[ed2k] Quèquicom -136- Energia solar

Moderadors: arakelov, Petiso, Nava, conradtgn, lopere

Respon
Avatar de l’usuari

Autor del tema
lopere
Entrades: 3202
Membre des de: ds. ago. 14, 2010 14:38
Ubicació: Vallès Occidental
Status: Desconnectat

[ed2k] Quèquicom -136- Energia solar

#1

Entrada Autor: lopere » dc. ago. 31, 2011 16:18

Quèquicom -136- Energia solar
(DVBrip català x lopere)
Imatge
El model energètic actual, basat en els hidrocarburs, té un termini cada vegada més proper. L’esgotament dels recursos i la creixent contaminació ens obligaran a adoptar nous models energètics; en plural, ja que cap font alternativa d’energia no pot fer front, per separat, a l’actual demanda energètica. El futur és, doncs, ben clar: canviar de model energètic i reduir el consum d’energia. Un d’aquests models energètics alternatius és l’energia solar, en els seus dos vessants: fotovoltaic i tèrmic.

Les plaques solars continuen sent relativament cares. En les grans instal•lacions fotovoltaiques s’assagen altres tecnologies per rebaixar costos, com les anomenades plaques solars de concentració. Joan Ignasi Rosell, de la Universitat de Lleida, explica en què consisteixen

Per canviar de model energètic, a banda de desenvolupar la tecnologia, cal educar la societat. A l’escola de Valls El Cor de Maria han introduït diverses activitats relacionades amb l’energia solar, que pretenen fomentar-ne l’ús. En el reportatge, 130 nens col•laboren amb el “Quèquicom” per fer una demostració del funcionament d’una rèplica d’una central termosolar andalusa i els nens de 4t d’ESO expliquen el funcionament d’unes maquetes que ells mateixos han construït.

L’adopció de l’energia solar també pot representar una millora de les condicions ambientals i socials al tercer món. Deli Saavedra, creador de l’ONG Sol Solidari, s’encarrega d’aconseguir finançament per fabricar i distribuir diversos tipus de cuines i forns solars per als poblats africans amb menys recursos. Així s’estalvia llenya, es redueix la desforestació i es facilita la feina domèstica.

Pere Renom visita la Solar Dechatlon, la competició més prestigiosa del món de cases solars. Entre les 17 cases seleccionades, dues de catalanes: la Fablabhouse, dissenyada per l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya i guanyadora del premi del públic, i la LOW3, dissenyada per l’UPC i guanyadora del premi d’arquitectura. Els directors de tots dos projectes, els arquitectes Torten Masseck i Vicenç Guallart, expliquen les aportacions i l’enfocament dels seus projectes.

El presentador Jaume Vilalta explica per què la paràbola és una forma geomètrica que concentra qualsevol ona, mecànica com el so o electromagnètica com la llum. També aclareix la manera com els fotons impulsen els electrons en les plaques fotovoltaiques, és a dir, com la llum genera electricitat.

Dades tècniques
Durada: 29 min.
Mida: 410 MB
Vídeo: DVBrip, 672x388, XviD, 1854 kbps, Qf: 0,284 – 45% Test compressibilitat,
Audio: DVBrip, mp3, 128 kbps, 44,1 kHz, Cbr, Estèreo, (català)

Quèquicom -136- Energia solar (DVBrip català x lopere) (TotsRucs.cat)Respon