[ed2k] (S)avis

Documentals

Moderadors: arakelov, Petiso, Nava

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14641
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

[ed2k] (S)avis

#1

Entrada Autor: r5004 » dc. juny 23, 2010 9:58

tv3.cat ha escrit:Un programa d'entrevistes en profunditat en què els periodistes de referència de Catalunya conversen amb els avis i savis que han tingut un paper clau en la nostra història recent.
Dades de la publicació:
Vídeo XviD 704x400 a 1200kbps
Àudio Mp3 128kbits/s Abr Estèreo

Primer temporada:
(S)avis -1x05- Josep Maria Castellet (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
El "mestre" de les lletres catalanes, sobrenom amb el que és conegut Josep Maria Castellet, actual president del Grup 62, analitza obertament el món editorial actual, parla, entre d'altres, dels seus referents literaris, dóna la seva visió sobre la situació de la cultura catalana al segle XXI i es mostra optimista respecte el seu futur. El degà de la Institució de les Lletres Catalanes -i una de les persones més influents de la literatura catalana del segle XX- parla de les noves tecnologies en el món editorial i creu que el llibre físic no desapareixerà mai.

(S)avis -1x11- Vicente Aranda (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Als seus 81 anys, Vicente Aranda continua en plena forma, amb el seu ritme de producció d'una pel·lícula cada dos anys. El director català expressa obertament en aquesta entrevista què en pensa del cinema actual, de les actrius que han treballat en les seves pel·lícules, dels festivals de cine, de l'anomenada Escola de Barcelona, de les desavinences amb els productors de les seves pel·lícules així com amb els escriptors que ha portat a la gran pantalla. Aranda confessa que no li agrada gens fer-se gran i que li agradaria viure 200 o 300 anys més per continuar fent pel·lícules, tot i que la seva vocació inicial va ser la d'escriptor.

(S)avis -1x12- Oriol Bohigas (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
L'arquitecte i urbanista Oriol Bohigas ens parla orgullós de la transformació de Barcelona prèvia als Jocs Olímpics de la qual va ser responsable com a delegat de l'àrea d'urbanisme. Bohigas, reconegut i premiat arquitecte dins i fora de les nostres fronteres, és actualment president de l'Ateneu Barcelonès i un gran amant i defensor de la ciutat de Barcelona. Des de casa seva, precisament, ens donarà la seva visió de temes polèmics com el futur de Catalunya, les obres de la Sagrada Família, la pèrdua d'autenticitat de la Rambla o l'arquitectura del futur.

(S)avis -1x13- Montserrat Carulla (TDTrip català per r5004 i naroatna)(TotsRucs.cat).avi
La dama del teatre i la televisió catalanes per excel·lència, Montserrat Carulla, ens obre per primera vegada les portes de casa seva, però també ens obre els seus pensaments, els seus sentiments, les seves angoixes i les seves reivindicacions. Al llarg de l'entrevista se'ns presenta una dona forta, lluitadora, entranyable, però, sobretot, una dona que viu del i pel teatre, com ha fet tota la seva vida i com seguirà fent fins que les forces no la deixin pujar dalt d'un escenari.

Segona temporada:
(S)avis -2x01- Heribert Barrera (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
L'expresident del Parlament de Catalunya i líder durant molts anys d'Esquerra Republicana, Heribert Barrera, continua tan ferm i incombustible com sempre, a 91 anys. Al llarg de l'entrevista amb Sílvia Cóppulo, a l'emblemàtic edifici del Parlament, Barrera parla tan clar com sempre de temes tan polèmics com la immigració, el franquisme, ETA, l'homosexualitat, la pena de mort o el 'desastre' de la Transició.

(S)avis -2x02- Antoni M. Badia i Margarit (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Núria Solé conversa amb Antoni M. Badia i Margarit, un dels filòlegs més importants del nostre país, a la seva segona casa: la Universitat de Barcelona. El Dr. Badia ha passat gairebé mig segle en aquesta institució, primer com a alumne, després com a professor i catedràtic i, finalment, com a rector.

(S)avis -2x03- Josep M. Ainaud de Lasarte (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Sílvia Cóppulo entrevista a Josep M.Ainaud de Lasarte. El Museu d'Història de Catalunya és l'escenari perfecte per conversar amb un savi generós, humil, optimista, patriota i tot un senyor: Josep Maria Ainaud de Lasarte. Jordi Pujol el considera un mestre del pensament i Josep Cuní el reivindica com a referent mediàtic, però Ainaud de Lasarte diu que ell només és ric pel que ha donat.

(S)avis -2x04- Ana María Matute (TDTrip català per r5004 i naroatna)(TotsRucs.cat).avi
Dona de contrastos, l'Ana Maria Matute diu que té onze anys, però nega rotundament que sigui una nena. És una de les escriptores més llegides, premiades i prestigioses avui en dia, però odia tot allò que tingui a veure amb el "món dels adults", "los gigantes", tal com ella els anomena. Crea grans històries a partir de mons imaginaris, moltes vegades influenciada pels nens, però al mateix temps refusa tenir predilecció per aquests, senzillament l'interessen.

(S)avis -2x05- Teresa Rebull (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Sílvia Cóppulo entrevista a la Teresa Rebull, més coneguda com l'"àvia de la nova cançó". Als seus 89 anys, Teresa Rebull continua sent una dona lluitadora, plena d'energia i amb les idees molt clares. Tot i els gairebé 70 anys que fa que viu a França, que li han permès conèixer personatges com Camus o Sartre, entre d'altres, no ha pogut, ni volgut, oblidar el seu Sabadell natal, la duresa de l'exili o l'ocupació de la 'seva' terra.

(S)avis -2x06- Andreu Alfaro (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Inquiet, treballador, innovador o directe són adjectius que podrien definir l'Andreu Alfaro, un dels escultors més significatius del nostre país. Alfaro va ser el creador de les famoses generatrius que es poden trobar en diversos pobles de Catalunya a més de ser el guanyador del Premio Nacional de Escultura. Tot i la seva fama, defensa la necessitat de seguir els valors de cadascú per expressar-se i comunicar un missatge extret de la pròpia vida.

(S)avis -2x07- Joaquim Barraquer (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
La professió d'oftalmòleg s'ha anat convertint en l'ofici de la família Barraquer. Conegut per l'ordre, la meticulositat i la pulcritud, alhora que per una voluntat de ferro i un impuls immens, Joaquim Barraquer s'ha convertit en una de les principals referències en el món de l'oftalmologia a partir de les seves investigacions de les patologies oculars i també com a president del centre d'Oftalmologia Barraquer, creat pel seu pare.

(S)avis -2x08- Armand de Fluvià (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Armand de Fluvià, ens parla de la importància de conèixer els nostres avantpassats i de com la sang, fins i tot avui en dia, continua sent un dels lligams més potents.Actualment, és una de les persones que coneix més bé la institució de la Monarquia i la noblesa, les seves funcions al llarg del temps i alhora els canvis que el segle XXI ha provocat directament o indirectament en aquesta institució.

(S)avis -2x09- Joan Triadú (TDTrip català per r5004 i naroatna)(TotsRucs.cat).avi
Joan Triadú i Font va néixer a Ribes de Freser, al Ripollès, l'any 1921. Fill únic de pares humils i obrers, va obtenir a 16 anys el títol de professor de català. Llicenciat en llengües clàssiques, va ser el cofundador de la revista clandestina Ariel. Escriptor i pedagog, va ser amic i deixeble de Carles Riba. Defensor del monolingüisme, va intervenir en la preparació dels primers professors de català de la postguerra.

(S)avis -2x10- Antoni Ramallets (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Conegut amb el nom d'"El Gat de Maracanà", és un dels mites de l'esport gràcies al seu control de la pilota, en aquest cas, però, amb les mans. Antoni Ramallets és conegut des de fa temps com el millor porter de la història del Futbol Club Barcelona. Al mateix temps ha estat una icona per tota una generació que es refugià en el futbol en una època tan difícil, grisa i dura com el franquisme i la postguerra.

(S)avis -2x11- Montserrat Abelló (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
La biblioteca de l'Ateneu Barcelonès acull l'entrevista de Sílvia Cóppulo a la poeta i traductora --de l'anglès i a l'anglès-- Montserrat Abelló, una dona lluitadora, vital i feminista 'a la força'. És Creu de Sant Jordi per la seva catalanitat a ultrança i una de les tres dones que han rebut el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. La seva modèstia no li impedeix afirmar que se l'ha reconeguda tard, però també que els premis no fan ser ni millor ni pitjor ningú.

(S)avis -2x12- Antoni Serra Ramoneda (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
És clar que domina totalment el món dels números, no obstant això sempre ha demostrat un interès especial per les lletres. Economista, analista i professor, va ser un dels agents econòmics més importants del país, sobretot durant les dues dècades que va presidir la Caixa de Catalunya. Contra tot pronòstic familiar, va decidir dedicar-se a la docència i es va convertir en el primer funcionari de la família, tot i que sempre ho va compaginar amb multitud d'organismes.

Tercera temporada:
(S)avis -3x01- Jaume Aragall (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
El tenor, una de les veus més belles que ha donat l'òpera, explica a Josep Puigbó com van ser els inicis de la seva carrera musical i fa balanç de tot allò viscut als escenaris d'arreu del món durant dècades. En l'entrevista, descobrim un Aragall obert, pròxim i comunicatiu, que es contraposa a la timidesa i la introversió que l'han mantingut allunyat de la popularitat.

(S)avis -3x02- Ricard Fornesa (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Ricard Fornesa (1931), advocat i expresident La Caixa. L'advocat i empresari, que va presidir Aigües de Barcelona i La Caixa, conversa amb Josep Puigbó sobre quina ha estat la clau del seu lideratge al capdavant d'aquestes dues grans corporacions. Parla de la crisi econòmica i del paper que hi han tingut bancs i caixes. I afirma que és urgent replantejar l'organització i l'estructura econòmica de la societat.

(S)avis -3x03- Joan Margarit (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Josep Puigbó conversa amb el poeta viu més llegit de la literatura catalana, ara ja retirat de la seva carrera d'arquitecte. Margarit explica que, a la poesia -com a l'arquitectura- el càlcul ha de ser precís, que no ha de faltar-hi ni sobrar-hi res. Amb el periodista, confessa les experiències i els fets que l'han motivat a escriure i que han inspirat la seva obra i explica que, per ell, la poesia és una eina de gestió del dolor.

(S)avis -3x04- Roser Capdevila (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
La mare de Les Tres Bessones és també la il·lustradora catalana més internacional. Els seus dibuixos i contes han viatjat per tot el món. Somiadora i d'ànima aventurera, explica a Josep Puigbó per què, malgrat haver tingut una greu malaltia i un accident, està tan agraïda amb el que li ha donat la vida. Al final de l'entrevista, li tenim preparada una sorpresa.

(S)avis -3x05- Josep Fontana (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
L'historiador i professor repassa els grans fets de la història del segle XX, amb especial atenció a la Transició espanyola, des d'una mirada crítica i combativa. A l'entrevista amb Josep Puigbó, Fontana tracta de la construcció d'Europa, del futur de Catalunya i de les expectatives dels joves en un moment especialment complicat.

(S)avis -3x06- Joan de Sagarra (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Joan de Sagarra (1938), cronista. Fill del poeta Josep Maria de Sagarra. El cronista, fill de Josep Maria de Sagarra, explica que fa vida de barri, que li agrada viure bé i que enyora la Barcelona de la seva joventut. Parla de llibres, de teatre i dels plaers de la vida, i reconeix que escriu per no haver de treballar. Josep Puigbó descobreix un Sagarra obert i amable, allunyat de la seva fama d'home aparentment distant, que ell atribueix a la seva timidesa.

(S)avis -3x07- Teresa Juvé (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
La pedagoga i escriptora, acumula més de 90 anys de coratge. Una dona lluitadora, que va compartir la vida i la passió per l'educació i la política amb l'enyorat Josep Pallach. En aquesta entrevista, una de les poques que ha concedit, explica a Josep Puigbó com va sobreviure a l'horror de la guerra i de l'exili, durant el qual va ser agent d'enllaç de la Resistència Francesa.

(S)avis -3x08- Ramon Folch (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Ramon Folch (1946), doctor en Biologia i socioecòleg. Conegut pel gran públic per la sèrie de televisió Mediterrània, el biòleg i socioecòleg conversa amb Josep Puigbó sobre la seva feina divulgativa i el seu afany educador, que l'ha portat a estudiar camps molt diferents. Polifacètic i curiós de mena, a banda d'advertir sobre les principals amenaces que assetgen el medi natural, Folch explica la seva experiència d'organitzar les primeres eleccions al Parlament després del retorn de Tarradellas.

(S)avis -3x09- Josep Espar Ticó (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
L'empresari, activista polític i promotor cultural, un home d'acció compromès amb Catalunya, confessa que continua disponible. El fundador de Convergència Democràtica, l'"Avui", la discogràfica EDIGSA, la revista "Cavall fort" i la Fundació Universal de la Sardana, tracta amb Josep Puigbó de l'evolució del nostre país, des del seu protagonisme als coneguts com a fets de Palau fins a l'esclat independentista de l'11 de Setembre.

(S)avis -3x10- Lluís Duch (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Doctor en Antropologia i Teologia, és monjo de Montserrat des de 1961, però viu entre el silenci del monestir i el brogit de Barcelona. Considerat un dels millors especialistes en la interpretació de la història de la cultura occidental a través de la religió, parla amb Josep Puigbó sobre la importància de la paraula, un camp al qual ha dedicat gran part del seu estudi. A l'entrevista el pensador ens descobreix alguns dels neologismes que ha creat.

(S)avis -3x11- Valentí Fuster (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
El reconegut cardiòleg, considerat un dels millors del món, explica a Josep Puigbó que està convençut que viure més i millor depèn dels nostres hàbits, que han de ser saludables des de la infància. Amb el periodista, conversen sobre les seves notables aportacions a la malaltia coronària i sobre com es pot prevenir el que considera una autèntica epidèmia. Explica la importància de prevenir l'obesitat infantil i l'envelliment a través d'una alimentació saludable i de la pràctica continuada d'exercici físic.

(S)avis -3x12- Assumpció Balaguer (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Actriu de vocació, va ser una de les primeres alumnes de l'Institut del Teatre, però l'èxit li ha arribat de gran. En la conversa amb Josep Puigbó explica per què va decidir mantenir-se en un segon pla, a l'ombra del seu estimat Paco Rabal. Reconeix que va saber perdonar molt i que es va sentir amant, germana i mare de Rabal. Ara, Balaguer diu que continua pujant als escenaris perquè la interpretació torna a ser el motor de la seva vida.

(S)avis -3x13- Jordi Bonet (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Jordi Bonet (1925), arquitecte, director obres Sagrada Família (1985-2012). L'arquitecte que millor coneix tots els racons de la Sagrada Família conversa amb Josep Puigbó sobre la construcció del temple, a la qual ha dedicat 26 anys de la seva vida. Actiu com ningú, no ha deixat mai de treballar per anar acabant l'obra de Gaudí, que considera un miracle. Home de fe, va créixer en l'escoltisme, es mostra profundament orgullós del seu país i explica l'experiència d'haver conegut diversos papes.

Quarta temporada:
(S)avis -4x01- Montserrat Caballé (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
La soprano, considerada una de les veus més belles i versàtils de la història, recorda amb Josep Puigbó les dificultats inicials de la seva carrera i explica com va aconseguir superar-les fins a convertir-se en una reconeguda artista arreu del món. Més de mig segle després del seu debut al Liceu, Caballé fa un repàs dels moments més intensos que ha viscut gràcies a la música. En la conversa amb Josep Puigbó, d'una alta càrrega emocional, també parla de la seva "mala salut de ferro" i de les seves experiències solidàries arreu del món.

(S)avis -4x02- Josep Vallverdú (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
L'escriptor, creador del popular Rovelló, explica a Josep Puigbó la seva passió per la literatura i recorda les seves etapes de traductor i mestre. Diu que no li agrada que l'encasellin només com un autor de literatura infantil i juvenil, a pesar que és en aquest camp on ha obtingut el major reconeixement. Creu que, avui, més que mai, fa falta educar la sensibilitat.

(S)avis -4x03- Lluís Martínez Sistach (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
El cardenal arquebisbe de Barcelona conversa amb Josep Puigbó, entre altres coses, sobre la fe i la raó, sobre els canvis que el papa Francesc està introduint a l'Església, sobre l'evangelització i l'educació dels joves... El cardenal reconeix que cal renovar a fons la Cúria i que l'Església ha de fer un esforç per acostar-se més a la societat d'avui.

(S)avis -4x04- Eugeni Bregolat (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
El diplomàtic, que ha passat bona part de la seva vida com a ambaixador d'Espanya a la Xina, conversa amb Josep Puigbó sobre l'espectacular evolució econòmica del país i el llarg camí que li queda encara en matèria de drets humans. Bregolat recorda també alguns dels episodis històrics que ha viscut de prop, com la matança de Tiananmen del 89 o, molt abans, a Madrid, la preparació de la Transició formant part de l'equip de col·laboradors d'Adolfo Suárez.

(S)avis -4x05- Arnau Puig (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
El filòsof, sociòleg i crític d'art explica com creu que passaran a la història els artistes de Dau al Set, moviment artístic que ell mateix va crear i del qual n'és l'últim integrant viu. Amb Josep Puigbó, tracta del seu pensament filosòfic, que abasta camps com ara la ciència, la tecnologia, la psicologia, la sociologia, la comunicació o l'antropologia. Puig es defineix com una persona que pensa la vida, l'existir.

(S)avis -4x06- Victòria Camps (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
La catedràtica emèrita de Filosofia Moral i Política, parla amb Josep Puigbó de la necessitat de practicar una medicina, una política i un periodisme ètic. Ho ha estudiat, ho ha ensenyat i ho ha viscut activament com a senadora, com a membre del Consell de l'Audiovisual de Catalunya i com a integrant de diversos comitès ètics de fundacions i hospitals.

(S)avis -4x07- Josep M. Bosch i Aymerich (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
L'empresari, enginyer i arquitecte explica a Josep Puigbó com va passar d'una família arruïnada a ser un empresari d'èxit, que desconeix on arriba la seva fortuna. En l'entrevista, Bosch Aymerich es mostra, als seus 97 anys, com un home vital i ple de projectes, però lamenta que, havent treballat a tot el món, mai no ha estat profeta a la seva terra. Creu que el sistema polític no funciona, que cal repensar Espanya i aporta idees.

(S)avis -4x08- Maria Antònia Canals (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
La mestra i matemàtica ha impulsat projectes educatius pioners i és un referent en la renovació pedagògica de l'escola catalana i en la formació de mestres. Amb Josep Puigbó, conversa sobre la seva particular visió de l'ensenyament de les matemàtiques i posa en pràctica diversos dels materials didàctics que ella mateixa ha creat.

(S)avis -4x09- Jordi Savall (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
El músic explica a Josep Puigbó com va néixer el seu interès per la música antiga, des de ben jove. També el camí que l'ha portat a investigar-la i divulgar-la, fins a convertir-se en un referent mundial. La dolçor del seu instrument, la viola de gamba, el va captivar i mostra un exemple de com sona durant l'entrevista.

(S)avis -4x10- Mossèn Josep Dalmau (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
El rector de Gallifa relata a Josep Puigbó alguns dels moments més intensos que ha viscut dins i fora de l'Església. La seva lluita per la llibertat s'estén a diversos àmbits, com ara el religiós, l'obrer o el polític. En la conversa es mostra com un capellà rebel i un sacerdot crític, i argumenta per què defensa la independència de Catalunya.

(S)avis -4x11- Dolors Bramon (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
La filòloga, especialista en semítica i en estudis àrabs i islàmics, conversa amb Josep Puigbó sobre la teologia de l'Islam, la història i la societat, i la situació de les dones musulmanes. També desfà tòpics sobre l'Islam i critica la mala interpretació que alguns radicals fan de la religió i de les creences, siguin les que siguin.

(S)avis -4x12- Francesc Garriga (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
El poeta, a qui el reconeixement públic li ha arribat de gran, es mostra obert, sincer i amb un gran sentit de l'humor en la conversa amb Josep Puigbó. Garriga explica que la seva joventut va estar marcada per la credulitat, i com l'experiència d'haver entrat a l'orde dels caputxins el va tornar crític. Professor d'Humanitats durant molts anys, Garriga confessa que prefereix envoltar-se de joves, per a molts dels quals és avui un referent.

(S)avis -4x13- Mercè Boada (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
La neuròloga és una és una de les principals autoritats mundials en la investigació de l'Alzheimer. Ha estudiat com degenera el cervell humà i com les demències afecten el comportament. En la conversa amb Josep Puigbó, Boada parla de la seva lluita per protegir i donar un futur als malalts d'Alzheimer, i reclama que no es menyspreï la gent gran.

Cinquena temporada:
(S)avis -5x01- Antoni Ros Marbà (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Antoni Ros Marbà (1937) és un compositor singular i està considerat un dels millors directors d'orquestra que ha donat el nostre país. De fet, ha estat el mestre de tots. Ha dirigit algunes de les formacions més reconegudes d'arreu del món i encara ha tingut temps per fer pedagogia de l'ofici que l'apassiona. Ha estat director titular de l'Orquestra Ciutat de Barcelona, director musical de l'Orquesta Nacional de España, director titular de la Nederlands Kamer Orkest, i de la Real Filharmonía de Galicia. També ha estat director musical del Teatro Real de Madrid, la Sinfónica de Madrid, l'Orquesta de RTVE i la Joven Orquesta Nacional de España. A més, ha dirigit la Filharmònica de Berlín i algunes de les orquestres més importants d'Europa.

(S)avis -5x02- Anna Cabré (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Geògrafa, especialista en demografia.

(S)avis -5x03- Salvador Giner (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Sociòleg i expresident de l'Institut d'Estudis Catalans

(S)avis -5x04- Carme Riera (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
​​Malgrat que volia ser metge, Carme Riera (1948) és una de les personalitats més rellevants de la literatura catalana actual. Enyorada de Mallorca, aquesta sàvia escriptora lluita per mantenir la qualitat de l'educació i la literatura. És autora de contes i novel·les, així com d'assaig i crítica literària. La rebel·lia, la independència i el compromís moral s'han plasmat en la seva obra des d'aquell recull de narracions tan llunyà, Te deix, amor, la mar com a penyora. Viu entre Barcelona, on és catedràtica de Literatura Espanyola, i Mallorca, on té les seves arrels. Ocupa la lletra n de la Real Academia Española. Crítica amb l'educació, considera que l'escola no ensenya ni a llegir ni a comprendre els textos, i que la literatura en general, i la catalana en particular, pot tenir els dies comptats.

(S)avis -5x05- Antoni Vila Casas (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
​​Aquest savi farmacèutic i filantrop ha dedicat la seva vida a la salut i a l'art. Antoni Vila Casas (1930) ha estat un dels pioners de la indústria farmacèutica a casa nostra i a través de la seva fundació, ha posat a l'abast de tothom una de les col·leccions privades d'art contemporani més importants del país. Considera que al llarg de la seva vida ha tingut cops de sort, i avui, gràcies a la seva activitat empresarial, es pot dedicar en cos i ànima a la Fundació Vila Casas. Repartida en diversos edificis emblemàtics a Barcelona, Palafrugell i Torroella de Montgrí, la fundació conté més de 3.000 obres d'artistes catalans contemporanis i el seu lema és tradició, llengua i cultura.

(S)avis -5x06- Marina Subirats (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Aquesta sàvia sociòloga ha investigat el comportament de la societat i n'ha fet diversos retrats. Marina Subirats (1943) és doctora en Filosofia per la UB, diplomada en Sociologia a París i catedràtica de la UAB. Considera que l'educació, més que informació, ha de donar criteris per saber anar pel món i eines per ser crítics. La seva investigació l'ha dedicat a l'educació, el gènere i l'estructura social a Catalunya, però també ha tingut temps per a la política i per lluitar per la igualtat d'oportunitats. Ha estat directora de l'Instituto de la Mujer, regidora d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona i és autora, entre d'altres, dels llibres "Barcelona, de la necessitat a la llibertat. Les classes socials al tombant del segle XXI", "Forjar un hombre, moldear una mujer" o "Mujeres y hombres, ¿un amor imposible?".​​

(S)avis -5x07- Joan Francesc Mira (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
​​Aquest savi escriptor ha passat moltes hores llegint i traduint els clàssics, que l'han influenciat molt en la seva vida. Joan Francesc Mira (1939) ha sabut conservar la memòria dels records i mantenir el seu compromís social, polític i cultural des del País Valencià. Està considerat i reconegut com la millor expressió de la literatura valenciana de l'últim mig segle. Escriptor, antropòleg, professor de grec i cultura clàssica, traductor, activista polític i cultural..., diu que la memòria és la substància de l'existència. Premi d'Honor de les Lletres Catalanes l'any 2004, Borja Papa ha estat la seva obra més venuda. Nacionalista d'esquerres, és un ciutadà compromès, al capdavant d'Acció Cultural del País Valencià.

(S)avis -5x08- Antoni Pitxot (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Aquest savi pintor, que es reconeix tocat per la tramuntat, és un artista resident a Cadaqués que construeix maniquins amb pedres del Cap de Creus, i després els pinta al seu taller, en un univers molt personal. Antoni Pitxot (1934) està considerat el guardià de la memòria de Dalí, de qui va ser amic, confident i col·laborador. Va acompanyar-lo tant en l'aventura del seu Teatre-Museu, que dirigeix des de la seva creació, com en els seus últims moments. De família de músics, va penjar els estudis de ben jove per dedicar la seva vida a la pintura. Avui és acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i ha rebut la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts del Ministeri de Cultura.

(S)avis -5x09- Núria Gispert (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Aquesta sàvia activista ha fet de la voluntat de servei la causa més important de la seva vida, des de múltiples iniciatives socials i des de la política. Catòlica i d'esquerres, Núria Gispert (1936) ha estat sempre una dona compromesa. La seva trajectòria vital, tan marcada pel compromís social, l'ha portada a participar en la política municipal, l'activisme veïnal i cívic, i en moltes iniciatives de caràcter solidari. Va formar part del comitè central del PSUC i va ser regidora a l'Ajuntament de Barcelona, primer pel PSUC i després pel PSC. Però el seu vessant més públic ha estat a Càritas, primer com a directora a Barcelona i després com a presidenta de Càritas Espanya.

(S)avis -5x10- Josep Maria Bricall (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Aquest savi economista, que ha estat també conseller de la Generalitat i rector de la UB, es reconeix com un pessimista actiu i és crític amb la gestió de la política, l'economia i la universitat. Josep Maria Bricall (1936) és economista però també ha consagrat part de la seva vida a la universitat i, durant un temps, també a la política, com a conseller de Governació del primer govern Tarradellas. Va ser rector de la Universitat de Barcelona de 1986 a 1994 i, després, va presidir la Conferència de Rectors Europeus. Doctor en Dret i en Ciències Econòmiques, també ha estat professor a ESADE i catedràtic a la Universitat de les Illes Balears i a la Universitat de Barcelona.

(S)avis -5x11- Jordi Nadal (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Aquest savi historiador és un dels primers i més destacats deixebles de Jaume Vicens Vives. Especialista en demografia, la llibertat de pensament de Jordi Nadal (1929) el fa ser un professor molt crític amb tot el sistema educatiu. La seva exigència intel·lectual, la seva independència de criteri i el seu compromís social l'han convertit en un historiador de referència sobre població i industrialització, tant a Catalunya com a Espanya. Entre altres obres, és autor del llibre El fracaso de la revolución industrial en España 1814-1913. Ha estat catedràtic a la Universitat de València, a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat de Barcelona. A més, és doctor Honoris Causa per les universitats de París XIII, Almeria, Pompeu Fabra i UdG, a la qual ha donat la seva biblioteca.

(S)avis -5x12- Salvador Pàniker (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Aquest savi filòsof i escriptor, amb una visió musical de la vida, ha aconseguit trobar una partitura pròpia. Ha escrit la novel·la d'ell mateix i ha encapçalat la defensa pel dret a una mort digna. Salvador Pàniker (1927) és un home singular, tant pels seus orígens com per la seva carrera i la seva actitud davant de la vida... i la mort. Se sent, sobretot, filòsof més que no pas enginyer industrial. Però és un escriptor d'èxit que no se n'ha estat mai de plasmar en els seus nombrosos llibres allò que pensa i allò en què creu. No s'identifica amb cap religió, sinó que es considera un agnòstic místic, amb oïda per a la transcendència.

Sisena temporada:
(S)avis -6x01- Josep Maria Caralps (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Aquest savi figura, des de fa molts anys, en la història de la medicina al nostre país. Va dirigir i practicar el primer trasplantament de cor amb èxit a Espanya, a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona. Predica que els bons hàbits són la millor prevenció contra les malalties cardiovasculars, assegura que el cor té cervell i que el futur dels transplantaments està en els òrgans d'animals. Considera que la relació humanista amb el malalt és indispensable.

(S)avis -6x02- Lourdes Beneria (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
És una de les millors especialistes en estudis d'economia laboral, desenvolupament, globalització i gènere. Catedràtica emèrita de la Universitat de Cornell, a Nova York ha estat una investigadora prolífica, que ha fet aportacions destacables sobre la dona al Tercer Món, la divisió sexual del treball i el paper de la dona en el creixement econòmic. Assenyala que, per prevenir una altra crisi com l'actual, cal denunciar i castigar els responsables del que anomena crims econòmics contra la humanitat.

(S)avis -6x03- Màrius Sampere (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Podria haver estat metge, enginyer o filòsof, però va viure de la fotografia durant més de 40 anys, i avui, tothom el coneix com el gran poeta que és, malgrat que no li ha estat gens fàcil aquest reconeixement. La seva poesia, irònica i irreverent, fuig dels paràmetres que s'estilaven quan va començar escriure. Malgrat guanyar l'any 1963 el Premi Carles Riba per L'home i el límit, li va costar trobar l'estabilitat editorial. Confessa que més que viure de la poesia, la poesia l'ha fet viure.

(S)avis -6x04- Montserrat Trueta (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
És filla del doctor Josep Trueta, viuda del polític Ramon Trias Fargas, i mare de quatre fills, entre ells, l'Andy, que va néixer amb síndrome de Down. La seva ha estat una vida plena de coratge, entre la medicina, la política i la lluita pels drets dels discapacitats intel·lectuals. Parla del seu pare i el paper fonamental que va tenir com a metge especialista en la cirurgia de les extremitats, recorda la vigència dels discursos del seu marit i destaca la funció social de la fundació que va crear l'any 1984.

(S)avis -6x05- Josep Maria Cadena (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Ha fet del periodisme, de la crítica d'art i de la literatura els grans eixos de la seva vida professional. Ha estat testimoni de bona part de la història del segle XX, primer subdirector del diari Avui i autor d'incomptables articles d'art i de crítica municipal, que signava com a Chaflán. El seu estudi de l'humor gràfic català conforma una crònica social de primer ordre, que li ha merescut el Premi Nacional de Cultura 2015.

(S)avis -6x06- Eulàlia Vintró (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Ha viscut tota la seva vida entre la universitat i la política. Catedràtica de Filologia Grega a la Universitat de Barcelona, ha estat diputada al Congrés, diputada al Parlament i regidora a l'Ajuntament de Barcelona. Des dels seus càrrecs institucionals, mai no va deixar de banda el seu compromís ni amb l'educació ni amb l'esquerra. Destaca la importància de la retòrica i el valor que se li hauria de donar a la paraula.

(S)avis -6x07- Artur Blasco (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
És un dels més destacats investigadors i divulgadors del folklore del nostre país i el principal recuperador de la cançó de tradició oral al Pirineu. Llicenciat en Biologia i aventurer de molt jove, va sentir per primera vegada a Groenlàndia l'instrument musical que li va canviar la vida: l'acordió diatònic. Fundador de la Trobada d'Acordionistes del Pirineu, la seva recerca ajudarà les generacions que vindran a entendre un món avui gairebé desaparegut.

(S)avis -6x08- Francesc Cabana (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
És un dels millors especialistes en la història econòmica i empresarial de Catalunya dels s. XIX i XX. I, dins d'aquesta història, del paper que hi va tenir la banca. Va ser fundador de Banca Catalana, un mal record que avui continua tenint ben present. Parla sense embuts de la confessió del seu cunyat Jordi Pujol i del que va representar la seva figura. Explica que el franquisme va perjudicar l'economia, especialment a Catalunya, i parla de l'esfondrament del sistema de caixes d'estalvi catalanes, un model que continua defensant.

(S)avis -6x09- Isabel Steva (Colita) (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Ha sabut fer del seu ofici una causa, i ha viscut intensament alguns moments que, gràcies a la seva feina, no es perdran mai més. Reuneix un patrimoni fotogràfic de gran valor, testimoni d'una època que ja no tornarà. Amb més de 50 anys de carrera i 40 exposicions, l'any 2012 la UAB la va nomenar doctora honoris causa, en reconeixement a la seva tasca com a fotoperiodista i artista. Sobre la cultura en general, i la fotografia en particular, diu que a Catalunya no tenen el respecte que es mereixen.

(S)avis -6x10- Casimir Martí (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Llicenciat en teologia i doctorat en Ciències Socials, no s'ha limitat al sacerdoci, sinó que ha esdevingut un notable especialista en els moviments obrers i és considerat el millor historiador, des d'una anàlisi crítica, de l'església espanyola contemporània. A més, va ser el primer director de l'Arxiu Nacional de Catalunya. Molt crític amb la jerarquia eclesiàstica, creu que l'Església hauria d'afrontar certs canvis de posició, especialment en temes com l'avortament o el celibat.

(S)avis -6x11- Joan Veny (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
És un dels principals estudiosos de la llengua catalana, l'any 2015 guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. La seva contribució científica resulta fonamental en la recerca en el camp de la dialectologia, l'edició de textos, l'etimologia i la història de la llengua. Assegura que, malgrat té un problema d'ús al carrer i és una llengua que ha tingut múltiples enemics, el català gaudeix actualment d'una gran vitalitat.

(S)avis -6x12- Francesc Sanuy (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
És advocat i economista però també ha passat per la política. Especialista en comerç internacional, ha estat al darrere de moltes iniciatives cabdals pel país, com la Fira de Barcelona. Avui és un referent del pensament econòmic crític. No té pèls a la llengua i, per això, ha esdevingut un analista incòmode per molta gent. Ha estat conseller de Comerç, Consum i Turisme del primer govern de Jordi Pujol, Diputat al Congrés per CiU i delegat del Govern de la Generalitat a Madrid.

(S)avis -6x13- Pilar Bayer (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Catedràtica d'Àlgebra a la Universitat de Barcelona, el seu camp de recerca és l'aritmètica o teoria de nombres. Ha impartit conferències de divulgació matemàtica i sobre la pròpia recerca en universitats d'arreu del món. És autora de diverses publicacions, especialment sobre funcions zeta, formes automorfes, el problema invers de la teoria de Galois, equacions diofàntiques i corbes de Shimura.

(S)avis -6x14- Romà Gubern (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Ha dedicat la seva vida al cinema, però no ha estat ni al davant ni al darrere de les càmeres. Va ser el primer professor que en va ensenyar la història i s'ha convertit en un dels grans teòrics de la cultura de la imatge i la sociologia de la comunicació. Professor de més d'una generació a la UAB, considera que el cinema és un art dins un sistema estètic.

Setena temporada:
(S)avis -7x01- Ricardo Bofill (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Les seves obres han deixat empremta a mig món -on té una gran reputació-, però no es considera profeta a la seva terra. Defensor de la ciutat mediterrània al món i capaç de projectar espais als indrets més insospitats, considera que la seva marca pròpia és, precisament, el fet d'adaptar-se a llocs diferents. Sempre ambiciós, i ara també autocrític, avui, la seva preocupació, més que per l'espai, comença a ser pel temps.

(S)avis -7x02- Jaume Figueras (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Va néixer l'any de "Rebeca", va fer la primera comunió quan va arribar "Gilda", i el servei militar, mentre a les pantalles es projectava "Psicosi". El cinema ha estat la seva passió i ens l'ha sabut encomanar com ningú. Assegura que no és fanàtic de res, ni tan sols mitòman. Sota un barret icònic, s'hi troba una mirada neta i un somriure murri, d'un cronista que no pretén ser crític.

(S)avis -7x03- Leonora Milà (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Virtuosa del piano i autora d'una extensa obra musical, va ser un clar exemple de nena prodigi. En la seva llarga carrera, ha interpretat els grans compositors europeus i els clàssics espanyols amb les millors orquestres del món. De talent innat, els entesos diuen que, quan l'escoltes, no l'oblides mai més. S'ha sentit més reconeguda arreu del món, que no pas aquí. I diu que si tanqués la tapa del piano, necessitaria un psicòleg immediatament.

(S)avis -7x04- Josep Maria Pou (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Sempre s'ha dedicat a l'ofici que més li agrada, amb el coratge i el sentit del joc del nen etern que mai no vol deixar de ser. Considerat un dels millors d'Europa, assegura que l'actor és un gran mentider que ha d'aconseguir trobar la veritat dins la mentida perquè el públic se'l cregui. Diu que la memòria és fonamental i que el millor actor és el més vell, perquè és el que ha viscut més. Avui, per primer cop, reconeix que és hora de veure més teatre que no pas de fer-ne. Que el paper que ara més li interessa és el seu paper a la vida.

(S)avis -7x05- Dolors Folch (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Ha estat pionera a Catalunya dels estudis sobre la civilització xinesa, l'idioma i la cultura, i les seves relacions amb el món europeu. Té molt clar que, si bé a Orient i a Occident ens hem plantejat històricament preguntes similars, les respostes d'uns i altres no han estat iguals. I això fa que siguem molt diferents. Sempre l'ha preocupat l'educació i com innovar-la per fer-la millor i més estimulant, tant per als professors com per als alumnes. No ha deixat mai les classes. N'ha canviat el format, però no l'esperit.

(S)avis -7x06- Aureli Argemí (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Com a monjo de Montserrat, va aprendre a tenir el seu propi criteri. Per això, un dia va decidir renunciar als vots per tornar a la vida civil i es va casar. Ha consagrat la seva vida a fer recerca dels marginats, però també dels pobles i les llengües minoritzades. Crític amb l'església, perquè s'ha construït al voltant del poder, assegura que sap tots els arguments a favor i en contra de Déu, però que cap el convenç. La fe li va arribar a través d'un exemple, no d'una doctrina.


:arrow: :arrow: Continua al següent missatge
r5004 l’ha editat per darrera vegada el dia: dl. oct. 08, 2018 15:46, en total s’ha editat 65 vegades.


"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14641
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] (S)avis

#2

Entrada Autor: r5004 » dj. set. 23, 2010 11:16

(S)avis -7x07- Santiago Dexeus (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
És un dels ginecòlegs més reconeguts d'una nissaga de la qual és l'únic supervivent. S'ha passat la vida fent possible la vida i ha estat pioner de les tècniques de reproducció assistida. No se n'està de declarar-se feminista, li agrada parlar d'ètica i de principis, i es mostra decebut perquè creu que es van perdent. Confessa obertament haver-ho patit en primera persona. Elegant, educat i amable, considera que, com li va ensenyar el seu pare, un bon metge ha d'aprendre coses noves cada dia.

(S)avis -7x08- Joaquim Arenas (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Mestre, director d'escola, pedagog, escriptor, i activista cultural, ha dedicat gran part de la seva vida a la llengua. Està considerat el pare de la immersió lingüística i del model d'escola catalana. Preocupat pel futur de l'educació catalana, creu que caldria repensar el paper dels diversos actors de la comunitat educativa i fer possible que la formació dels professors sigui la garantia de qualitat del model educatiu.

(S)avis -7x09- Carme Solé Vendrell (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
És una artista polifacètica, reconeguda internacionalment per la seva àmplia i singular obra en contes per a infants. L'obsessió pels drets dels infants la va portar a la pintura. Els ha posat rostre i, davant les injustícies, s'ha preguntat: per què? Admirada per Salvador Espriu, ha estat l'única que ha il·lustrar contes de Gabriel G. Márquez.

(S)avis -7x10- Hilari Raguer (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Convençut que el paper de l'església durant el franquisme s'havia falsejat i calia reescriure'l, és autor de treballs fonamentals per entendre la història politicoreligiosa de Catalunya i d'Espanya al s.XX. Forjat en el catalanisme des de la universitat, va ser a la presó on va descobrir la seva vocació sacerdotal. Estudiós de la Bíblia, diu que tot és veritat al llibre més editat del món, però que són diferents tipus de veritat amb fets històrics i simbòlics, que s'expliquen a través d'exemples.

(S)avis -7x11- Robert Tornabell (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
És un dels més reconeguts especialistes en banca i finances internacionals. Va aprendre dels millors economistes, i als milers d'alumnes que han passat per les seves classes els ha explicat les claus dels mercats financers, però també com desenvolupar el sentit crític i seguir uns determinats principis. Ha sabut analitzar el món des de l'economia, i assegura que la globalització capitalista ens ha empobrit.

(S)avis -7x12- Leopoldo Pomés (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
És un dels noms propis de la fotografia contemporània catalana. Innovador en el camp de la publicitat, la seva ha estat una passió constant per la imatge i la creació, que ha conreat en diversos àmbits, com l'art o la gastronomia. Conserva una mirada incisiva, una personalitat desbordant, una extraordinària capacitat de seducció i un gran sentit de l'humor. Les mateixes característiques que el van fer triomfar en tot allò que es va proposar.

Vuitena temporada:
(S)avis -8x01- Lluís Bassat (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Diuen que és el millor publicitari hispanoamericà del segle XX i l'home que més ha influït en el sector. Josep Puigbó conversa amb Lluís Bassat.

(S)avis -8x02- Pilarín Bayés (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Pilarín Bayés (1941), ninotaire. Dibuixar és la seva vida. Hi somia sovint i necessita fer-ho a tothora, fins i tot quan no treballa.

(S)avis -8x03- Joan Majó (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
La majoria el coneix per la seva carrera política, però va revolucionar el panorama tecnològic i informàtic a principis dels anys 60 en fabricar el primer ordinador de l'Estat.

(S)avis -8x04- Josep Maria Mestres Quadreny (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Amb més de dues-centes obres originals compostes, el compositor Josep Maria Mestres Quadreny (1929) és el més destacat representant de l'avantguarda musical catalana de la segona meitat del segle vint. Pioner de la música aleatòria i electroacústica, va incorporar noves tècniques de composició i per l'ús dels instruments, i va ser el primer a fer servir l'ordinador per crear música. Encara avui les seves obres es distingeixen per un esperit de renovació permanent del llenguatge musical i la subversió constant dels seus gèneres. El seu camp d'exploració és molt ampli i comprèn des d'obres interpretades únicament pel públic (Self Service, 1974) fins a les peces amb ordinador (Ibèmia, 1969).

(S)avis -8x05- Joana Biarnés (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Joana Biarnés (1935-2018), fotoperiodista. Aquesta sàvia va ser coneguda per haver-se colat a l'habitació dels Beatles d'un conegut hotel de Barcelona l'any 1965 i per ser la primera dona fotoperiodista de tot l'estat. Acostumada a vèncer els prejudicis d'una època marcada pel franquisme, cal agrair-li el fet d'haver obert el camí a totes les dones que més tard van voler dedicar-se també al fotoperiodisme al nostre país. Audaç, rigorosa i amb una gran capacitat per captar l'instant i les emocions, Joana Biarnés va triomfar com a reportera gràfica, immortalitzant amb la seva càmera a grans figures del panorama nacional i internacional. Després se'n va anar a viure a Eivissa i va muntar un restaurant.

(S)avis -8x06- Josep (pare) Massot (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Quan estudiava, els seus companys li deien Massot i Pelayo. Més endavant, quan va entrar a Montserrat, el monjo savi. Escriptor i editor, Josep Massot (1941) ha publicat més de 80 llibres sobre llengua, literatura i història catalanes. Parla gairebé totes les llengües romàniques, a més de l'anglès i l'alemany, i és el conservador del fons de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Des del 1971 dirigeix Publicacions de l'Abadia de Montserrat, l'editorial més antiga d'Europa, i des del 1995, també la revista Serra d'Or.

(S)avis -8x07- Lluís Solà (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Poeta, director de teatre i dramaturg, traductor i professor, Lluís Solà (Vic, 1940) és sobretot un activista cultural i un lluitador per la llibertat individual i col·lectiva. Membre fundador i director de la revista de poesia "Reduccions", confessa que els qui va néixer pels volts del 1940 se saben massa bé els mals que ocasiona la constricció sostinguda de la llibertat. Potser per això durant els anys 70 va dirigir la implantació de l'assignatura de llengua catalana a tots els centres d'ensenyament de la comarca d'Osona. Convençut que la llengua i la cultura són elements constitutius de la mateixa condició humana, és a dir, el diàleg amb la llibertat, no ha deixat mai de defensar-les. Va fundar i dirigir el Centre d'Osona de l'Institut del Teatre i el Centre Dramàtic d'Osona. Ha dirigit obres de Brossa, Strindberg, Èsquil o Yuzaki Zeami i ha portat a escena muntatges poètics sobre l'obra de Verdaguer, Bartra, Bauçà, Riba, Vinyoli i altres poetes. Home d'infinites paraules, la seva "Poesia completa" li va merèixer el Premi de la Crítica Catalana 2017, el Premi Josep Maria Llompart 2017 i el Premi Lletra d'Or 2017. Darrerament ha publicat l'assaig "Llibertat i sentit. Reflexions sobre la condició humana (1999-2016)".

(S)avis -8x08- Carme Sansa (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
L'actriu Carme Sansa (1943) és una dona capaç d'interpretar amb solidesa tots els papers de l'auca. Ha fet cabaret, teatre, televisió, i també cinema, sense deixar mai de banda el seu compromís amb la llengua i el país, i la lluita activa pels drets de les dones. Formada a l' Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual, des de final dels anys seixanta ha estat una de les actrius més assídues de l'escena catalana. Ha interpretat obres molt diverses, d'autors com Salvador Espriu, Bertolt Brecht, Marguerite Duras, Carles Batlle, Albert Mestres, Claudio Magris, i ha estat sota la direcció de Joan Castells, Boris Rotenstein, Ricard Salvat, Calixto Bieito o Xavier Albertí, entre altres. I amb Joan Pera i Joan Capri va triomfar en una de les primeres sèries televisives en català. L'any 1978 va rebre el premi Sebastià Gasch per la seva dedicació al music-hall català i, posteriorment, el premi Margarida Xirgu (1991), el premi de la Crítica Teatral de Barcelona en dues ocasions (1994 i 1996) i el premi Nacional de Cultura (2012).

(S)avis -8x09- Francesc Burrull (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Pianista, compositor i arranjador, Francesc Burrull (1934) és un dels músics més versàtils del país. Amant confés del jazz i dels ritmes llatins, va saber acompanyar els joves de la Nova Cançó i, com a bon culer, va xalar posant a to l'himne del Barça.

(S)avis -8x10- Anna Sallés (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Professora d'història contemporània i esposa del desaparegut Manuel Vázquez Montalbán, Anna Sallés (1940) és una dona compromesa que ha denunciat l'autoritarisme i la repressió sempre que ho ha considerat necessari.

(S)avis -8x11- Albert Vidal (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Albert Vidal (1946). Sempre disposat a anar més enllà, s'ha enterrat viu diverses vegades, ha compartit gàbia amb espècies del zoo, ha dirigit un cor en una presó d'alta seguretat de Mongòlia i ha dansat a l'aire amb una gran excavadora.

(S)avis -8x12- Carme Valls (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Metgessa, feminista i ciutadana compromesa en la política, Carme Valls fa molts anys que fa pedagogia perquè, també en medicina, s'adopti la perspectiva de gènere.

(S)avis -8x13- Feliu Formosa (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Feliu Formosa (1934). De mirada irònica i somriure murri, ha dedicat la vida a les lletres i la cultura. Tot i que sobretot se'l coneix pel seus poemes, es considera, per damunt de tot, un home de teatre.
r5004 l’ha editat per darrera vegada el dia: dg. juny 23, 2019 11:22, en total s’ha editat 19 vegades.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14641
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] (S)avis

#3

Entrada Autor: r5004 » dg. ago. 28, 2011 8:44

Malauradament, les descàrregues del 2x01 (Heribert Barrera) és molt possible que augmentin aquests dies (gràcies a l'spk2010 per fer-m'ho notar). Per això l'he posat en llançament.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14641
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] (S)avis

#4

Entrada Autor: r5004 » dj. oct. 10, 2013 14:30

Comencem la tercera temporada amb en Jaume Aragall:

(S)avis -3x01- Jaume Aragall (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
El tenor, una de les veus més belles que ha donat l'òpera, explica a Josep Puigbó com van ser els inicis de la seva carrera musical i fa balanç de tot allò viscut als escenaris d'arreu del món durant dècades. En l'entrevista, descobrim un Aragall obert, pròxim i comunicatiu, que es contraposa a la timidesa i la introversió que l'han mantingut allunyat de la popularitat.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14641
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] (S)avis

#5

Entrada Autor: r5004 » ds. oct. 19, 2013 14:30

El d'aquesta setmana:

(S)avis -3x02- Ricard Fornesa (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Ricard Fornesa (1931), advocat i expresident La Caixa. L'advocat i empresari, que va presidir Aigües de Barcelona i La Caixa, conversa amb Josep Puigbó sobre quina ha estat la clau del seu lideratge al capdavant d'aquestes dues grans corporacions. Parla de la crisi econòmica i del paper que hi han tingut bancs i caixes. I afirma que és urgent replantejar l'organització i l'estructura econòmica de la societat.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14641
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] (S)avis

#6

Entrada Autor: r5004 » dj. oct. 24, 2013 20:04

Afegit el tercer:

(S)avis -3x03- Joan Margarit (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Josep Puigbó conversa amb el poeta viu més llegit de la literatura catalana, ara ja retirat de la seva carrera d'arquitecte. Margarit explica que, a la poesia -com a l'arquitectura- el càlcul ha de ser precís, que no ha de faltar-hi ni sobrar-hi res. Amb el periodista, confessa les experiències i els fets que l'han motivat a escriure i que han inspirat la seva obra i explica que, per ell, la poesia és una eina de gestió del dolor.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14641
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] (S)avis

#7

Entrada Autor: r5004 » dv. nov. 01, 2013 14:36

Afegit el d'aquesta setmana:

(S)avis -3x04- Roser Capdevila (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
La mare de Les Tres Bessones és també la il·lustradora catalana més internacional. Els seus dibuixos i contes han viatjat per tot el món. Somiadora i d'ànima aventurera, explica a Josep Puigbó per què, malgrat haver tingut una greu malaltia i un accident, està tan agraïda amb el que li ha donat la vida. Al final de l'entrevista, li tenim preparada una sorpresa.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14641
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] (S)avis

#8

Entrada Autor: r5004 » dj. nov. 07, 2013 21:36

El d'ahir:

(S)avis -3x05- Josep Fontana (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
L'historiador i professor repassa els grans fets de la història del segle XX, amb especial atenció a la Transició espanyola, des d'una mirada crítica i combativa. A l'entrevista amb Josep Puigbó, Fontana tracta de la construcció d'Europa, del futur de Catalunya i de les expectatives dels joves en un moment especialment complicat.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14641
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] (S)avis

#9

Entrada Autor: r5004 » dj. nov. 14, 2013 22:03

Un altre:

(S)avis -3x06- Joan de Sagarra (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Joan de Sagarra (1938), cronista. Fill del poeta Josep Maria de Sagarra. El cronista, fill de Josep Maria de Sagarra, explica que fa vida de barri, que li agrada viure bé i que enyora la Barcelona de la seva joventut. Parla de llibres, de teatre i dels plaers de la vida, i reconeix que escriu per no haver de treballar. Josep Puigbó descobreix un Sagarra obert i amable, allunyat de la seva fama d'home aparentment distant, que ell atribueix a la seva timidesa.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14641
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] (S)avis

#10

Entrada Autor: r5004 » dj. nov. 21, 2013 10:15

El d'ahir:

(S)avis -3x07- Teresa Juvé (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
La pedagoga i escriptora, acumula més de 90 anys de coratge. Una dona lluitadora, que va compartir la vida i la passió per l'educació i la política amb l'enyorat Josep Pallach. En aquesta entrevista, una de les poques que ha concedit, explica a Josep Puigbó com va sobreviure a l'horror de la guerra i de l'exili, durant el qual va ser agent d'enllaç de la Resistència Francesa.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14641
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] (S)avis

#11

Entrada Autor: r5004 » dj. nov. 28, 2013 21:36

Ramon Folch!! :D

(S)avis -3x08- Ramon Folch (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Ramon Folch (1946), doctor en Biologia i socioecòleg. Conegut pel gran públic per la sèrie de televisió Mediterrània, el biòleg i socioecòleg conversa amb Josep Puigbó sobre la seva feina divulgativa i el seu afany educador, que l'ha portat a estudiar camps molt diferents. Polifacètic i curiós de mena, a banda d'advertir sobre les principals amenaces que assetgen el medi natural, Folch explica la seva experiència d'organitzar les primeres eleccions al Parlament després del retorn de Tarradellas.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14641
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] (S)avis

#12

Entrada Autor: r5004 » dv. des. 06, 2013 14:12

Un altre:

(S)avis -3x09- Josep Espar Ticó (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
L'empresari, activista polític i promotor cultural, un home d'acció compromès amb Catalunya, confessa que continua disponible. El fundador de Convergència Democràtica, l'"Avui", la discogràfica EDIGSA, la revista "Cavall fort" i la Fundació Universal de la Sardana, tracta amb Josep Puigbó de l'evolució del nostre país, des del seu protagonisme als coneguts com a fets de Palau fins a l'esclat independentista de l'11 de Setembre.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14641
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] (S)avis

#13

Entrada Autor: r5004 » dj. des. 12, 2013 20:45

El d'ahir:

(S)avis -3x10- Lluís Duch (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Doctor en Antropologia i Teologia, és monjo de Montserrat des de 1961, però viu entre el silenci del monestir i el brogit de Barcelona. Considerat un dels millors especialistes en la interpretació de la història de la cultura occidental a través de la religió, parla amb Josep Puigbó sobre la importància de la paraula, un camp al qual ha dedicat gran part del seu estudi. A l'entrevista el pensador ens descobreix alguns dels neologismes que ha creat.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14641
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] (S)avis

#14

Entrada Autor: r5004 » dj. des. 19, 2013 21:16

Afegit el d'ahir:

(S)avis -3x11- Valentí Fuster (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
El reconegut cardiòleg, considerat un dels millors del món, explica a Josep Puigbó que està convençut que viure més i millor depèn dels nostres hàbits, que han de ser saludables des de la infància. Amb el periodista, conversen sobre les seves notables aportacions a la malaltia coronària i sobre com es pot prevenir el que considera una autèntica epidèmia. Explica la importància de prevenir l'obesitat infantil i l'envelliment a través d'una alimentació saludable i de la pràctica continuada d'exercici físic.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14641
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] (S)avis

#15

Entrada Autor: r5004 » dj. gen. 09, 2014 8:02

Un altre:

(S)avis -3x12- Assumpció Balaguer (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Actriu de vocació, va ser una de les primeres alumnes de l'Institut del Teatre, però l'èxit li ha arribat de gran. En la conversa amb Josep Puigbó explica per què va decidir mantenir-se en un segon pla, a l'ombra del seu estimat Paco Rabal. Reconeix que va saber perdonar molt i que es va sentir amant, germana i mare de Rabal. Ara, Balaguer diu que continua pujant als escenaris perquè la interpretació torna a ser el motor de la seva vida.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Respon