Segle XX (4-12-2006)Tòquio el dia que es va acabar la guerra

Moderadors: arakelov, Petiso, Nava

Respon
Avatar de l’usuari

Autor del tema
lopere
Entrades: 3205
Membre des de: ds. ago. 14, 2010 14:38
Ubicació: Vallès Occidental
Status: Desconnectat

Segle XX (4-12-2006)Tòquio el dia que es va acabar la guerra

#1

Entrada Autor: lopere » ds. nov. 27, 2010 13:14

Segle XX (4-12-2006) Tòquio, el dia que es va acabar la guerra.
Imatge
La derrota del Japó en la Segona Guerra Mundial i les seves conseqüències -molt menys conegudes entre nosaltres que la paral•lela desfeta d'Alemanya- són l'objecte d'un doble documental francoaustralià produït l'any 2005 i que "Segle XX" ens va oferir els dos dilluns 4-12-2006 i 11-12-2006. El primer dels seus dos capítols porta per títol "Tòquio: el dia que es va acabar la guerra", i fa una crònica minuciosa de la cerimònia de rendició japonesa a bord del cuirassat Missouri, el 2 de setembre del 1945, per analitzar a partir d'ella la situació del país vençut i els inicis de l'ocupació.

Tot i que més concentrats en el temps, els bombardejos aeris nord-americans sobre el Japó havien estat més mortífers (700.000 víctimes civils) i molt més devastadors que els realitzats contra Alemanya, i això sense considerar els atacs atòmics a Hiroshima i Nagasaki. Les bombes americanes de fòsfor i de magnesi, llançades sobre ciutats de cases de fusta que no tenien soterranis ni refugis, havien arrasat Tòquio, Osaka, Kobe, Nagoya o Yokohama, més que Berlín o Hamburg. Així i tot, quan el 15 d'agost del 1945 l'emperador Hiro Hito anuncia la capitulació incondicional, al territori japonès hi ha encara 2.700.000 militars armats i 10.000 avions en condicions de volar, i ningú no sap com reaccionaran aquestes forces davant l'arribada a la pàtria de l'enemic victoriós.

En aquest sentit, el teatral aterratge del general Douglas MacArthur, quasi sense protecció, a la base d'Atsugi el 30 d'agost, és un cop d'efecte que marcarà les relacions entre vencedors i vençuts. Tres dies després, a bord del Missouri, MacArthur és el protagonista i mestre de cerimònies de l'acte a través del qual els Estats Units, la Gran Bretanya, la Xina, la Unió Soviètica, Austràlia, el Canadà, França, els Països Baixos i Nova Zelanda accepten la rendició de l'Imperi Japonès, el qual ha de renunciar a les seves conquestes dels últims 70 anys (les illes Kurils, Sajalín, Taiwan, Corea, Manxúria, etcètera) i queda reduït a les quatre illes metropolitanes, amb uns 370.000 quilòmetres d'extensió.

A aquest territori hi arriben tot seguit quasi mig milió de soldats nord-americans, mentre Washington rebutja la demanda soviètica d'una ocupació compartida. Per la seva banda, la disciplinada població japonesa és instruïda ràpidament sobre com ha de comportar-se en relació als ocupants estrangers, i afronta amb aprensió unes circumstàncies tan dramàtiques com inèdites en la mil•lenària història del país: la humiliació de suportar una autoritat de fora, el xoc cultural, la paràlisi econòmica i la misèria omnipresent.


Durada: 55 min.
Mida: 735 MB

Segle XX (4-12-2006) Tòquio, el dia que es va acabar la guerra (TVRip català-francès x lopere) (TotsRucs.cat)Respon