[ed2k] Segle XX (17-2-2006) La solució danesa

Moderadors: arakelov, Petiso, Nava

Respon
Avatar de l’usuari

Autor del tema
lopere
Entrades: 3205
Membre des de: ds. ago. 14, 2010 14:38
Ubicació: Vallès Occidental
Status: Desconnectat

[ed2k] Segle XX (17-2-2006) La solució danesa

#1

Entrada Autor: lopere » dt. oct. 26, 2010 15:14

La solució danesa
Imatge
Coneixerem com els danesos van rebutjar les pressions d'Adolf Hitler i van evitar que milers de jueus acabessin en camps d'extermini nazis.

Molt sovint, els documentals emesos a "Segle XX" ens parlen de conflictes armats, enfrontaments polítics, dictadors i violències. Aquesta setmana, en canvi, els volem explicar una història de dignitat i coratge col•lectius, de democràcia i solidaritat, una història que -segons la filòsofa alemanya Hannah Arendt- hauria de ser d'ensenyament obligatori a tots els estudiants de ciències polítiques del món. Els volem explicar la història de la solució danesa.

A principis de 1940, el petit regne de Dinamarca, que s'havia declarat neutral i estava gairebé indefens enmig d'una Europa en guerra, acollia entre 7.000 i 8.000 jueus, la majoria integrats, benestants i discrets. Aquell 9 d'abril, la Wehrmacht de Hitler va travessar les fronteres camí de Noruega, i el país va esdevenir un protectorat alemany. Això sí: l'ocupant no intervenia en els afers interns, i Dinamarca conservava el seu rei Cristià Xè, el seu parlament, el seu govern d'unió nacional i la seva democràcia representativa. Per cert, en les eleccions generals celebrades al març de 1943, el partit nazi local només va obtenir el 2,1% dels vots.

Amb una profunda cultura democràtica i sense cap prejudici antisemita, els danesos -ciutadans i autoritats- van rebutjar en rodó les pressions alemanyes per discriminar els jueus, marcar-los amb l'estrella groga i iniciar-ne la deportació. Però el 29 d'agost de 1943 la situació va canviar: davant les exigències nazis de més repressió, el govern danès va dimitir i els ocupants es van fer càrrec del control directe del país, amb l'ajut del funcionariat local. Per a Berlín, era el moment d'aplicar a Dinamarca la "solució final del problema jueu".

Tanmateix, aviat van començar a passar coses estranyes. El plenipotenciari alemany a Copenhaguen, l'SS Werner Best, no volia enemistar-se amb els danesos i va deixar filtrar que els jueus serien capturats l'1 d'octubre. Aquests, advertits, van abandonar els seus domicilis i només un 5% va ser detingut; els altres es van amagar en cases particulars, hospitals, granges i rectories amb l'ajut de la resta de la població. Mentrestant, des del Rei fins als sindicats, tothom protestava per la persecució. En les setmanes següents, milers de danesos van fer possible el trasllat en vaixells de 7.220 jueus fins a la Suècia neutral i acollidora. Tan sols 481 jueus danesos van ser deportats, no als camps d'extermini, sinó a Theresienstadt, on podien rebre paquets de menjar i on en van morir 48. El 14 d'abril de 1945, setmanes abans de la fi de la guerra, els supervivents eren rescatats per la Creu Roja Sueca i traslladats a Escandinàvia. Segons Adolf Eichmann, "l'acció contra els jueus de Dinamarca va ser un fracàs"; però per als qui encara creuen en la condició humana, en canvi, va ser un èxit formidable.

Segle XX (17-2-2006) La solució_danesa (TVRip català-anglès x lopere) (TotsRucs.cat)Respon