[ed2k] Doble documental. L'experiment Goebbels (2004)

Moderadors: arakelov, Petiso, Nava

Respon
Avatar de l’usuari

Autor del tema
lopere
Entrades: 3205
Membre des de: ds. ago. 14, 2010 14:38
Ubicació: Vallès Occidental
Status: Desconnectat

[ed2k] Doble documental. L'experiment Goebbels (2004)

#1

Entrada Autor: lopere » dt. abr. 19, 2011 22:04

"Segle XX" L’experiment Goebbels. 1a part (2004)
"Segle XX" L’experiment Goebbels. 2a part (2004)
TVRip català-anglès x lopere
Imatge
Aquest doble documental construeix un retrat d'un dels pares de la doctrina nazi: el ministre d'Educació Popular i Propaganda i líder de la maquinària cultural, mediàtica i de control ideològic del Tercer Reich. Basat en els diaris escrits pel mateix ministre de Propaganda del Tercer Reich, mostra el complex de superioritat intel•lectual i el fanatisme il•limitat del personatge.

Joseph Goebbels havia nascut a Renània el 1897, fill d'un comptable fervorosament catòlic. Nen malaltís, intel•ligent i solitari, afectat des de petit per una coixesa que li va impedir servir a l'exèrcit, va cursar estudis superiors gràcies a les beques i, el 1921, es va doctorar en literatura a la Universitat de Heidelberg. Frustrat en les seves ambicions intel•lectuals i amargat per la manca de reconeixement, el 1922 va ingressar en el moviment nazi, on el seu talent com a comunicador i la seva energia el van incorporar aviat al nucli dirigent, malgrat les ferotges rivalitats internes.

Cada cop més interessat pels mecanismes d'adoctrinament de les masses, va estudiar el model de la propaganda soviètica i va transformar el partit nazi en un partit església, amb el Führer com a déu, els comunistes i els jueus com a dimonis, etcètera. "Quin és el primer manament d'un nacionalisocialista?", preguntava un catecisme redactat per Goebbels el 1930. "Estimar Alemanya per damunt de totes les coses, i el camarada de raça com a tu mateix".

Poques setmanes després de la presa del poder, el març de 1933, el doctor Goebbels -tal com es feia tractar per distingir-se dels nazis d'acció- ocupà un nou càrrec fet a la seva mida: ministre d'Educació Popular i Propaganda; és a dir, cap de l'enorme maquinària cultural, mediàtica i de control ideològic d'un Tercer Reich cada cop més totalitari. Durant els mesos i anys següents, Joseph Goebbels va perfeccionar i expandir els mitjans i les tècniques de persuasió política: va depurar la premsa, va potenciar la ràdio i la televisió, va posar sota estricte control la literatura i el teatre, l'esport i el cinema, les arts plàstiques i la música. Tot plegat, amb l'objectiu d'homogeneïtzar els 65 milions d'alemanys aris en el motlle del racisme, del culte a la força, del nacionalisme agressiu i de l'obediència cega a Hitler. Sense aquest gran treball de seducció col•lectiva, ni el desencadenament de la Segona Guerra Mundial ni els crims que el nazisme hi va cometre no hauria estat possible.

Segona part del documental germanobritànic titulat "L'experiment Goebbels", que es basa en fragments dels diaris escrits pel dirigent nazi des de l'estiu del 1924 fins a l'abril de 1945 i que ens mostra sense intermediaris la tendència a l'autocompassió, el complex de superioritat intel•lectual i el fanatisme il•limitat de qui va ser el totpoderós ministre de Propaganda del Tercer Reich.

El capítol comprèn els anys entre 1937 i 1945, i toca diversos exemples de la tasca adoctrinadora i manipuladora de Joseph Goebbels al capdavant de l'aparell de comunicació nazi: des de l'apropiació del festival d'òpera wagneriana de Bayreuth fins a les justificacions de la Nit dels Vidres Trencats, el gran pogrom antisemita del novembre de 1938, o del pacte dels nazis amb els soviètics l'agost de 1939, pròleg de l'inici de la Segona Guerra Mundial.

Va ser, però, a partir d'aquell 1 de setembre quan el paper polític de Goebbels va assolir la màxima importància. El ministre de Propaganda del Reich, erigit en una mena d'intermediari entre el Führer i el poble alemany, va esdevenir la verinosa llengua del nazisme en guerra, la veu de les amenaces apocalíptiques de Hitler, l'orador estrella dels grans actes de masses al Palau d'Esports de Berlín. I, al mateix temps, Goebbels era qui controlava amb mà de ferro la censura, i qui encarregava els films propagandístics destinats a justificar la persecució contra els jueus, o la lluita contra Anglaterra, o, més tard, la resistència enfront dels soviètics. Partidari màxim de la guerra total, el doctor Goebbels es va comprometre a fons amb els objectius exterminadors del sistema nazi, com ho proven nombrosos passatges dels seus diaris.

En aquest sentit, la maquinària que ell dirigia va ser molt més important que la Gestapo de cara a mantenir la cohesió i la resistència de la societat alemanya sota les bombes aliades i amb els exèrcits enemics cada cop més a prop, de cara a alimentar, contra tota lògica, la quimera de la victòria. Només el suïcidi del Führer li va fer perdre les esperances, no pas les conviccions ni les lleialtats. Dos dies més tard, l'1 de maig de 1945, després d'haver mort els seus sis fills -els noms dels quals començaven tots per la lletra "H" en homenatge a Hitler-, Joseph Goebbels i la seva esposa Magda se suïcidaven al búnquer de la Cancelleria. Aquella, que havia estat considerada la família ària ideal, no podia caure a les mans de l'Exèrcit Roig, i l'orgullós doctor Goebbels no estava disposat a suportar, a diferència d'altres jerarques nazis, ni la captivitat ni un judici com el de Nüremberg.

L'experiment Goebbels 1a part (2004) (TVRip català-anglès x lopere) (TotsRucs.cat)
L'experiment Goebbels 2a part (2004) (TVRip català-anglès x lopere) (TotsRucs.cat)

Dades tècniques 1a part
Durada: 56 min.
Mida: 597 MB
Vídeo: TDTrip, 672x384, XviD, 1308 kbps, Qf: 0,203 – 50% Test compressibilitat,
Audio 1: TVrip, mp3, 96 kbps, 44,1 kHz, Cbr, Mono, (català)
Audio 2: TVrip, mp3, 96 kbps, 44,1 kHz, Cbr, Mono, (VO, anglès)

Dades tècniques 2a part
Durada: 56 min.
Mida: 616 MB
Vídeo: TDTrip, 672x384, XviD, 1345 kbps, Qf: 0,208 – 50% Test compressibilitat,
Audio 1: TVrip, mp3, 96 kbps, 44,1 kHz, Cbr, Mono, (català)
Audio 2: TVrip, mp3, 96 kbps, 44,1 kHz, Cbr, Mono, (VO, anglès)Avatar de l’usuari

MetalHead
Entrades: 1800
Membre des de: dj. feb. 16, 2012 19:19
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] Doble documental. L'experiment Goebbels (2004)

#2

Entrada Autor: MetalHead » dc. març 07, 2012 11:36

Quines coses més interessants es troben navegant pel fòrum :P
There is only one god, and his name is Death. And there is only one thing we say to Death: “Not today.”

Avatar de l’usuari

Jordana
Entrades: 681
Membre des de: dg. nov. 15, 2009 11:58
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] Doble documental. L'experiment Goebbels (2004)

#3

Entrada Autor: Jordana » dc. març 07, 2012 12:32

A Goebbels se li atribueix molt de la propaganda moderna, entre ells els seus 11 principis:


Principi de simplificació i de l'enemic únic. Adoptar una única idea, un únic símbol. Individualitzar l'adversari en un únic enemic.
Principi del mètode de contagi. Reunir diversos adversaris en una sola categoria o individu. Els adversaris han de constituir-se en suma individualitzada.
Principi de la transposició. Carregar sobre l'adversari els propis errors o defectes, responent l'atac amb l'atac. "Si no pots negar les males notícies, inventa altres que les distreguin".
Principi de l'exageració i desfiguració. Convertir qualsevol anècdota, per petita que sigui, en amenaça greu.
Principi de la vulgarització. Tota propaganda ha de ser popular, adaptant el seu nivell al menys intel·ligent dels individus a qui va dirigida. Quant més gran sigui la massa a convèncer, més petit ha de ser l'esforç mental a realitzar. La capacitat receptiva de les masses és limitada i la seva comprensió escassa; a més, tenen gran facilitat per oblidar.
Principi d'orquestració. La propaganda ha de limitar-se a un nombre petit d'idees i repetir-les incansablement, presentar-les una i altra vegada des de diferents perspectives, però sempre convergint sobre el mateix concepte. Sense fissures ni dubtes. D'aquí ve també la famosa frase: «Si una mentida es repeteix prou, acaba per convertir-se en veritat».
Principi de renovació. Cal emetre constantment informacions i arguments nous a un ritme tal que, quan l'adversari respongui, el públic estigui ja interessat en una altra cosa. Les respostes de l'adversari mai no han de poder contrarestar el nivell creixent d'acusacions.
Principi de la versemblança. Construir arguments a partir de fonts diverses, a través dels anomenats globus sondes o d'informacions fragmentàries.
Principi de la silenciació. Apaivagar les qüestions sobre les que no es tenen arguments i dissimular les notícies que afavoreixen l'adversari, també contra-programant amb l'ajuda de mitjans de comunicació afins.
Principi de la transfusió. Per regla general, la propaganda opera sempre a partir d'un substrat preexistent, ja sigui una mitologia nacional o un complex d'odis i prejudicis tradicionals. Es tracta de difondre arguments que puguin arrelar en actituds primitives.
Principi de la unanimitat. Arribar a convèncer molta gent que pensa «com tot el món», creant una falsa impressió d'unanimitat.

No ha canviat tant, oi?
Imatge

Respon