El programa "Racons" és un viatge per alguns dels indrets, rutes o itineraris que ens ofereix l’àmplia varietat i riquesa de l’entorn natural i paisatgístic, i del patrimoni cultural de Catalunya.
En cadascun dels 13 programes d’aquesta sèrie coneixerem, de la mà dels seus habitants, algunes de les destinacions més atractives de Catalunya i la seva vinculació amb el territori. A “Racons” veurem i escoltarem en primera persona els testimonis de la gent que hi viu o que hi treballa, i també descobrirem la seva relació i les seves històries amb els llocs que visitem de la geografia catalana.
"Racons" és una mirada al territori a través dels seus habitants. Una proposta que vol estimular als espectadors a emprendre el seu propi viatge a partir de les propostes que es realitzin des del propi programa.
Dades del programa:
Direcció: Francesc M. López
Producció executiva: Irene Marín
Producció: Isabel Blesa
Realització: Manel Muñoz, Miki Sabater, David Ruiz, Pilar Granero, Jordi Renú, Esther Martínez, Miquel Pinteño, Carles Vidal
Guió: Dani Arguimbau, Carles Pàmies, Yago Alonso, Albert Castellví
Aj. producció: Ari Brescó, Jordi Martínez, Senén Armengol, Natalia Yebes
Número de capítols: 13
Durada: Uns 30 minuts/capítol
Dades tècniques dels elinks:
Font origen: La 2 (nota als usuaris de TotsRucs: "La 2" emet en desconnexió només pel Principat aquest programa, però no es pot veure ni al País Valencià ni a les Illes

Tamany: Uns 340 Mb/capítol
Códec video: XviD 1.3 (1437kbps) Qf: 0.216
Resolució: 704 x 396 px (aspect ratio 16:9)
Àudio català: Mp3 2.0 (128 Kbps)
Elinks:
Racons -01- Del Far de Sant Sebastià fins a Calella de Palafrugell
Descobrirem la història del far que s'alça majestuós en un promontori dominant la badia de Llafranc, i més enllà, unit pel camí de ronda, arribarem fins a Callella, l'antic poble de pescadors de Palafrugell.
Racons -02- La Serra del Montseny
En aquest capítol, “RACONS” puja a la Serra del Montseny. Un massís que forma part de la Serralada Prelitoral, situat en el límit entre les comarques del Vallès Oriental, la Selva i Osona, com una barrera entre la Depressió Prelitoral Catalana i la Plana de Vic. El nom de Montseny parla del seu singular relleu i prové del llatí Mont Signus que significa “mont senyal”.
Racons -03- La petjada del Cister
En aquest capítol de “RACONS” us proposem un recorregut per l'herència que l'Ordre del Cister ha deixat a Catalunya. Visitarem tres dels monestirs cistercencs més emblemàtics de Catalunya, cadascun d'ells a una comarca diferent: Santes Creus a l'Alt Camp, Santa Maria de Poblet a la Conca de Barberà i Vallbona de les Monges a l'Urgell.
Racons -04- El Baix Empordà medieval
En aquest capítol de "RACONS" us convidem a fer un itinerari pels vestigis medievals d'alguns dels pobles del Baix Empordà medieval. Un territori que ha estat cruïlla de pobles, cultures, exèrcits i invasors. Recorrerem els carrerons empedrats de Pals, Ullastret, Palau-Sator, ben protegits de tota mena d'enemics, així com Vulpellac i Peratallada, amb els seus castells gairebé inexpugnables. Pobles envoltats per nombroses masies i masos fortificats, alguns d'ells amb torres de vigilància. També ens aproparem als antecedents megalítics de la zona, amb els dolmens que encara romanen drets.
Racons -05- El baix Aran
A la nostra cinquena sortida viatjarem als Pirineus per a conèixer el Baix Aran, un territori de llegendes i tradicions, en el que la natura marca el ritme de les persones i de la història. Visitarem el Castell Lleó, una fortalesa fronterera, les restes de la qual s’han anat integrant a les construccions del poble de Es Bordes. Coneixerem ermites romàniques envoltades de rius que neixen amb força i que han donat lloc a piscifactories d’esturions. I no podem abandonar el Baix Aran sense degustar uns plats deliciosos i contundents en una de les seves Bordes, antigues cabanes de pedra per guardar el bestiar i que ara són santuaris de la restauració gastronòmica pirinenca.
Racons -06- La Plana de Vic
La Plana de Vic és la destinació d’aquest capítol de "Racons". Començem el recorregut des de la plaça de l'Ajuntament per perdre’ns dins del gran Mercat de Vic, uns dels més antics i actius de Catalunya. Visitem la seva mil•lenària catedral, pujem a la seva torre per veure tota la ciutat i visitem el Museu Episcopal, que va ser el primer museu de Catalunya. Recorrem alguns carrers de la ciutat des dalt d’un segway. Descobrim el secret de la coca a cop de puny i també els que amaguen alguns dels racons més amagats dels seus carrers i edificis.
Racons -07- El Delta de l'Ebre
En aquest viatge ens aproparem a diferents racons del Delta de l’Ebre. Veurem la subhasta del peix a la llotja de Deltebre. Assistirem al llançament de Lo Rall, un art de pesca antiquíssim que es fa servir al Delta. Coneixerem de la mà d’uns mestres barraquers com són les barraques, les construccions més antigues de Catalunya i que han servit com a vivenda de bona part dels habitants del Delta fins els anys 60. Una de les barraques actuals es va transformar en un estudi de so per a enregistrar el disc "La barraca" del grup musical "El Quico, el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries + Pep Gimeno "Botifarra"", que, juntament amb el grup "Terròs" posaran la banda sonora al nostre recorregut pel Delta.
Racons -08- L'antiga Tarraco romana
Us convidem a passejar per alguns racons volcànics de la Garrotxa, una comarca on l'exuberància de la natura modela el caràcter dels seus habitants. Visitarem alguns dels seus indrets carregats d'història i que formen part del camí de Sant Jaume en el seu pas per Catalunya. Ens aproparem a la figura de Francesc de Verntallat, el cabdill dels pagesos durant les guerres remences.. Passejarem pel Parc de la Pedra Tosca per a descobrir la feina que fan les àvies remeieres de la Garrotxa per a difondre els seus coneixements amb les herbes curatives.