[ed2k] Quèquicom -208- Urgències, quan el temps importa

Moderadors: arakelov, Petiso, Nava, conradtgn, lopere

Respon
Avatar de l’usuari

Autor del tema
lopere
Entrades: 3207
Membre des de: ds. ago. 14, 2010 14:38
Ubicació: Vallès Occidental
Status: Desconnectat

[ed2k] Quèquicom -208- Urgències, quan el temps importa

#1

Entrada Autor: lopere » dg. oct. 06, 2013 20:25

Quèquicom -208- Urgències, quan el temps importa
(DVBrip català x lopere) (TotsRucs.cat)
Imatge
Pugem dalt d’una ambulància del Servei d’Emergències Mèdiques. Intentem reanimar una persona amb parada cardiorespiratòria amb un aparell molt sofisticat que es diu Lucas. Però cal també saber fer compressions cardíaques a mà, perquè cada minut és decisiu per a la supervivència. Les fem al ritme de “La Macarena” amb un expert del SEM.

La reportera del programa, Georgina Pujol, conviu una setmana amb els professionals de salut del servei d’Urgències de l’hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí. En aquest centre del Baix Llobregat atenen 190 pacients al dia. Diagnostiquen i tracten des d’aturades cardíaques, ictus, ofecs, cremades de segon grau, pèrdues de coneixement fins a fractures de pelvis, entre moltes altres patologies. Cada dia és un repte i una incògnita. Els experts en salut han de saber identificar en només uns minuts quins són els casos més greus, i classificar-los segons la urgència del tractament.

Què és un TAC?
La Tomografia Axial Computeritzada, TAC, es basa en un conjunt de radiografies. Les radiografies són una projecció plana del que hi ha a l’interior d’un objecte determinat. A partir d’elles podem anar deduint quina és la forma i mida del cos, però en necessitem moltes per conèixer la forma real. Per fer un TAC totes les radiografies es fan des d’uns angles de referència.

Quan parlem d’un ésser viu, les diferents densitats del cos donen radiografies amb tota una gamma de grisos molt diferent, depèn de cada substància, fet que suposa una gran quantitat d’informació addicional. Per poder desxifrar i interpretar tota la informació generada són imprescindibles els computadors. Gràcies a tot un seguit de càlculs es crea un espai virtual en tres dimensions que conté la informació. A partir d’aquí el computador pot recalcular els talls d’imatge que se li demanin. Tomografia vol dir, justament, “tall d’imatge”


Del “massatge cardíac” al Lucas
Si ens trobem davant d’un persona que ha tingut un atac de cor i no sabem què fer, hem de tenir molt clar que si no fem res morirà. A plató el metge Francesc Carmona, del Servei d’Emergències Mèdiques, i Jaume Vilalta expliquen què hem de fer si ens trobem en aquesta situació.
El més important és trucar al 112 i mentre esperem l’ambulància s’ha de fer la maniobra de compressió toràcica. Si no fem aquesta maniobra tant temps com faci falta, cada minut que passi es reduiran un 10% les possibilitats de supervivència.

El Dr. Carmona insisteix que no es pot dir “massatge cardíac”, perquè en realitat es tracta d’unes compressions extremadament enèrgiques i rítmiques que han d’aconseguir que l’estèrnum baixi 5 centímetres, el que equival a uns tres dits. D’aquesta manera es manté la circulació de la sang mínima perquè no morin les cèl•lules del cor i del cervell, que són les més sensibles.

La compressió és realitza amb el taló de la mà i pressionant al centre de la caixa toràcica amb força, sense tenir por de trencar alguna costella. “Un bon truc per recordar el ritme és cantar La Macarena, o Stayin Alive, dels Bee Gees, que tenen més de 100 pulsacions per minut. L’exercici resulta esgotador per això és molt important fer relleus i no parar mai, fins que arribi un servei d’assistència mèdica.

Actualment alguns equips d’emergències disposen d’un aparell molt eficaç que els facilita aquesta feina, s’anomena LUCAS i és capaç de realitzar compressions toràciques sense cansar-se, a un ritme constant i sense parar.

Encara que pugui semblar increïble, la compressió toràcica permet recuperar persones que feia més de 50 minuts que no tenien batec espontani.

Dades tècniques
Durada: 33 min. Mida: 344 MB
Vídeo: DVBrip, 704x400, XviD, 1335 kbps, Qf: 0,190 – 62% Test compressibilitat,
Audio: DVBrip, mp3, 128 kbps, 44,1 kHz, Cbr, Estèreo, (català)

Quèquicom -208- Urgències, quan el temps importa (DVBrip català x lopere) (TotsRucs.cat)



Respon