Documental de 35 minuts

No és difícil imaginar l'origen dels escones, per exemple, que va fer la Sylvia, descendent de catalans de Reus que van marxar a l'Uruguai en busca d'oportunitats. Ara és ella qui ha deixat el seu Montevideo natal per venir a viure a Roses. També a la costa hem conegut en Leonel, que té una botiga a Castelldefels on ven pasta fresca, un dels productes clàssics de la gastronomia uruguaiana, hereva de la immigració italiana del segle passat. Igualment és d'origen italià la pascualina, una empanada d'espinacs que prepara en Fernando. Ell i els seus amics es troben a Segur de Calafell per celebrar una vetllada gastronòmica: matambre, empanadas criollas i choripanes, sense oblidar les infusions de yerba mate, tot un senyal d'identitat per als uruguaians.
L'altra gran icona són els asados. Assistirem a un de multitudinari, el que organitza l'Associació uruguaianacatalana Los Botijas, de Rubí. Molta carn i també molta música.
Karakia - El riu dels ocells (Comunitat uruguaiana) 28-10-2008 (TVRip català x lopere) (TotsRucs.cat)