[ed2k] Segle XX (10-2-2009) L'orquestra del Reich (2007)

Moderadors: arakelov, Petiso, Nava

Respon
Avatar de l’usuari

Autor del tema
lopere
Entrades: 3205
Membre des de: ds. ago. 14, 2010 14:38
Ubicació: Vallès Occidental
Status: Desconnectat

[ed2k] Segle XX (10-2-2009) L'orquestra del Reich (2007)

#1

Entrada Autor: lopere » dg. març 27, 2011 15:34

Segle XX (10-2-2009) L'orquestra del Reich (2007)
TVRip català x lopere
Imatge
Partint de la tesi que Alemanya era "el país de la música", el règim nazi va potenciar com mai abans aquest art, fent-lo servir d'instrument de propaganda política.

Sota el títol de "L'orquestra del Reich. La Filharmònica de Berlín i el nacionalsocialisme", presentem un documental alemany del 2007 sobre una de les facetes més importants de la política cultural hitleriana.

Com ja hem explicat en altres ocasions, la música va ser l'art predilecte del règim nazi. Partint de la tesi que Alemanya era "el país de la música", i els alemanys, "la nació més musical de la Terra", el Ministeri d'Educació Popular i Propaganda que regentava Joseph Goebbels, amb el suport entusiasta del mateix Führer, va potenciar com mai abans la vida concertística, l'educació musical, les emissions musicals per ràdio, etcètera.

Aquest afany, però, no tenia res d'innocent. Des dels primers mesos del règim, Goebbels ja havia advertit Wilhelm Furtwängler -el millor director d'orquestra del món en aquell moment- que l'artista "no es podia deslligar de les forces directrius del seu temps". Això significava que la música alemanya s'havia de sotmetre a les exigències estètiques, a les fòbies racials i a les necessitats propagandístiques del Tercer Reich.

I això és el que van fer la Filharmònica de Berlín (nacionalitzada l'octubre de 1933) i el seu director, Furtwängler. Del repertori de l'orquestra van desaparèixer Mendelsohn, Mahler i els altres compositors jueus vius o morts. Els quatre instrumentistes jueus de la filharmònica van ser acomiadats entre el 1933 i el 1934. I orquestra i director, amb tot el seu renom i la seva excel·lència com a intèrprets beethovenians, van esdevenir ambaixadors de prestigi de l'Alemanya nazi a l'exterior i proveïdors de llustre cultural en la propaganda interna del règim, tant abans com després de l'esclat de la Segona Guerra Mundial.

Efectivament, encara en plena conflagració, la Filharmònica de Berlín va efectuar nombroses gires tant per l'Europa ocupada com pels països neutrals (Espanya, Portugal, Suècia...), mentre oferia concerts organitzats per tota mena d'organismes nazis, concerts concebuts pel règim com un bàlsam espiritual compensatori de les penúries i amargors de la derrota imminent. Només l'arribada dels soviètics, l'abril de 1945, va interrompre l'activitat de l'orquestra. I no per gaire temps, perquè el 26 de maig següent la filharmònica ja tornava a tocar. Furtwängler i alguns altres músics van haver de passar per indulgents processos de desnazificació, i tots es van refugiar en la tesi de l'autonomia de l'art: ells estimaven la música i no pensaven en política. Arturo Toscanini, en canvi, havia refusat dirigir a Alemanya el 1936, perquè, va dir, "no es pot tocar Beethoven en un país oprimit".

Segle XX (10-2-2009) L'orquestra del Reich (2007) (TVRip català x lopere) (TotsRucs.cat)

Dades tècniques
Durada: 61 min.
Mida: 594 MB
Vídeo: TVrip, 672x386, XviD, 1231 kbps, Qf: 0,190 – 66% Test compressibilitat,
Audio: TVrip, mp3, 128 kbps, 44,1 kHz, Cbr, Estèreo, (català)Respon