Minimanual per a ripejar DVDs

Manuals i tutorials.

Moderadors: Petiso, Ayu

Respon
Avatar de l’usuari

Autor del tema
Ayu
Entrades: 2517
Membre des de: dv. oct. 06, 2006 19:55
Ubicació: Perdut enmig de l'oblit
Status: Desconnectat

Minimanual per a ripejar DVDs

#1

Entrada Autor: Ayu » dc. oct. 20, 2010 23:02

Per ripejar un DVD farem servir el DVD Decrypter. És un programa força antic i molts diuen que desfasat, però per mi continua sent el millor en la seva feina i no he tingut mai problemes amb cap DVD comercial nou ni res. De totes maneres si el DVD té un sistema de protecció que no sap saltar-se el DVD Decrypter, executarem primer algun programa que es salti les claus CSS, com pot ser-ho l'anydvd.
Després farem servir el DGIndex per crear un d2v i per demultiplexar les pistes d'àudio.

Obrim el "DVD Decrypter" i el posem en mode "IFO", ja que ens permet triar què és el que volem del DVD (capítols, àudios, subtítols, etc.)

Imatge

Automàticament ens selecciona el títol més llarg, doncs suposa que aquest és la pel·lícula i que és el que volem, però si en volem un altre el podem seleccionar tranquil·lament.
Si el DVD és d'una sèrie acostumen a venir tots els capítols enganxats en un únic títol, i em de seleccionar només els capítols que ens interessen. Normalment els capítols (de sèrie i no del DVD) van separats en 4 o 5 capítols (del DVD): opening, primera part de capítol, segona part de capítol, ending (el 5è capítol és o el tros pre-opening o el tros post-ending (si en té). Vaja, que per seleccionar el primer capítol d'una sèrie, hauriem de seleccionar només els 4 o 5 primers capítols del títol.
De totes maneres hi ha DVDs de sèries que estan ben fets i cada capítol (de la sèrie) és un títol apart.
Exemples:

Imatge
Sèrie que té tots els capítols en un sol títol. Hem seleccionat els fragments corresponents al primer capítol.

Imatge
Sèrie amb títol per capítol (ni idea de perquè aquest en concret té 3 PGCs per títol, ens serveix qualsevol dels tres, doncs porten la mateixa informació (normalment només n'hi ha un, a no ser que contingui diferents angles (que no és el cas))).

A la part de sota podem triar quins son els capítols que ens interessen.

Imatge

I a la pestanya "Stream Selection" podem triar què volem, marcant la casella "Enable stream processing"

Imatge

Suposem que només volem el vídeo i l'àudio en japonès 5.1

Imatge

Pel que volem ho deixem en direct stream copy que ens serveix i ens donarà menys problemes després.

Un cop ho tenim seleccionat a la part de l'esquerra triem on ho volem guardar i apretem el botó perquè comenci.

Imatge

Goooooo!

Imatge


Un cop acaba, obrim el DGIndex, anem a "File -> Open" i seleccionem TOTS el .vob que ens ha copiat el DVD Decrypter (si feu servir el DVD2AVI només cal seleccionar el primer .vob i els altres els selecciona automàticament) i apretem OK.

Imatge

Aleshores anem a Audio i li diem que ens demuxi tots els àudios.

Imatge

Amb F5 fem un vista prèvia que ens serveix per obtenir informació de vídeo. Útil per saber com l'hem de post-tractar.

Imatge

Bàsicament ens hem de fixar en el Frame Rate, el Video Type i el Frame Type.
Si el DVD és PAL tampoc cal fixar-se gaire, estarà a 25fps i possiblement sortirà marcat com a "interlaced" encara que sigui progressiu... Tot i que acostumen a ser entrellaçats pel canvi de framerate...
El problema és quan es tracta d'un DVD NTSC, que té el framerate canviat per ajustar-lo a l'estàndard del DVD (passat de 24fps a 30fps). El DGIndex ens dóna dues opcions per restaurar el framerate original i les trobem a "Video -> Field Operation".

Imatge

Sí, surten tres opcions enlloc de dues, però la primera, "Honor pulldown flags", ens deixa el vídeo tal qual, amb el framerate de 30fps i amb tot el que s'ha afegit, pel que les opcions que ens restauren el framerate original només són dues.
Amb "Ignore pulldown flags" el que fem és ignorar/saltar els frames que s'han afegit de més per augmentar el framerate. Són frames que estan repetits i que si els saltem no ens perdem res, però aquesta opció pot ocasionar desincronització amb els àudios i demés.
Amb "Forced Film" s'eliminen i s'afegeixen frames per tal de restaurar el framerate i de mantenir la sincronia amb els àudios. És una manera fàcil i ràpida de restaurar el framerate, però no és perfecte i depèn de com sigui el vídeo original pot quedar una merda (per exemple la majoria de DVDs d'anime...). Si a "Video Type" ens apareix "Film xx%" i el % és inferior a 90, no s'ha de fer servir aquesta opció, de la mateixa manera pels DVDs que són Film en algunes zones, interlaced en altres, ... (és el cas dels DVDs d'anime mencionats).
ELS DVDS PAL NO PORTEN "PULLDOWN FLAGS" PEL QUE MAI NO S'HA DE FER SERVIR CAP DE LES DUES OPCIONS (bàsicament amb ignore obtindríem el mateix que amb honor)!

Personalment aconsello deixar sempre el "Honor pulldown flags" i en tot cas restaurar el framerate posteriorment amb diversos filtres de IVTC, tot i que mai queda perfecte s'acostumen a obtenir millors resultats (a canvi de codificacions moooolt lentes (fent un forced film la compressió serà normal)).
Bé, aquest punt en particular és conyàs perquè et pots passar hores per fer un bon IVTC. Si no ens volem matar massa tenim dues opcions: 1. Forced Film i ens n'oblidem. 2. Honor pulldown flags i li fem un desentrellaçat (preferiblement un BOB/Progressive, que tot i que no serà perfecte ens donarà millor resultat).

Un cop hem mirat el que ens interessa. Anem a "File -> Save Project" i guardem el nostre arxiu .d2v. També ens demultiplexarà les pistes d'àudio.

Imatge

Ara ja podem treballar de la manera en què ho faríem a una captura de la tele.

Espero que us serveixi!


Imatge


lluna.
Entrades: 350
Membre des de: dt. juny 26, 2007 21:48
Status: Desconnectat

Re: Minimanual per a ripejar DVDs

#2

Entrada Autor: lluna. » dv. oct. 22, 2010 19:02

GRACIES

Respon