034 El miracle de Berna (II)

Moderadors: arakelov, Petiso, Nava

Respon
Avatar de l’usuari

Autor del tema
arakelov
Entrades: 10570
Membre des de: ds. feb. 17, 2007 16:37
Ubicació: Sant Martí (BCN)
Status: Desconnectat

034 El miracle de Berna (II)

#1

Entrada Autor: arakelov » dl. maig 19, 2008 23:35

034 El miracle de Berna (II): Presentació - Documental Imatge

Completem avui l'emissió del documental titulat El miracle de Berna, sobre la victòria de la República Federal d'Alemanya en la Copa del Món de Futbol del 1954.

Amb un equip nacional amateur, que practicava un joc dur, molt físic, i un seleccionador carismàtic, Alemanya va tenir com a gran rival en aquell campionat la selecció hongaresa, el mític equip dels Kocsis, Puskas, etcètera, en aquells moments la primera potència futbolística d'Europa i potser del món. I val a dir que el primer assalt d'aquell duel, el partit Hongria-Alemanya de vuitens de final, va acabar amb una clamorosa victòria dels magiars, per 8 a 3. Així i tot, la selecció alemanya va poder passar a quarts, on va eliminar Iugoslàvia per 2 a 0, i va superar també Àustria per un rotund 6 a 1 en semifinals. Si aquesta espectacular recuperació va ser deguda a alguna forma de dopatge és una hipòtesi que el documental apunta, però no confirma.

Per arribar a la final, l'equip hongarès havia hagut de superar dos adversaris llatinoamericans molt durs --Brasil a quarts, i l'Uruguai a semifinals-- en uns partits extremament aspres que van exigir un enorme desgast físic i van deixar diversos lesionats. A sobre, el 4 de juliol de 1954, a Berna, la final es va jugar sota una intensa pluja que perjudicava el joc més tècnic dels magiars i afavoria la superioritat física dels alemanys.

A pesar de tot, i mentre Alemanya sencera restava paralitzada, pendent de la ràdio, l'equip hongarès va confirmar la seva teòrica superioritat amb dos gols seguits. Després, van venir una remuntada èpica dels alemanys, una gran actuació del seu porter, Toni Turek, i un gol anul·lat a Hongria per discutible fora de joc. En definitiva: Alemanya 3 - Hongria 2. El país "pària", doncs, tornava a ser el primer del món en algun àmbit, tornava a poder-se enorgullir d'una victòria, però d'una victòria pacífica, esportiva, sense sang ni destrucció. Com testimonia l'excanceller Helmut Köhl, aquella tarda d'estiu del 1954 milions d'alemanys van pensar per primer cop en una dècada: "ara, tornem a ser algú!".

El "miracle de Berna", doncs, va tenir un valor catàrtic i va ser la primera pedra d'una nova sentimentalitat nacional, d'un nou patriotisme alemany despullat de connotacions agressives i d'amenaces als veïns. Tal vegada va ser casualitat, o potser no, però tres mesos després d'aquella victòria futbolística la República Federal rebia el permís per dotar-se d'un nou exèrcit, la Bundeswehr, i el maig de 1955 ingressava a l'OTAN. La imatge internacional d'Alemanya havia canviat definitivament.


Why you think the net was born? Porn! Porn! Porn!

Respon