[ed2k]Segle XX (14-4-2009) Hitler i la muralla de l'Atlàntic

Moderadors: arakelov, Petiso, Nava

Respon
Avatar de l’usuari

Autor del tema
lopere
Entrades: 3205
Membre des de: ds. ago. 14, 2010 14:38
Ubicació: Vallès Occidental
Status: Desconnectat

[ed2k]Segle XX (14-4-2009) Hitler i la muralla de l'Atlàntic

#1

Entrada Autor: lopere » dg. març 27, 2011 15:26

Segle XX (14-4-2009) Hitler i la muralla de l'Atlàntic (2000)
TVRip català-anglès x lopere
Imatge
Aprofundirem en l'origen, la construcció i les característiques de la barrera defensiva inexpugnable que havia de protegir la fortalesa europea en mans del Führer contra tota invasió occidental.

Un documental holandès de l'any 2000 ens permetrà aprofundir en l'origen, la construcció i les característiques d'una de les obres d'enginyeria militar més gegantines de tota la història.

Amo de tota l'Europa occidental -des de Noruega fins a França- a partir del juny del 1940, i amb una Gran Bretanya replegada a la defensiva, el Tercer Reich no es va plantejar la hipòtesi d'un atac aliat a les costes atlàntiques fins ben entrat el 1942, quan la Wehrmacht ja es trobava involucrada en la lluita contra els soviètics i, per tant, el fantasma d'una guerra en dos fronts, com la del 1914-18, començava a inquietar Berlín. Aquell 19 d'agost el raid de Dieppe, la incursió de forces canadenques sobre aquesta ciutat francesa del canal de la Mànega, va disparar les alarmes i va precipitar la decisió d'aixecar allò que la propaganda nazi batejaria com la Muralla de l'Atlàntic.

La tasca va ser confiada a l'Organització Todt, l'organisme nazi de construcció i enginyeria, que utilitzà en grans quantitats mà d'obra local, ja fos voluntària o forçosa. El projecte consistia a fer que els milers de quilòmetres de costa atlàntica, des del cap Nord fins la frontera espanyola del Bidasoa, fossin impracticables per a un gran desembarcament angloamericà; es tractava, doncs, d'omplir aquestes costes de fortificacions, búnquers, emplaçaments d'artilleria, barreres de formigó i d'acer, etcètera. Es va dedicar un esforç especial a blindar les costes que semblaven més propícies per a la invasió aliada: les del pas de Calais i la península de Bretanya, i no tant les de Normandia, per exemple.

La supervisió militar de l'obra al litoral francès va estar en mans del mariscal Von Rundstedt i, des del novembre del 1943, del també mariscal Erwin Rommel. Durant els sis o set mesos següents, l'heroi de l'Afrikakorps millorà les defenses costaneres i va fer sembrar 5 milions de mines tant terrestres com marítimes. Tanmateix, quan arribà el 6 de juny del 1944, dels 15.000 búnquers previstos només n'estaven construïts 5.000, per culpa de la penúria de materials, i també dels bombardejos aliats.

D'alguna manera, la Muralla de l'Atlàntic era com la Línia Maginot a l'inrevés, i, igual que aquesta, es va mostrar inútil a l'hora de la veritat. A les platges de Normandia, la superioritat aèria i naval dels atacants va passar per damunt de les imponents fortaleses alemanyes, amb els seus grans canons i les seves cúpules de formigó.
 
Segle XX (14-4-2009) Hitler i la muralla de l'Atlàntic (2000) (TVRip català-anglès x lopere) (TotsRucs.cat)

Dades tècniques
Durada: 55 min.
Mida: 655 MB
Vídeo: TVrip, 640x488, XviD, 1481 kbps, Qf: 0,190 – 56% Test compressibilitat,
Audio 1: TVrip, mp3, 96 kbps, 44,1 kHz, Cbr, Mono, (català)
Audio 2: TVrip, mp3, 96 kbps, 44,1 kHz, Cbr, Mono, (VO, anglès)Respon