[ed2k] Quèquicom -154- Esquerrans, el món al revés?

Moderadors: arakelov, Petiso, Nava, conradtgn, lopere

Respon
Avatar de l’usuari

Autor del tema
lopere
Entrades: 3207
Membre des de: ds. ago. 14, 2010 14:38
Ubicació: Vallès Occidental
Status: Desconnectat

[ed2k] Quèquicom -154- Esquerrans, el món al revés?

#1

Entrada Autor: lopere » dj. des. 22, 2011 21:04

Quèquicom -154- Esquerrans, el món al revés?
(DVBrip català x lopere)
Imatge
És veritat que els esquerrans tenen un do per a les arts, els esports i les matemàtiques? Com funciona el seu cervell? "Quèquicom" respon a aquestes i altres preguntes amb les proves que li fan a la reportera Marta Casagolda, que és esquerrana.

El cervell està dividit en dos hemisferis. La lateralitat és conseqüència de la distribució de funcions que s'estableix entre els dos hemisferis cerebrals. En els dretans, les neurones destinades al llenguatge oral acostumen a estar en l’hemisferi de l’esquerra, però en els esquerrans poden estar en diferents llocs.

En el cas que a un esquerrà l’hagin d’operar del cervell és imprescindible saber des de quina àrea precisa controla la parla. Sobre aquesta hipòtesi, un equip d’investigadors de la CRC, Corporació Sanitària, sotmet Marta Casagolda a una ressonància magnètica funcional. A més, el Dr. Josep Espadaler, cap de neurologia del Parc de Salut Mar, li fa una estimulació magnètica transcranial. Es tracta d’excitar elèctricament el seu cervell, sense tocar-lo, de manera que es trobi sense marge d’error la zona de la parla. La Marta queda durant uns segons muda. Ja tenen localitzades les neurones que no haurien de tocar en cas que hagués d’entrar a quiròfan per no deixar-la sense parla. Ara, els neurocirurgians operen sempre els esquerrans tenint un mapa exacte de l’organització del seu cervell.

Només els humans som dretans o esquerrans? No. “Quèquicom” visita la Fundació Mona de Riudellots de la Selva on han estudiat quina mà prefereixen els ximpanzès en la motricitat precisa. I han vist que són iguals que els humans, hi ha un 10% d’esquerrans i el 90% són dretans. És un estudi pioner que han comparat amb ximpanzés salvatges al Congo i n’han extret les mateixes conclusions.

El Dr. Joan Déus, de CRC Corporació Sanitària, assegura que l’important és definir la lateralitat. Als 6 anys hauria d’estar adquidida del tot, perquè és el moment que el nen comença a llegir i escriure. Si no és així, s’ha d’ajudar els nens a definir-la. El fet de ser esquerrà no està relacionat ni amb la dislèxia, ni amb el tartamudeig, ni amb més dificultats per aprendre la lectoescriptura, però sí que la persona que escriu amb l’esquerra té tendència a fer el grafisme al revés.

Dades tècniques
Durada: 28 min.
Mida: 380 MB
Vídeo: DVBrip, 704x404, XviD, 1797 kbps, Qf: 0,253 – 45% Test compressibilitat,
Audio: DVBrip, mp3, 128 kbps, 44,1 kHz, Cbr, Estèreo, (català)

Quèquicom -154- Esquerrans, el món al revés? (DVBrip català x lopere) (TotsRucs.cat)



Avatar de l’usuari

nloveva
Entrades: 1001
Membre des de: dl. març 26, 2007 17:33
Ubicació: BCN
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] Quèquicom -154- Esquerrans, el món al revés?

#2

Entrada Autor: nloveva » dt. gen. 03, 2012 2:30

Gracieeesss :!: força interesant, baixat i compartint. :wink:
Petonets by Nerea Imatge
Imatge
⁂ ŇĻỗvĕ√α ⁂

Respon