Pàgina 1 de 1

Manual: Reinici programat del router

Publicat: ds. jul. 02, 2011 11:36
Autor: conradtgn
Manual: Reinici programat del router
A alguns us haurà passat (si no, doncs millor) que algun router que teniu es col·lapsa/congela/desconnecta (sense reconectar-se per ell sol) ja sigui per sobreescalfament, saturació de connexions, tall en la connexió, etc; i que l'única manera de que torni a connectar-se és reiniciant el router.
A reiniciar em refereixo a apagar i tornar a engegar, no pas a tornar-lo a configuració de fàbrica.

La majoria segurament ho feu pel botó posterior del router.
Els més avançats sabreu que, sinó tots, la majoria de routers permeten reiniciar-lo via interfície web o per telnet des d'un intèrpret de comandes.

Ara que s'acosten les vacances i potser els que marxeu fora deixeu el PC engegat, no voldreu que un parell de dies després de marxar es perdi la connexió i no la recupereu fins que torneu a casa (Llei de Murphy), o potser us hi intentarieu connectar remotament per agafar un fitxer amb urgència, una foto, visualitzar un sistema de videovigilància, etc.

La meva idea ha consistit en crear un .bat (bé, en realitat és un .bat + 1 programa de telnet + 1 script de reinici del router).
En aquest cas, doncs, ho farem per telnet.
Aquest exemple s'ha fet en un Windows XP.

Passos a seguir:
És necessari que el nostre router tingui activades les connexions via telnet (busqueu "Telnet" per dins el router i mireu que estigui activat), com que cada router és un món googlegeu una mica si no us en sortiu ;)

1)-Conseguir el Telnet Scripting Tool (TST10.exe) i descomprimir-lo a una carpeta.

2)-Fer l'script de reinici del router:
Creem un arxiu script.txt (el nom al vostre gust) i hi haurem d'escriure un codi similar a aquest:

Codi: Selecciona’ls tots

192.168.1.1 23
WAIT "Login:"
SEND "admin\m"
WAIT "Password:"
SEND "admin\m"
WAIT "\m>"
SEND "reboot\m"
Per saber el que hem d'escriure farem el següent:

-La primera línia serà la IP (privada) del nostre router (habitualment 192.168.1.1) i el 23 és el port del protocol telnet.

-Per a la segona línia haurem de fer una connexió per telnet:
Obrirem un cmd (Inici->Executar->cmd) i teclejarem "telnet 192.168.1.1" (sense les cometes, i posant la IP del nostre router si aquesta és diferent de 192.168.1.1).
Ara hem de parar atenció al que surt on ens demana el Login. Dins les cometes hem de posar literalment el que diu a la consola, en el meu cas deia "Login:" (amb els : inclosos).
Imatge
-La tercera línia serà l'usuari del nostre router (per defecte "root", "admin", etc.) amb la comanda "SEND" abans del nom d'usuari, que introduiu a la cosola i pitjareu enter.

-La quarta línia igual que la segona, però ara amb el password.
Imatge
-La cinquena igual que la tercera (per defecte "admin", "1234", etc.) que també introduireu a la cosola i pitjareu enter..

-La sisena línia serà el símbol que ens surti un cop hem introduit el password i pitjat enter. En el meu cas sortia ">", però us pot sortir "#" o un altre símbol.
Imatge
-La setena línia és la comanda que volem que s'executi, en el meu cas és "reboot".

Ja tenim l'script fet, el guardem a la mateixa carpeta on hem descomprimit el Telnet Scripting Tool (TST10.exe).


3)-Ara toca crear un .bat que cridi al TST10.exe i li passi el fitxer del script com a paràmetre, en el meu cas ha estat:

Codi: Selecciona’ls tots

start tst10.exe /r:script.txt /o:output.txt /m
On script.txt és el script que hem fet i output.txt serà la sortida del programa (un log).

Guardem el .bat a la mateixa carpeta del TST10.exe i del script.txt.

Si ho hem fet bé i executem el .bat veurem com es reinicia el router i se'ns crea el fitxer de sortida.


Ara el .bat el podem cridar des d'un programador de tasques (el de windows mateix, o algun de gratuit estil Z-Cron) i que s'executi, per exemple, 1 cop per setmana (i per exemple, de matinada) o quan nosaltres volguem fent-hi doble clic.
També el podriem cridar des d'un programa que s'adoni que ha perdut la connexio amb internet (algun gestor de descàrregues), o també podriem fer un programa que fes pings constants a algun web com google i en cas de no obtenir resposta (repetits intents) llençar el .bat, per exemple.

Hi haurà altres mètodes, fins i tot programes compatibles amb el vostre router, etc., la idea era fer-ho el més genèric possible.

Espero que serveixi d'ajuda!

Adéu!

Re: Manual: Reinici programat del router

Publicat: ds. jul. 02, 2011 15:46
Autor: arakelov
És una gran pensada, moltes gràcies! :D