan sorprenent com pedagògica. No segueix les evidències de manera fidedigna. París no és mai presentat com una targeta postal en els grans trets de la història que són evocats. El realitzador preferirà proposar un docu-fiction endarrerint-se sobre els nombrosos detalls del diari dels anys 1880 de les diferents capes socials polítiques com obreres. Així, fins i tot si el principal centre d'interès resideix en l'espectacular confecció de l'edifici, la Torre mateixa no continuarà sent més que un ben bonic pretext per descriure un període frontissa de la nostra història en la qual les referències desapareixen injustament de la consciència col•lectiva.

Imatge

28.- Guardians de Roma (part 1)
El primer de dos capítols sobre la Roma imperial.
Segle I abans de Crist. No hi ha sobre la terra cap estat més poderós... Ara l'emperador és Neró, un home que és amant de tota mena de plaers extrems.
L'any 61 Roma és una ciutat caòtica, vital i brutal. Però hi ha homes que procuren de posar una mica de seny entre tant desordre: són els vigilants del foc, mig bombers, mig policies municipals, que vetllen per la seguretat dels ciutadans.
Els vigilants del foc: sovint antics esclaus disposats a arriscar les seves vides per tal d'aconseguir la ciutadania romana. Avui en diríem la nacionalitat...
Cronos convida als teleespectadors a compartir les investigacions de dos guardians de Roma, Caius Junius Theseus i Lucius Pedanius Celer, els encarregats de trobar l'assassí del prefecte de la ciutat. L'assassí sembla clar: és un dels seus esclaus, però... aquesta mort no pot ser que sigui fruit d'una gran conspiració?
Cronos ofereix, en aquesta gran producció europea, un espectacle fascinant...

Imatge

29.- Guardians de Roma (part 2) + Presentació
Bacanals, lluites de gladiadors, les crucifixions de cristians... Aquests són els elements que s'associen amb la Roma imperial. Però un moment clau de la història de Roma va ser el gran incendi que va patir la ciutat quan Neró n'era l'emperador.
Neró, que era un excèntric i, en certa mesura, un degenerat, va ser acusat d'haver provocat l'incendi. El provoqués o no, el cert és que l'emperador va aprofitar l'avinentesa per fer una gran matança de cristians, que qüestionaven el seu poder.
"Cronos" segueix les aventures de Caius Junius Theseus i Lucius Pedanius Celer, els dos vigilants del foc que investiguen l'estranya mort del prefecte de la ciutat, i s'introduirà en els ambients més tancats i desconeguts de l'antiga Roma.
Aquesta magnífica producció, assessorada pels millors coneixedors del món antic, transporta el teleespectador a les vigílies del 18 de juliol de l'any 64, quan l'incendi de Roma estava a punt de destruir la ciutat més gran del món.

30.- Neró, innocent o culpable? + Presentació
Durant sis dies i sis nits un terrible incendi va cremar del tot la ciutat més gran de l'antiguitat: Roma. Som a l'any 64 després de Crist i molts veuen la mà del mateix emperador, Neró, darrere de l'incendi.
Té raons per fer-ho? Neró té grans idees sobre com hauria de ser la ciutat i destruir-la és un primer pas per complir els seus somnis. I, a més a més, culpant els cristians de l'incendi, destrueix de passada uns quants enemics...
Però no tot és tan clar: un incendi casual durant un càlid juliol no és, ni de bon tros, descartable... Avui Cronos els convida a participar en un judici: "Neró: innocent o culpable?"
Amb l'ajuda del millors coneixedors de l'època mirarem de comprendre com es va poder produir un incendi que va matar desenes de milers de persones. Neró tenia una personalitat cruel que l'havia dut a assassinar la seva pròpia mare i la seva esposa... Però Neró estimava Roma i costa de creure que fos capaç de destruir-la per satisfer la seva ambició.


31.- Nuremberg, els nazis a judici: Albert Speer
El primer capítol de la sèrie "Nuremberg: els nazis a judici", dedicat a Albert Speer, arquitecte de Hitler.
Això va passar a la ciutat de Nuremberg. Els guanyadors de la Segona Guerra Mundial van portar a judici els principals dirigents nazis que van poder ser detinguts.
N'hi havia dos que destacaven per sobre dels altres: Hermann Goering, el número dos del règim, antic cap de la Luftwaffe, drogoaddicte i corrupte. I l'altre era Albert Speer, arquitecte de Hitler i antic ministre nazi d'armaments durant la guerra.
Goering es va mostrar desafiant, gens penedit d'haver contribuït a la matança de seixanta milions de persones. Speer, en canvi, va reconèixer la seva responsabilitat, encara que segons ell no va participar en cap acte que provoqués directament la mort de ningú.
Aquest judici, el més important del segle XX, ha estat tractat magistralment en una minisèrie de la televisió britànica, la BBC, que "Cronos" els ofereix. En aquest primer episodi se centra en la figura de Speer. Era un tècnic honest que va servir l'horror nazi? O més aviat era un hipòcrita que mostrava una cara amable per escapar-se de l'execució? Dos episodis que no es poden perdre...

33.- Nuremberg, els nazis a judici: Rudolf Hess
Hess, el que havia de ser successor de Hitler, va ser el dirigent nazi més estrafolari i histriònic de tots. Va participar plenament en la política criminal del nacional socialisme, però va fer un acte que va desconcertar tothom, nazis i aliats: en el segon any de guerra, va agafar un avió tot sol i va fugir a la Gran Bretanya on va dir que volia negociar la pau amb l'Imperi Britànic.
Hitler no li havia donat permís i, de fet, els britànics no se'l van creure en absolut. Però potser aquest gest el va fer afrontar el judici de Nuremberg amb més possibilitats que la majoria d'acusats.
Aquesta sèrie de la BBC dedicada als judicis de Nuremberg que "Cronos" ofereix, se centra aquest dimecres en la figura de Hess. Estava boig o només ho aparentava? N'era conscient dels seus actes? Va contribuir decisivament a les grans matances de jueus del final de la guerra, quan ell ja era presoner a Anglaterra?

34.- Nuremberg, els nazis a judici: Hermann Goering
Segon capítol de la sèrie "Nuremberg: els nazis a judici", dedicat a Hermann Goering, successor de Hitler. Aquest és Hermann Goering, el successor de Hitler quan el Führer es va suïcidar, al final de la Segona Guerra Mundial. Goering va ser el principal nazi capturat i jutjat pels aliats durant els judicis de Nuremberg, que van començar pocs mesos després d'acabada la guerra. Goering era el més simpàtic i extravertit dels dirigents nacionalsocialistes. Però també era un toxicòman, que es distingia pel seu grau de corrupció dins d'un règim corrupte, i va ser el fundador de la Gestapo, la policia secreta del règim, responsable directa de desenes de milers d'assassinats. Davant dels magistrats de les potències aliades, Goering es va mostrar tal com era: brillant i ocurrent en moltes respostes; cruel i desagradable quan el que es deia no li agradava, i fanàtic i messiànic en la seva concepció del món i de la guerra. La televisió pública britànica, la BBC, ha produït aquest episodi dedicat al judici dels jerarques nazis a Nuremberg. Poques vegades s'ha pogut veure amb tant de rigor el judici més famós i més important del segle XX. Una lliçó d'Història i una de les grans superproduccions de la pantalla.

35.- Billy el nen, desemmascarat! - Presentació

36.- Jesse James. Llegenda, bandit, terrorista? (I) - Presentació

37.- Jesse James. Llegenda, bandit, terrorista? (II)
Nava l’ha editat per darrera vegada el dia: dt. gen. 29, 2008 21:40, en total s’ha editat 20 vegades.


Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
Nava
Entrades: 573
Membre des de: dv. oct. 06, 2006 14:36
Ubicació: Baix Llobregat
Status: Desconnectat

#2

Entrada Autor: Nava » dl. oct. 16, 2006 13:17

Afegit el documental 16 Tombes històriques. Robar els morts :D

Avatar de l’usuari

Autor del tema
Nava
Entrades: 573
Membre des de: dv. oct. 06, 2006 14:36
Ubicació: Baix Llobregat
Status: Desconnectat

#3

Entrada Autor: Nava » dg. oct. 29, 2006 23:07

Afegit el documental 17 Tombes històriques. La venjança de l'harem :twisted:

Avatar de l’usuari

Autor del tema
Nava
Entrades: 573
Membre des de: dv. oct. 06, 2006 14:36
Ubicació: Baix Llobregat
Status: Desconnectat

#4

Entrada Autor: Nava » dj. nov. 09, 2006 20:05

Afegit el documental 18 L'autèntic Casanova 8)

Avatar de l’usuari

Autor del tema
Nava
Entrades: 573
Membre des de: dv. oct. 06, 2006 14:36
Ubicació: Baix Llobregat
Status: Desconnectat

#5

Entrada Autor: Nava » dg. nov. 12, 2006 15:44

Afegit el documental 19 Els últims supervivents: La raça humana :)

Avatar de l’usuari

Autor del tema
Nava
Entrades: 573
Membre des de: dv. oct. 06, 2006 14:36
Ubicació: Baix Llobregat
Status: Desconnectat

#6

Entrada Autor: Nava » dl. nov. 13, 2006 0:48

Afegit el documental 20 La història de l'U :wink:

Avatar de l’usuari

Autor del tema
Nava
Entrades: 573
Membre des de: dv. oct. 06, 2006 14:36
Ubicació: Baix Llobregat
Status: Desconnectat

#7

Entrada Autor: Nava » dt. nov. 21, 2006 18:52

Afegit el documental 21 Caterina, la gran :D


pepe0008
Entrades: 2
Membre des de: dg. nov. 26, 2006 1:38
Ubicació: Madrid
Status: Desconnectat

#8

Entrada Autor: pepe0008 » dg. nov. 26, 2006 2:21

Muy interesante.

Me apunto de momento a los Hunos y los Godos.

Muchas gracias.

(Mi catalán escrito es criminal, así que uso el castellano.)

Saludos y gracias por compartir.

Avatar de l’usuari

Autor del tema
Nava
Entrades: 573
Membre des de: dv. oct. 06, 2006 14:36
Ubicació: Baix Llobregat
Status: Desconnectat

#9

Entrada Autor: Nava » dl. des. 04, 2006 23:42

Benvingut a TotsRucs, pepe0008 :D

La veritat és que en Xordi està fent una gran feina amb la captura de Cronos :D

Afegit el docuemental 22 Caterina, la gran (2a part)

Avatar de l’usuari

Autor del tema
Nava
Entrades: 573
Membre des de: dv. oct. 06, 2006 14:36
Ubicació: Baix Llobregat
Status: Desconnectat

#10

Entrada Autor: Nava » dc. des. 20, 2006 21:27

Afegits els documentals 22 i 23 La guerra santa :twisted:

Avatar de l’usuari

Autor del tema
Nava
Entrades: 573
Membre des de: dv. oct. 06, 2006 14:36
Ubicació: Baix Llobregat
Status: Desconnectat

#11

Entrada Autor: Nava » dg. des. 24, 2006 19:57

Afegit el documental 25 La llança de Crist :mrgreen:
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
Nava
Entrades: 573
Membre des de: dv. oct. 06, 2006 14:36
Ubicació: Baix Llobregat
Status: Desconnectat

#12

Entrada Autor: Nava » dv. gen. 26, 2007 9:24

Afegit el documental 26 L'autèntica llegenda de la torre Eiffel (part 1) 8)
Imatge


axmann33
Entrades: 2
Membre des de: ds. gen. 20, 2007 7:34
Status: Desconnectat

#13

Entrada Autor: axmann33 » dj. feb. 15, 2007 23:28

Hi ha alguna possibilitat de fer-te un monument?

Avatar de l’usuari

naroatna
Entrades: 21196
Membre des de: ds. des. 30, 2006 23:43
Ubicació: Figueres - Alt Empordà
Status: Desconnectat

#14

Entrada Autor: naroatna » dc. feb. 28, 2007 19:18

Hola a tots,
Tinc a mig descarregar el capítol 26 "la autèntica llegenda de la Torre Eiffel (Part 1)" des del 31 de gener passat i no hi manera. Fonts 0/34.
El podríeu compartir la gent que ja el tingueu sencer sis-plau? :wink: Gràcies.

Avatar de l’usuari

xordi
Site Admin
Site Admin
Entrades: 4422
Membre des de: dv. oct. 06, 2006 14:32
Status: Desconnectat

#15

Entrada Autor: xordi » dc. feb. 28, 2007 21:31

Naroatna, com el Nava ho tenia com a font i jo creia que estava prou compartit, aquesta nit el busco i el torno a penjar.

Respon