[ed2k] 30 minuts (Temp. 2019-2020) Nous !!

Moderadors: arakelov, Petiso, Nava

Respon
Avatar de l’usuari

Autor del tema
naroatna
Entrades: 19993
Membre des de: ds. des. 30, 2006 23:43
Ubicació: Figueres - Alt Empordà
Status: Desconnectat

[ed2k] 30 minuts (Temp. 2019-2020) Nous !!

#1

Entrada Autor: naroatna » dj. set. 12, 2019 23:42

30 minuts
Temporada 2019-2020
DVBrip català

El 19 d'octubre d'enguany, "30 minuts" arribarà als 35 anys a la primera línia del millor reporterisme. Després d'aquestes 34 temporades ininterrompudes en antena, el programa de reportatges més veterà de TV3, que actualment dirigeix Carles Solà, continua liderant la franja del "prime time" dels diumenges a la nit. És seguit, de mitjana, per unes 372.000 persones, amb una quota del 14% aquesta última temporada,
una dècima més que l'anterior (2017-18), en què ja va aconseguir superar en més de tres punts la mitjana de la temporada 2016-17. Els 5 reportatges més vistos han estat: "Marcats per l'1-O", amb 854.000 espectadors i una quota del 29,2%, seguit d'"Entre togues", "D'on ve el que mengem", "Viure de renda bàsica" i "El sexe ignorat". La temporada 2019-20 començarà el 8 de setembre amb el reportatge "Arenys, on tot comença", sobre els deu anys de la primera consulta sobre la independència de Catalunya a través dels seus principals protagonistes. Del setembre també cal destacar un reportatge sobre el consum d'alcohol, que ara mateix és el primer problema de salut pública a Catalunya.

El diumenge 20 d'octubre, l'endemà del dia en què el programa farà 35 anys, s'estrenarà careta nova i una imatge renovada, en la línia de destacar la claredat, la transparència i l'obertura, que "30 minuts" es marca com a objectius en aquesta nova etapa. Aquell diumenge es commemoraran els 35 anys amb un reportatge sobre els canvis en les formes de treball, la precarietat i les vulneracions constants dels drets dels treballadors, especialment en el sector de l'economia de les plataformes digitals, així com les perspectives de futur en aquest àmbit.

Aquesta tardor, "30 minuts" es fixarà especialment en temàtiques relacionades amb els col·lectius més vulnerables i la defensa dels drets humans, la crisi i emergència climàtica, el consum, la salut, així com els conflictes i canvis socials i polítics arreu del món, com ara el crèdit social a la Xina, la situació dels fills dels refugiats sirians al Líban o les morts en solitud al Japó. Igualment, es tractarà l'actualitat social, política, econòmica i cultural de Catalunya, amb reportatges com els que ja s'han estat produint sobre les conseqüències de l'envelliment de la població catalana, el debat sobre la presència de l'os al Pirineu, la sentència del judici del procés i les seves conseqüències, el despoblament del territori o la mutilació genital femenina, entre altres.
Capturador principal: naroatna
Suplents r5004

Dades tècniques
Durada: 30 minuts aprox.
Mida: 300 MB
Vídeo: XviD, 1296 kbps, 704x396,
Àudio: MP3, 128 kbps, 48000Hz, estèreo


E-links:


30 minuts (2019.09.08) Arenys, on tot comença (IPTVrip català per naroatna)(TotsRucs.cat).avi
El 30 minuts inicia la nova temporada 2019-2020 amb un reportatge que dona a conèixer com es va gestar ara fa deu anys a Arenys de Munt la primera consulta sobre la independència de Catalunya.
Més informació
Arenys de Munt, una població amb 8.800 habitants, és un exemple de la complexitat política del conjunt del país. Aquest poble del Maresme s'ha convertit en un símbol del moviment independentista català gràcies a la consulta sobiranista que un grup de veïns va organitzar-hi ara fa deu anys. Tot i que els vots dels partidaris a l'autodeterminació no van arribar a la meitat del cens, els promotors d'aquella votació n'estan molt satisfets. Després de la consulta d'Arenys de Munt, res no va ser igual.

L'equip del "30 minuts" ha visitat Arenys de Munt deu anys després per parlar amb els principals protagonistes de la consulta i conèixer com van tirar endavant aquella iniciativa quan ho tenien tot en contra. A més, sabrem què n'opinen de la conjuntura política actual. El programa ha entrevistat, per exemple, Josep Manel Ximenis, coordinador i portaveu de la comissió organitzadora de la consulta. Ximenis va ser el redactor de la moció que va permetre la votació i, en part gràcies a l'èxit de la consulta, va ser escollit alcalde del municipi dos anys més tard.

El reportatge "Arenys, on tot comença" compta també amb el testimoni de Jordi Bilbeny, fundador del Moviment Arenyenc per a l'Autodeterminació i un dels principals impulsors de la consulta independentista. Bilbeny va ser un dels milers de catalans mobilitzats l'any 2009 per la plataforma Deumil.cat en la primera gran manifestació internacional a favor de l'autodeterminació de Catalunya que va tenir lloc a Brussel·les. D'aquella concentració en va sorgir la idea de fer una consulta sobre la independència de Catalunya a Arenys de Munt.

També participa en el reportatge l'alcalde del municipi en aquella legislatura, Carles Móra, que va ser clau en l'èxit del sufragi. Només dos regidors d'aquell consistori van votar en contra de la consulta d'independència.

L'intent de fer una consulta independentista a Arenys de Munt va topar amb l'oposició de diversos col·lectius. Un dels més actius va ser Falange Española y de las JONS, que va amenaçar amb pamflets i pintades els veïns favorables a la consulta. Simpatitzants del partit d'extrema dreta es van manifestar pels carrers del poble el dia de la votació. Prèviament, l'advocat de l'Estat havia traslladat un recurs als tribunals per aturar la celebració del sufragi. El programa ha entrevistat Joan Rangel, delegat del govern espanyol a Catalunya en aquelles dates, que explica com es va actuar des d'aquest organisme per aturar l'Ajuntament d'Arenys de Munt quan aquest va excedir les seves competències.

Entre altres testimonis, també han participat en el reportatge representants de Salvem la Riera, l'entitat ecologista que és en l'origen de la consulta independentista. L'any 2002, Arenys de Munt va celebrar un referèndum per decidir si soterrar o no la riera que travessa el municipi. Una part dels veïns, descontents amb el resultat d'aquella votació, es van organitzar entorn del grup ecologista que va acabar promovent la consulta sobre la independència de Catalunya.

Els fets d'Arenys van encendre més que mai el debat polític i social entorn de la independència de Catalunya. Amb la votació del 13 de setembre del 2009 va arrencar una onada de 553 consultes arreu del país. Prop de nou-cents mil catalans hi van prendre part. D'Arenys de Munt en van néixer també l'Assemblea Nacional Catalana i l'Associació de Municipis per la Independència. Una dècada més tard, el procés polític nascut a Arenys no ha trobat encara un desllorigador.

Un treball dirigit per Joan Celdran / Realització: David Fontseca / Producció executiva: Valti Roda.

Un reportatge de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Broadcaster Audiovisual Services (BAS)
30 minuts (2019.09.15) Ciutadans per punts (IPTVrip català per naroatna)(TotsRucs.cat).avi
El govern xinès ha posat en marxa l'experiment d'enginyeria social més gran que mai s'hagi intentat per avaluar el comportament cívic dels seus ciutadans amb la instal·lació d'una sofisticada xarxa de 170 milions de càmeres de seguretat.
Més informació
Una taula de puntuacions permet als governants valorar l'honestedat, la confiança i el civisme que es mereixen els ciutadans de la Xina, i això pot acabar determinant el destí de cada persona en funció dels seus actes. Però, ¿és només una solució contra l'incivisme, el frau i els comportaments deshonestos o amaga el control de les veus crítiques i pretén ofegar la dissidència?

Una sofisticada xarxa de 170 milions de càmeres de seguretat, la més extensa del món, ja vigila de prop la vida de la població xinesa. El govern xinès vol que aquesta xarxa, coneguda amb el nom d'Ulls Penetrants, arribi a tenir els pròxims anys 400 milions de càmeres que permetin el reconeixement facial i, amb l'ajuda de la intel·ligència artificial i el "big data", pugui controlar tots els moviments i accions de la ciutadania xinesa.

Ja fa quatre anys que la ciutat de Rongcheng va implementar el sistema del crèdit social per lluitar contra les actituds incíviques. En aquest carnet, ajudar els veïns suma punts, i molestar-los, en resta. Els 1.000 punts que cada ciutadà té, d'entrada, es poden perdre o guanyar en funció del bon veïnatge, però també dels valors morals que el partit trasllada a la població. Les conseqüències d'un crèdit social baix poden ser dificultats per trobar feina, l'accés a beques i préstecs per muntar un negoci o problemes per trobar socis. La Xina està construint un sistema en què els ciutadans poden estar en dues llistes: una de "fiables", que reben incentius pel seu bon comportament, i una altra "d'indignes de confiança", que tenen sancions i entrebancs per accedir als avantatges que ofereixen les administracions.

Tot i que una bona part de la ciutadania hi veu més avantatges que no pas inconvenients, els que han caigut en una llista negra critiquen un sistema que pot acabar convertint la Xina en "Un país, dues classes".

A la iniciativa del govern s'han unit algunes empreses que fan servir el mateix mètode per premiar els seus clients. La xarxa Alipay, que té més de 500 milions d'usuaris, grava cada transacció que fa. Les compres, l'ús del transport públic, els serveis que fan servir, tot, absolutament tot, queda registrat, i s'analitza per donar punts. El Sesam Crèdit dona avantatges als més ben puntuats perquè considera que són persones "de fiar" i aquests clients "5 estrelles" tenen privilegis que fan servir per buscar parelles amb puntuacions semblants a través de xarxes com Baihe.com.

L'experiment d'enginyeria social més gran que s'hagi intentat ja està en marxa, i amenaça d'estendre's més enllà de la Xina.

Un reportatge de Belinda Wan

Imatge: Zhou Feng

Una producció de MediaCorp PTE. LTD.
30 minuts (2019.09.22) Amazones, aturar el desastre (IPTVrip català per naroatna)(TotsRucs.cat).avi
Després d'anys de combats contra les guerrilles i els narcotraficants, l'exèrcit colombià s'enfronta ara a les tales il·legals de centenars de milers d'arbres a l'Amazonas , on els últims 50 anys, ha desaparegut prop del 20% de la superfície.
Més informació
Després d'anys de combats contra les guerrilles i els narcotraficants, l'exèrcit colombià s'enfronta ara a les tales il·legals de centenars de milers d'arbres a l'Amazonas , on els últims 50 anys, ha desaparegut prop del 20% de la superfície.

Aquesta situació és especialment preocupant per a les 700 comunitats indígenes que viuen en aquest ecosistema i basen la seva supervivència en els recursos del bosc. La lluita contra els agricultors àvids de noves terres i els taladors i miners il·legals és una de les tasques encomanades a l'exèrcit, que hi envia soldats a patrullar en helicòpters per detectar aquestes accions, detenir-ne els autors i neutralitzar serres mecàniques i excavadores.

Es calcula que cada hora s'arrasen 25 hectàrees de selva verge, que, principalment, seran destinades a la cria de bestiar. Les explotacions intensives van rosegant cada dia un tros més gran de l'Amazònia colombiana, que ocupa el 42% de la superfície del país, amb 39 milions d'hectàrees.

En el seu conjunt, la selva amazònica té prop de sis milions de quilòmetres quadrats, repartits entre vuit països, i és la selva tropical més extensa del món. Es considera la reserva verda més gran perquè, encara avui, representa la meitat de totes les que hi ha a la Terra. És coneguda com el pulmó del planeta, encara que el títol que té és una mica excessiu perquè, de fet, està en equilibri climàtic, és a dir, que el CO2 que absorbeix i l'oxigen que allibera és el mateix. Tot i això, hi ha un consens científic a considerar que l'Amazònia és l'estabilitzador del clima més important perquè genera el 20% de l'aire que respirem i té una reserva d'aigua que representa el 20% del total del planeta.

En els últims 50 anys, ha desaparegut prop del 20% de la superfície total de l'Amazònia i els científics alerten que, si s'arriba al 40%, la pèrdua d'aquest immens pulmó verd, patrimoni de la humanitat, serà irreversible i la selva es convertirà en una sabana.

Un reportatge de Antoine Boddaert i Sébastien Eppinger

Imatge: Antoine Boddaert

Una producció de Yemaya
30 minuts (2019.09.29) Barra lliure (IPTVrip català per naroatna)(TotsRucs.cat).avi
Les begudes alcohòliques formen part del dia a dia de la nostra societat sense que hi hagi consciència que el seu consum és un dels principals problemes de salut pública.
Més informació
L'any 2002 es van iniciar al Congrés dels Diputats els tràmits per fer una llei de l'alcohol. Des d'aleshores, se n'ha parlat a cada legislatura, però no ha tirat endavant. Mentre es feien les ponències, es va aprovar la llei del tabac, el 2006, que ha limitat i reduït el consum de cigarrets. Per què no ha passat amb l'alcohol? No hi ha consciència social sobre els perills que té per a la salut? Hi ha pressió de la indústria perquè no es faci?

Les begudes alcohòliques formen part del dia a dia de la nostra societat, un 90% de la població n'ha consumit algun cop, però no hi ha consciència que el consum d'alcohol és un dels principals problemes de salut pública. L'alcohol és una substància tòxica directament relacionada amb sis tipus de càncer i més de dues-centes malalties. No cal emborratxar-se per perjudicar-se la salut: una de cada cinc persones fa un consum de risc sense ser-ne conscient.

"La gent sap que l'alcohol pot fer mal al fetge -diu Antoni Gual, cap de la Unitat de Conductes Addictives de l'Hospital Clínic de Barcelona-, però moltes vegades la gent no sap que l'alcohol és un potent cancerigen. Per exemple, el càncer de mama en les dones: hi ha una relació lineal entre les quantitats consumides i el risc de càncer."

Uns perills que contrasten amb la tolerància que hi ha amb l'alcohol, ja que el primer glop es fa al voltant dels 13 anys, tot i que n'està prohibida la venda als menors de 18. El reportatge recorre la Patum, la festa major de Gràcia i el Port Olímpic per mostrar com l'alcohol ocupa els carrers i es permet el "botellón".

Des del sector de l'alcohol, es reconeix que és nociu per a menors d'edat, embarassades i conductors, però creuen que no s'ha de limitar en altres casos. "El nostre missatge és de consum responsable i no de consum moderat -diu Jacobo Olalla Marañon, director general de Cerveceros de España-. En definitiva, apel·lem a la sensatesa del consumidor, apel·lem a les pautes de consum tradicionals."

"30 minuts" ha comprovat en un experiment del campus Manresa de la UVic-Universitat Central de Catalunya, de Manresa, com el missatge de consum responsable o consum moderat que difon la publicitat no serveix per evitar conductes de risc per a la salut.

"Des d'una persona que et dirà que el consum responsable és zero, fins a una persona que et dirà que el consum responsable és 60 grams -assegura Albert Espelt, del Departament de Salut pública del mateix centre-. O sigui, tenim un ventall molt gran, per tant, estem veient que aquesta etiqueta de dir 'consum responsable' no és una etiqueta valida."

Una situació que només es corregirà si es canvia la manera de mirar-se l'alcohol i es fa un canvi com es va fer amb el tabac.

"Si hem estat capaços de corregir que molta gent fumi... Va ser una bona llei perquè hi hagi una venda inferior a 115 milions de capses de tabac a Espanya -reconeix Carmen Quintanilla, expresidenta de la comissió mixta d'estudi de les drogues-. Per tant, és important que cuidem la salut dels nostres ciutadans, no?"

Un reportatge d'Ignasi Gallart i Joan Carles Calvera

Imatge i muntatge: Òscar Roger, David Bou, Bernat Suñé, Jordi Farré

Producció: Jèssica Montaner
naroatna l’ha editat per darrera vegada el dia: dg. oct. 06, 2019 12:14, en total s’ha editat 2 vegades.


Imatge

Moltes gràcies!

Avatar de l’usuari

Autor del tema
naroatna
Entrades: 19993
Membre des de: ds. des. 30, 2006 23:43
Ubicació: Figueres - Alt Empordà
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] 30 minuts (Temp. 2019-2020) Nous !!

#2

Entrada Autor: naroatna » dj. set. 12, 2019 23:43

Espai reservat
Imatge

Moltes gràcies!

Avatar de l’usuari

Autor del tema
naroatna
Entrades: 19993
Membre des de: ds. des. 30, 2006 23:43
Ubicació: Figueres - Alt Empordà
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] 30 minuts (Temp. 2019-2020) Nous !!

#3

Entrada Autor: naroatna » dj. set. 12, 2019 23:44

Nova temporada iniciada !!

30 minuts (2019.09.08) Arenys, on tot comença (IPTVrip català per naroatna)(TotsRucs.cat).avi
El 30 minuts inicia la nova temporada 2019-2020 amb un reportatge que dona a conèixer com es va gestar ara fa deu anys a Arenys de Munt la primera consulta sobre la independència de Catalunya.
Més informació
Arenys de Munt, una població amb 8.800 habitants, és un exemple de la complexitat política del conjunt del país. Aquest poble del Maresme s'ha convertit en un símbol del moviment independentista català gràcies a la consulta sobiranista que un grup de veïns va organitzar-hi ara fa deu anys. Tot i que els vots dels partidaris a l'autodeterminació no van arribar a la meitat del cens, els promotors d'aquella votació n'estan molt satisfets. Després de la consulta d'Arenys de Munt, res no va ser igual.

L'equip del "30 minuts" ha visitat Arenys de Munt deu anys després per parlar amb els principals protagonistes de la consulta i conèixer com van tirar endavant aquella iniciativa quan ho tenien tot en contra. A més, sabrem què n'opinen de la conjuntura política actual. El programa ha entrevistat, per exemple, Josep Manel Ximenis, coordinador i portaveu de la comissió organitzadora de la consulta. Ximenis va ser el redactor de la moció que va permetre la votació i, en part gràcies a l'èxit de la consulta, va ser escollit alcalde del municipi dos anys més tard.

El reportatge "Arenys, on tot comença" compta també amb el testimoni de Jordi Bilbeny, fundador del Moviment Arenyenc per a l'Autodeterminació i un dels principals impulsors de la consulta independentista. Bilbeny va ser un dels milers de catalans mobilitzats l'any 2009 per la plataforma Deumil.cat en la primera gran manifestació internacional a favor de l'autodeterminació de Catalunya que va tenir lloc a Brussel·les. D'aquella concentració en va sorgir la idea de fer una consulta sobre la independència de Catalunya a Arenys de Munt.

També participa en el reportatge l'alcalde del municipi en aquella legislatura, Carles Móra, que va ser clau en l'èxit del sufragi. Només dos regidors d'aquell consistori van votar en contra de la consulta d'independència.

L'intent de fer una consulta independentista a Arenys de Munt va topar amb l'oposició de diversos col·lectius. Un dels més actius va ser Falange Española y de las JONS, que va amenaçar amb pamflets i pintades els veïns favorables a la consulta. Simpatitzants del partit d'extrema dreta es van manifestar pels carrers del poble el dia de la votació. Prèviament, l'advocat de l'Estat havia traslladat un recurs als tribunals per aturar la celebració del sufragi. El programa ha entrevistat Joan Rangel, delegat del govern espanyol a Catalunya en aquelles dates, que explica com es va actuar des d'aquest organisme per aturar l'Ajuntament d'Arenys de Munt quan aquest va excedir les seves competències.

Entre altres testimonis, també han participat en el reportatge representants de Salvem la Riera, l'entitat ecologista que és en l'origen de la consulta independentista. L'any 2002, Arenys de Munt va celebrar un referèndum per decidir si soterrar o no la riera que travessa el municipi. Una part dels veïns, descontents amb el resultat d'aquella votació, es van organitzar entorn del grup ecologista que va acabar promovent la consulta sobre la independència de Catalunya.

Els fets d'Arenys van encendre més que mai el debat polític i social entorn de la independència de Catalunya. Amb la votació del 13 de setembre del 2009 va arrencar una onada de 553 consultes arreu del país. Prop de nou-cents mil catalans hi van prendre part. D'Arenys de Munt en van néixer també l'Assemblea Nacional Catalana i l'Associació de Municipis per la Independència. Una dècada més tard, el procés polític nascut a Arenys no ha trobat encara un desllorigador.

Un treball dirigit per Joan Celdran / Realització: David Fontseca / Producció executiva: Valti Roda.

Un reportatge de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Broadcaster Audiovisual Services (BAS)
Imatge

Moltes gràcies!

Avatar de l’usuari

Autor del tema
naroatna
Entrades: 19993
Membre des de: ds. des. 30, 2006 23:43
Ubicació: Figueres - Alt Empordà
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] 30 minuts (Temp. 2019-2020) Nous !!

#4

Entrada Autor: naroatna » dt. set. 17, 2019 23:05

El segon:

30 minuts (2019.09.15) Ciutadans per punts (IPTVrip català per naroatna)(TotsRucs.cat).avi
El govern xinès ha posat en marxa l'experiment d'enginyeria social més gran que mai s'hagi intentat per avaluar el comportament cívic dels seus ciutadans amb la instal·lació d'una sofisticada xarxa de 170 milions de càmeres de seguretat.
Més informació
Una taula de puntuacions permet als governants valorar l'honestedat, la confiança i el civisme que es mereixen els ciutadans de la Xina, i això pot acabar determinant el destí de cada persona en funció dels seus actes. Però, ¿és només una solució contra l'incivisme, el frau i els comportaments deshonestos o amaga el control de les veus crítiques i pretén ofegar la dissidència?

Una sofisticada xarxa de 170 milions de càmeres de seguretat, la més extensa del món, ja vigila de prop la vida de la població xinesa. El govern xinès vol que aquesta xarxa, coneguda amb el nom d'Ulls Penetrants, arribi a tenir els pròxims anys 400 milions de càmeres que permetin el reconeixement facial i, amb l'ajuda de la intel·ligència artificial i el "big data", pugui controlar tots els moviments i accions de la ciutadania xinesa.

Ja fa quatre anys que la ciutat de Rongcheng va implementar el sistema del crèdit social per lluitar contra les actituds incíviques. En aquest carnet, ajudar els veïns suma punts, i molestar-los, en resta. Els 1.000 punts que cada ciutadà té, d'entrada, es poden perdre o guanyar en funció del bon veïnatge, però també dels valors morals que el partit trasllada a la població. Les conseqüències d'un crèdit social baix poden ser dificultats per trobar feina, l'accés a beques i préstecs per muntar un negoci o problemes per trobar socis. La Xina està construint un sistema en què els ciutadans poden estar en dues llistes: una de "fiables", que reben incentius pel seu bon comportament, i una altra "d'indignes de confiança", que tenen sancions i entrebancs per accedir als avantatges que ofereixen les administracions.

Tot i que una bona part de la ciutadania hi veu més avantatges que no pas inconvenients, els que han caigut en una llista negra critiquen un sistema que pot acabar convertint la Xina en "Un país, dues classes".

A la iniciativa del govern s'han unit algunes empreses que fan servir el mateix mètode per premiar els seus clients. La xarxa Alipay, que té més de 500 milions d'usuaris, grava cada transacció que fa. Les compres, l'ús del transport públic, els serveis que fan servir, tot, absolutament tot, queda registrat, i s'analitza per donar punts. El Sesam Crèdit dona avantatges als més ben puntuats perquè considera que són persones "de fiar" i aquests clients "5 estrelles" tenen privilegis que fan servir per buscar parelles amb puntuacions semblants a través de xarxes com Baihe.com.

L'experiment d'enginyeria social més gran que s'hagi intentat ja està en marxa, i amenaça d'estendre's més enllà de la Xina.

Un reportatge de Belinda Wan

Imatge: Zhou Feng

Una producció de MediaCorp PTE. LTD.
Fins aviat!
Imatge

Moltes gràcies!

Avatar de l’usuari

dcop
Entrades: 347
Membre des de: dt. des. 07, 2010 16:38
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] 30 minuts (Temp. 2019-2020) Nous !!

#5

Entrada Autor: dcop » dj. set. 19, 2019 15:55

Nova temporada, i de nou, moltes gràcies per la feina :!: Gràcies pels dos programes :!: :D

Avatar de l’usuari

Autor del tema
naroatna
Entrades: 19993
Membre des de: ds. des. 30, 2006 23:43
Ubicació: Figueres - Alt Empordà
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] 30 minuts (Temp. 2019-2020) Nous !!

#6

Entrada Autor: naroatna » dj. set. 19, 2019 21:58

Igualment a tu gràcies per compartir! :wink:

Fins aviat!
Imatge

Moltes gràcies!

Avatar de l’usuari

Autor del tema
naroatna
Entrades: 19993
Membre des de: ds. des. 30, 2006 23:43
Ubicació: Figueres - Alt Empordà
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] 30 minuts (Temp. 2019-2020) Nous !!

#7

Entrada Autor: naroatna » dg. oct. 06, 2019 12:15

Al dia !!

30 minuts (2019.09.22) Amazones, aturar el desastre (IPTVrip català per naroatna)(TotsRucs.cat).avi
Després d'anys de combats contra les guerrilles i els narcotraficants, l'exèrcit colombià s'enfronta ara a les tales il·legals de centenars de milers d'arbres a l'Amazonas , on els últims 50 anys, ha desaparegut prop del 20% de la superfície.
Més informació
Després d'anys de combats contra les guerrilles i els narcotraficants, l'exèrcit colombià s'enfronta ara a les tales il·legals de centenars de milers d'arbres a l'Amazonas , on els últims 50 anys, ha desaparegut prop del 20% de la superfície.

Aquesta situació és especialment preocupant per a les 700 comunitats indígenes que viuen en aquest ecosistema i basen la seva supervivència en els recursos del bosc. La lluita contra els agricultors àvids de noves terres i els taladors i miners il·legals és una de les tasques encomanades a l'exèrcit, que hi envia soldats a patrullar en helicòpters per detectar aquestes accions, detenir-ne els autors i neutralitzar serres mecàniques i excavadores.

Es calcula que cada hora s'arrasen 25 hectàrees de selva verge, que, principalment, seran destinades a la cria de bestiar. Les explotacions intensives van rosegant cada dia un tros més gran de l'Amazònia colombiana, que ocupa el 42% de la superfície del país, amb 39 milions d'hectàrees.

En el seu conjunt, la selva amazònica té prop de sis milions de quilòmetres quadrats, repartits entre vuit països, i és la selva tropical més extensa del món. Es considera la reserva verda més gran perquè, encara avui, representa la meitat de totes les que hi ha a la Terra. És coneguda com el pulmó del planeta, encara que el títol que té és una mica excessiu perquè, de fet, està en equilibri climàtic, és a dir, que el CO2 que absorbeix i l'oxigen que allibera és el mateix. Tot i això, hi ha un consens científic a considerar que l'Amazònia és l'estabilitzador del clima més important perquè genera el 20% de l'aire que respirem i té una reserva d'aigua que representa el 20% del total del planeta.

En els últims 50 anys, ha desaparegut prop del 20% de la superfície total de l'Amazònia i els científics alerten que, si s'arriba al 40%, la pèrdua d'aquest immens pulmó verd, patrimoni de la humanitat, serà irreversible i la selva es convertirà en una sabana.

Un reportatge de Antoine Boddaert i Sébastien Eppinger

Imatge: Antoine Boddaert

Una producció de Yemaya
30 minuts (2019.09.29) Barra lliure (IPTVrip català per naroatna)(TotsRucs.cat).avi
Les begudes alcohòliques formen part del dia a dia de la nostra societat sense que hi hagi consciència que el seu consum és un dels principals problemes de salut pública.
Més informació
L'any 2002 es van iniciar al Congrés dels Diputats els tràmits per fer una llei de l'alcohol. Des d'aleshores, se n'ha parlat a cada legislatura, però no ha tirat endavant. Mentre es feien les ponències, es va aprovar la llei del tabac, el 2006, que ha limitat i reduït el consum de cigarrets. Per què no ha passat amb l'alcohol? No hi ha consciència social sobre els perills que té per a la salut? Hi ha pressió de la indústria perquè no es faci?

Les begudes alcohòliques formen part del dia a dia de la nostra societat, un 90% de la població n'ha consumit algun cop, però no hi ha consciència que el consum d'alcohol és un dels principals problemes de salut pública. L'alcohol és una substància tòxica directament relacionada amb sis tipus de càncer i més de dues-centes malalties. No cal emborratxar-se per perjudicar-se la salut: una de cada cinc persones fa un consum de risc sense ser-ne conscient.

"La gent sap que l'alcohol pot fer mal al fetge -diu Antoni Gual, cap de la Unitat de Conductes Addictives de l'Hospital Clínic de Barcelona-, però moltes vegades la gent no sap que l'alcohol és un potent cancerigen. Per exemple, el càncer de mama en les dones: hi ha una relació lineal entre les quantitats consumides i el risc de càncer."

Uns perills que contrasten amb la tolerància que hi ha amb l'alcohol, ja que el primer glop es fa al voltant dels 13 anys, tot i que n'està prohibida la venda als menors de 18. El reportatge recorre la Patum, la festa major de Gràcia i el Port Olímpic per mostrar com l'alcohol ocupa els carrers i es permet el "botellón".

Des del sector de l'alcohol, es reconeix que és nociu per a menors d'edat, embarassades i conductors, però creuen que no s'ha de limitar en altres casos. "El nostre missatge és de consum responsable i no de consum moderat -diu Jacobo Olalla Marañon, director general de Cerveceros de España-. En definitiva, apel·lem a la sensatesa del consumidor, apel·lem a les pautes de consum tradicionals."

"30 minuts" ha comprovat en un experiment del campus Manresa de la UVic-Universitat Central de Catalunya, de Manresa, com el missatge de consum responsable o consum moderat que difon la publicitat no serveix per evitar conductes de risc per a la salut.

"Des d'una persona que et dirà que el consum responsable és zero, fins a una persona que et dirà que el consum responsable és 60 grams -assegura Albert Espelt, del Departament de Salut pública del mateix centre-. O sigui, tenim un ventall molt gran, per tant, estem veient que aquesta etiqueta de dir 'consum responsable' no és una etiqueta valida."

Una situació que només es corregirà si es canvia la manera de mirar-se l'alcohol i es fa un canvi com es va fer amb el tabac.

"Si hem estat capaços de corregir que molta gent fumi... Va ser una bona llei perquè hi hagi una venda inferior a 115 milions de capses de tabac a Espanya -reconeix Carmen Quintanilla, expresidenta de la comissió mixta d'estudi de les drogues-. Per tant, és important que cuidem la salut dels nostres ciutadans, no?"

Un reportatge d'Ignasi Gallart i Joan Carles Calvera

Imatge i muntatge: Òscar Roger, David Bou, Bernat Suñé, Jordi Farré

Producció: Jèssica Montaner
Fins aviat!
Imatge

Moltes gràcies!

Respon