[ed2k] Doble documental. D'Auschwitz a Jerusalem (2008)

Moderadors: arakelov, Petiso, Nava

Respon
Avatar de l’usuari

Autor del tema
lopere
Entrades: 3207
Membre des de: ds. ago. 14, 2010 14:38
Ubicació: Vallès Occidental
Status: Desconnectat

[ed2k] Doble documental. D'Auschwitz a Jerusalem (2008)

#1

Entrada Autor: lopere » dt. abr. 19, 2011 21:46

“Segle XX” d'Auschwitz a Jerusalem. 1a part (2008)
“Segle XX” d'Auschwitz a Jerusalem. 2a part (2008)
TVRip català-francès x lopere
Imatge
Davant la continuada allau de notícies sagnants procedents del conflicte israelianopalestí, és fàcil preguntar-se com va començar tot. Aquest doble documental francès produït el 2008 intenta donar resposta a aquesta qüestió crucial. Ho fa amb un suport visual extraordinari, el de films amateurs, molts en color i sovint inèdits, rodats per un grapat de famílies jueves i palestines al llarg dels anys trenta i quaranta del segle passat. D’aquesta manera fa la reconstrucció de la seqüència històrica entre l'antisemitisme europeu dels anys 30 i el naixement de l'estat d'Israel, el 1948.

El punt de partida del relat se situa a l'Europa central i oriental del període d'entreguerres, al mig de la classe mitjana jueva alemanya, perfectament integrada, entre la pròspera burgesia jueva dels Països Bàltics o bé dins les tradicionals i devotes comunitats jueves de la Polònia profunda. És cert que el moviment sionista existia des de finals del segle XIX. Però, per a la immensa majoria dels quatre o cinc milions de jueus que habitaven a les regions esmentades, emigrar a Palestina era una opció marginal o descabellada fins al 1933. Només la pujada de Hitler al poder i la recrudescència de l'antisemitisme a tot el continent, combinades amb la dificultat creixent per entrar als Estats Units, van convertir Palestina en una solució plausible per als jueus que volien fugir de la discriminació o de la persecució.

Va ser, doncs, l'antisemitisme europeu el que va donar l'impuls definitiu al trasllat a Palestina -a la Palestina aleshores sota administració britànica- de més de 200.000 jueus europeus en set anys, entre 1933 i 1939. I va ser aquesta immigració la que, per reacció defensiva, va esperonar el nacionalisme arabopalestí a mobilitzar-se per tal d'aturar l'arribada de més intrusos invasors. Si el 1935 el règim nazi va promulgar les lleis antisemites de Nuremberg, aquell mateix any van arribar a Palestina més de 60.000 jueus centreuropeus, i l'any següent, l'abril de 1936, va esclatar la Gran Revolta Àrab, una insurrecció armada antibritànica i antisionista que duraria 4 quatre anys i causaria prop de 4.000 morts.

Al capdavall, van ser la crisi diplomàtica internacional i la imminència d'una guerra general els factors que van persuadir el govern britànic a canviar de política i a reconciliar-se amb els àrabs. El maig de 1939, Londres va publicar un Llibre Blanc que estrangulava la immigració jueva a Palestina i feia impossible el naixement d'un estat jueu. Aquell 1 de setembre, Hitler envaïa Polònia i començava a crear les condicions per a l'extermini de les comunitats jueves d'Europa.

Iniciada el 1939-40 amb la reclusió dels hebreus polonesos en grans guetos urbans, i culminada el 1942-45 amb la deportació massiva i l'assassinat industrial a Auschwitz i els altres camps de la mort, la “Solució Final” nazi, l'Holocaust de gairebé 6 milions d'europeus de tota edat i condició pel sol fet de ser jueus, va donar a la demanda sionista d'un estat nacional jueu una legitimació definitiva. Al mateix temps, això precipitava i radicalitzava el conflicte entre àrabs i jueus pel futur de la Palestina encara sota administració britànica.

A partir del 1945, la "qüestió de Palestina" va esdevenir un dels grans temes de l'agenda diplomàtica internacional i, al mateix temps, un dels grans focus de l'atenció informativa mundial. Va ser en aquests dos àmbits -el de la diplomàcia i el de l'opinió pública- on hi va haver les batalles decisives, més que no pas sobre el terreny, a Terra Santa. I cal reconèixer que, en matèria d'imatge i de relacions internacionals, els sionistes tenien unade gran superioritat. Si ells parlaven en nom de les víctimes per excel•lència del nazisme, la causa àrab palestina estava encapçalada pel muftí de Jerusalem, antic admirador i aliat de Hitler. Si ells tenienamb el suport de la Unió Soviètica, de tot el progressisme occidental i de la Casa Blanca, els països àrabs apareixien com un bloc de règims feudals o reaccionaris, titelles del decadent imperialisme britànic.

El 29 de novembre de 1947, l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar per una majoria de dos terços la Resolució 181, que prescrivia la partició de la Palestina britànica en dos Estats, un d'àrab i un de jueu. El rebuig frontal del món àrab es va artransformà tot seguit en una guerra a Palestina; una guerra intercomunitària primer, mentre els britànics feien les maletes i es disposaven a evacuar el territori. Després que el 14 de maig de 1948 fos proclamat el nou Estat d'Israel, la guerra va esdevenir internacional, entre el flamant exèrcit israelià i els de mitja dotzena de països àrabs.

La guerra no es va acabar del tot fins al març de 1949, amb la rotunda victòria israeliana que va convertir 700.000 palestins en refugiats i els va infligir un greuge irreparable. De tot allò, ja en fa 60 anys, però, lluny de cicatritzar, les ferides no han fet més que enverinar-se.

D'Auschwitz a Jerusalem 1a part (2008) (TVRip català-francès x lopere) (TotsRucs.cat)
D'Auschwitz a Jerusalem 2a part (2008) (TVRip català-francès x lopere) (TotsRucs.cat)

Dades tècniques 1a part
Durada: 53 min.
Mida: 648 MB
Vídeo: TDTrip, 640x480, XviD, 1537 kbps, Qf: 0,200 – 45% Test compressibilitat,
Audio 1: TVrip, mp3, 96 kbps, 44,1 kHz, Cbr, Mono, (català)
Audio 2: TVrip, mp3, 96 kbps, 44,1 kHz, Cbr, Mono, (VO, francès)

Dades tècniques 2a part
Durada: 56 min.
Mida: 723 MB
Vídeo: TDTrip, 640x496, XviD, 1635 kbps, Qf: 0,206 – 50% Test compressibilitat,
Audio 1: TVrip, mp3, 96 kbps, 44,1 kHz, Cbr, Mono, (català)
Audio 2: TVrip, mp3, 96 kbps, 44,1 kHz, Cbr, Mono, (VO, francès)



Respon