Manual del Gordian Knot 0.35

Manuals i tutorials.

Moderadors: Petiso, Ayu


Autor del tema
Oliana
Entrades: 4378
Membre des de: dv. jul. 13, 2007 12:35
Ubicació: Algún lloc d'aquí o d'allà...
Status: Desconnectat

Manual del Gordian Knot 0.35

#1

Entrada Autor: Oliana » dv. oct. 10, 2008 13:27

Imatge
Per aprendre a fer funcionar el Gordian Knot (a partir d’ara: Gordian) és perquè desitgem fer una còpia de seguretat d’un DVD o d’una gravació de la TV, o d’un vídeo domèstic.
Dir que aquest manual sembla ferragós, però un cop es sap fer, tot el procés aquí descrit es fa un 5 minuts (+ esperar a que codifiqui).

El primer pas que s’ha de fer quan un cop instal·lat el Gordian és configurar el códec XviD. Aquest pas es fa una vegada i en principi ja no es tocarà més.
L'opció es troba aquí:
Imatge

Dins de la primera passada, primer posar "Load defaults" i després configurar-lo tal com diu aquí per a 1era passada i per a segona passada doncs el que diu a 2ona: Configurar XviD (Per Petiso)


[hide]Abans de continuar, dir que el Gordian el necessitarem un cop tinguem fets uns processos. Si aquests "processos" no estan fets, no podrem treballar amb ell.

Si el que es vol fer és un DVDrip, primer s'haurà de bolcar la pel·lícula principal sense comprimir al Disc Dur. Quan s'hagi fet aquest pas, és quan necessitarem el Gordian. Abans no.
Per fer-ho és recomanable el DVDFab Decrypter, i el manual està aquí: Com bolcar el DVD al Disc Dur (per arakelov)


Si el que es vol fer és un TDTrip, primer s'haurà de treure tots els anuncis i tot el sobrant de la gravació (pulir-lo). Quan s'hagi fet això, és quan necessitarem el Gordian. Abans no.
Per fer-ho hi ha molts mètodes, tals com ProjectX+mpegshitt, o VideoReDo... Manual per "pulir" una gravació TDT (per Petiso)[/hide]


EL RIPEIG

El que s'explica a continuació és el ripeig d'un DVD, però per fer un TDTrip el procés és idèntic, exceptuant el carregar VOBs doncs carregarem arxius mpv al DGIndex.

PAS 1: CREAR “EL PROJECTE” (crear el d2v)
Anem a “Ripeo”, i entrem dins l’opció 2 "Preparar los VOBs"
Imatge

Se’ns obre el DGIndex, i anem a OPEN per carregar els VOB (VOB és un arxiu DVD).
Si amb el DVDFab Decrypter només s'ha bolcat la pel·lícula, aquí caldrà carregar TOTS els arcius VOB que ens trobem del bolcat, com es pot veure a la imatge.

Imatge

Si s'ha bolcat el DVD complet (amb els extres... i tota la parafernàlia) dir que és un procés més complicat i per tant, per començar NO ÉS RECOMENABLE. En aquest cas, s'hauran de seleccionar només els VOBs que contenen la pel·lícula.

Un cop carregats els Vobs, és recomanable escollir Video > iDCT Algorithm > IEEE-1180 Reference. Sembla ser que és l'algorisme per renderitzar el DVD que dona més qualitat. Ara ja hem de poder previsualitzar d’inici a fi tota la peli. Amb la barra inferior ens podem moure per la peli, i observar si està entrellaçada o no ho està. Si està entrellaçada és que s’hi veuen línies horitzontals. Si no es veuen, és que no està entrellaçat. Un DVD comercial el 99% de cops NO està entrellaçat.
Si premem F5, veurem una info a la pantalla que ens dirà si la gravació està en 16/9 o en 4/3.
Més sobre l'entrellaçat
ImatgeImatge
La primera és una imatge entrellaçada. La segona no està entrellaçada. Hi ha casos no tant clars, i ens haurem de fixar molt detingudament sobretot en les imatge en moviment.
Un cop vist si està en 16/9 ó 4/3 i si està entrellaçat o no, anirem a guardar el projecte (SAVE PROJECT o F4)
Imatge

Li posem el nom que vulguem, i en uns 2-5 minuts crearà un arxiu *.d2v que és el que carregarem al Gordian. Nota: quan es fa aquest procés, hem d'assegurar-nos que està marcada l'opció "Audio > Output Methods > Demux All Tracks" doncs els àudios del DVD que teníem dins dels VOBs, els extreurà a la mateixa carpeta en arxius a part amb extensió *.ac3 (o *.mpa, si és el cas).

Un cop fet això, ja podem tancar el DGIndex, que no el farem servir més. :D


PAS 2: RESOLUCIÓ
Estiguem on estiguem del Gordian, a baix de tot a l’esquerra hi ha l’opció “Abrir”.
Allà s’ha de clicar i carregar l’arxiu d2v que ens ha creat el DGIndex.

Imatge

Ara comença el més important:
Sense tancar mai aquesta finestra que s’ha obert al carregar el d2v, s’ha de tornar al Gordian a la pestanya anomenada “Resolución” i fer el següent (i per aquest ordre):
-“Resolución de entrada”: No retocar res del que surti un cop carregat el d2v.
-“Pixel aspect ratio de entrada”. “La teoria Oliana” diu que cal oblidar-se de totes les opcions, i fer servir només l’última, la que diu “AR Pantalla”. Aquesta opció de “AR Pantalla” s’ha de configurar així: si el video estava en 16/9 (aquesta dada la deia el DGIndex), col·locar 1,777 i si estava en 4/3 col·locar 1,333.
Qui vulgui fer conspiració contra "La teoria Oliana" :D , pot fer servir les dues primeres opcions, que deixaran el video lleugerament aixafat.
- “Crop”: Aquí cal prémer ‘crop automàtic’, i després ajustar els valors manualment fins a ajustar-nos a les vores del video. Gràcies a fer això, el Gordian no codificarà les parts negres, molt típiques dels DVDs, i tota l’energia la posarà en el video. :D Per ajustar manualment això, hem de fixar-nos amb l’altra pantalla que tenim oberta (que és la imatge del video).
- “Resolución de salida”. Aquí sempre posarem el L-Modulo a 32 (els experts el poden tocar a 16), i el A-Modulo el deixarem a 2. A “Largo x Alto” posarem la resolució següent depenent d'això:
Imatge
Si el requadre ens marca una dada similar a 1.333 (video quadrat), a “Largo x Alto” li ficarem 640.

Si en canvi marca una dada similar a 1.77, 1.85, 2.35 o 2.40 (videos panoràmics), pujarem la resolució de “Largo x Alto” a la màxima possible abans que cap de les dues caselles de ZOOM es posin en vermell.
Més sobre resolucions:
Exemple de 'video quadrat':
Imatge


Exemples de videos panoràmics:
Imatge Imatge
Imatge Imatge

La resolució d'un video quadrat acostumarem a posar-la de 640 d'amplada.
La resolució d'un video panoràmic serà sempre i quan es pugui de 704 d'amplada (i fins i tot 720, si es pot).
PAS 3: BITRATE (per definir el tamany final en Mb)
Anem a la secció Bitrate i modificarem les opcions per cada ripeig:

Imatge

- Contenidor: AVI
- Modo és indiferent, però pel que s'explicarà més avall, posar-lo en “Calculo Bitrate Medio”
- Durada: No toquem res. SOBRETOT!!! (és la info del que dura la peli)
- AUDIO A: Posar-li el bitrate que tindrà el primer àudio. Si el volem convertir a Mp3, posar 96 (si l’àudio és mono) o 128-160 (si l’àudio és estèreo). Només si volem conservar el so original del DVD, posem “Seleccionar” i carreguem l’àudio AC3 que hi ha a la carpeta que s’obre.
- AUDIO B: El mateix (en aquest cas és per la segona pista d’àudio).
- A calcular el “Frame-Overhead”, activar l'opció, i dir-li aquí com seran aquests àudios (AC3, perquè deixem l’àudio original del DVD, o si seran convertits a Mp3, doncs VBR (Variable BitRate) o CBR (Constant BitRate).

I ara ja és l’últim pas.... Dir-li quants Mb tindrà l’arxiu final.
S'ha d'anar pujant els Mb fins que el requadre inferior “Bits/(Píxel*Frame)” es quedi just a 0.190. Si a partir d’aquí se li afegeixen més Mb, segurament ja no es veurà millor.
Per un TDTrip menys “Bits/(Píxel*Frame)” seran suficients, deixant-lo al voltant de 0.165, malgrat el Gordian faci un avís en groc...

Usuaris avançats: Hi ha altres maneres de definir el tamany final de l'arxiu. Existeix el "Test de compressibilitat", el qual sembla ser una de les mesures més fiables. El tenim explicat més a baix.

PAS 4: CODIFICAR
Un cop fets aquests passos, hem de prémer de la finestra que té imatges del video el botó "Salvar & Codificar", i ens trobarem amb el següent:

Imatge

Aquest apartat és el més personal, i no hi ha una norma 100% a seguir.

- "Redimensionar": Deixar-lo com està a la imatge.
- "Filtro resize": Deixar-lo en 'Lanczos' sempre. Només si el vídeo que tractem és de pèssima qualitat, pot ser que dongui més bon resultat el 'Bilinear'.
- "Filtro noise": Configurable segons el gust. Si la imatge té soroll (piquets de neu), aquest filtre ens el suavitzarà. Per un DVDrip no s'acostuma a posar-ne cap. I si en un TDTrip se n'ha de posar, el normal és el noise "suave" i com a molt el "medio". Cal dir que aquests filtres difuminen la imatge.
- "Opciones con Campos": Si el vídeo està sense entrellaçar (això ho havíem vist amb el DGIndex), posarem 'ninguno'. Si està entrellaçat, posarem TomsMoComp, encara que algun cop he posat el Field deinterlace o el Kernel, perquè el TomsMoComp difumina una mica la imatge.
- "Subtítols": Deixar-lo com està a la imatge.
- "Extres": Activar la pestanya de "Posar el filtre noise abans de redimensionar (lent)" si hem posat a l'apartat anterior algun filtre noise.

La resta de coses no tocar-les.

La volem veure com quedarà, amb la tecla "reproducir" ho podem fer (ve a ser com una previsualització).

Llavors premem el botó "Salvar & Codificar", i ens pregunta quin nom li posem, i li posem el que ens vingui de gust.


PAS 5: PANELL DE CONTROL DELS ÀUDIOS

Se'ns pregunta com volem codificar els àudios.
Preguntareu: Si en el Pas 3 ja ho havíem posat això? Doncs allà és merament informatiu, per a dir-li quan ocuparan.

En canvi en aquest pas és quan de veritat li direm quina qualitat voldrem.


Imatge

En el cas de la imatge, hem d'anar:
- "Seleccionar" (per triar l'àudio 1). En el nom de l'arxiu d'àudio veurem si té Delay o no.
- "Al final unir": Activat
- "Retraso": Com es pot veure en l'exemple, aquest àudio no té delay. Llavors posar 0. Si tingués un delay de -25 posaríem 25 i marcaríem la casella negativa.
- OPCIONS DE LA DRETA: Si volem afegir l'àudio original en Ac3, sense recodificar), seleccionar "unir solamente". En canvi si volem codificar aquest àudio a mp3, marcarem la següent opció (MP3 128 o 160 kBit/sec. Bitrate promedio). Les altres opcions no es faran servir, excepte si l'àudio era mono, que utilitzarem "MP3 Parametros personalizados (Expertos)" i a la part esquerra li afegirem els valors "-m m -a -b 96 -p" (sense les cometes), que el deixarà en Mp3 CBR mono a 96 kBit/sec.


En quant a Àudio 2, cal fer el mateix, i es refereix a la segona pista d'àudio (si volem que l'arxiu resultant la tingui).

I ara ja només queda anar a XviD, i com que ja teníem la Primera passada i segona configurada (ho hem fet al configurar el programa), premerem "Añadir a la Cola de Codificación".

Imatge

Ens preguntarà si volem que comenci la codificació, li diem que sí, i en 1 o 2 hores estarà codificat.
Si no ens fa la pregunta, a aquesta pantalla
Imatge
s'haurà de prémer el botó "Iniciar proceso".


_____________________________________________________________________

EL TEST DE COMPRESSIBILITAT (per arakelov) :wink:
El test de compressibilitat és el mètode més fiable per decidir la mida òptima d'un fitxer per assolir una bona qualitat. Per començar el test cal estar situats a la finestra del Gordian Knot on especifiquem filtres de redimensionat, soroll i desentrellaçat:

Imatge

Escollim els filtres que volem fer servir i llavors marquem el "Use". El tant per cent indica la quantitat de metratge que volem que s'examini durant el test. Quan més alt és el percentatge que fiquem, més acurat i fiable és. Amb un 10% hi sol haver prou, però si teniu una bona CPU i el metratge no és molt llarg podeu posar-lo al màxim (15%). Per variar el percentatge hem de moure la barra inferior a esquerra o dreta. Llavors premem el botó "Codec Settings":

Imatge

Aquesta finestra és la de configuració del còdec Xvid. Heu de posar exactament els mateixos paràmetres que tingueu per defecte en el còdec (o els que volgueu fer servir per comprimir aquest metratge en particular), només tenint en compte que a Encoding type ha de posar "Single pass". Un cop fet tanqueu amb OK, i a la finestra anterior premeu "Now". Començarà el test i fins que no acabi no podeu fer res amb el Gordian. Un cop acabat podeu anar a la pestanya Encoder per veure què ha fet:

Imatge

Veiem que el resultat (en aquest cas 0.413) se'ns copia a la part de sota de la pantalla. Aquest valor indica la quantitat de bits per píxel i fotograma amb la qual assoliríem el màxim teòric de qualitat que pot oferir el còdec per aquest metratge. Amb assolir un 50% d'aquest valor ja tenim una qualitat molt acceptable. Amb valors entre el 70% i 75% la qualitat és òptima. Normalment, per sobre del 80% ja no s'aprecia una millora en la qualitat, i l'únic que faríem apujant-ho més és malbaratar MBs.

A la pestanya Bitrate podem jugar amb la mida del fitxer fins assolir el percentatge desitjat; en l'exemple he posat una mida en MBs que, combinat amb la resolució del fotograma, dóna un coeficient de 0.206 que és justament el 50% del màxim teòric.

_____________________________________________________________________


Aquest manual éstà fet per TotsRucs.
L'ha escrit: Oliana Molls
Anans de publicar-se, l'ha revisat i millorat: Arakelov

Darrera actualització: 25/nov/2008


_________________________________________________________

Comentari de l'autor:
Sense els mestres arakelov i Petiso, aquest manual no s'hagués pogut fer. És el meu agraïment a ells, principalment, i a tots els altres que em van ajudar quan vaig començar.


Salut i fins la propera,
Oliana :wink:
Oliana l’ha editat per darrera vegada el dia: ds. feb. 14, 2009 13:10, en total s’ha editat 2 vegades.Avatar de l’usuari

arakelov
Entrades: 10570
Membre des de: ds. feb. 17, 2007 16:37
Ubicació: Sant Martí (BCN)
Status: Desconnectat

Re: Manual del Gordian Knot 0.35

#2

Entrada Autor: arakelov » dv. oct. 10, 2008 15:48

Quina currada company! Estic segur que molts hi trauran un gran profit :D

MOLTES GRÀCIES!
Salut!

PS: em queda pendent d'explicar una mica el test de compressibilitat, espero tenir-lo en breu!
Why you think the net was born? Porn! Porn! Porn!

Avatar de l’usuari

naroatna
Entrades: 20290
Membre des de: ds. des. 30, 2006 23:43
Ubicació: Figueres - Alt Empordà
Status: Desconnectat

Re: Manual del Gordian Knot 0.35

#3

Entrada Autor: naroatna » dv. oct. 10, 2008 16:14

M O L T E S . G R À C I E S . O L I A N A ! ! !
Imatge

Moltes gràcies!


spk2010
Entrades: 3515
Membre des de: dv. gen. 19, 2007 12:20
Ubicació: Baix Montseny
Status: Desconnectat

Re: Manual del Gordian Knot 0.35

#4

Entrada Autor: spk2010 » dv. oct. 10, 2008 16:23

moltes gràcies Oliana, ara l'axis ja no tindra excusa....

Una pregunta:
Oliana ha escrit:-“Pixel aspect ratio de entrada”. “La teoria Oliana” diu que cal oblidar-se de totes les opcions, i fer servir només l’última, la que diu “AR Pantalla”. Aquesta opció de “AR Pantalla” s’ha de configurar així: si el video estava en 16/9 (aquesta dada la deia el DGIndex), col·locar 1,777 i si estava en 4/3 col·locar 1,333.
Això no es el mateix, que a la pestanya Opcions desmarcar la casella: Seguir l'Estandard ITU-R BT.601? Jo (no se per què ho faig) per a DVDrip la marco i per a TDT no.

i de nou: Molt bon manual!!!
[table][td]RSS amb les notícies de TotsRucs[/td][/table]

Avatar de l’usuari

Petiso
Site Admin
Site Admin
Entrades: 15999
Membre des de: dv. oct. 06, 2006 13:13
Status: Desconnectat

Re: Manual del Gordian Knot 0.35

#5

Entrada Autor: Petiso » dv. oct. 10, 2008 17:00

Ostia .... pos si, es el mateix. Cadia dia s'apren algo.

O sigui .... portem anys fent ripejos amb un 2.5% d'error al aspect ratio .... grrrrr :-p

Adéu !
Imatge Imatge


Autor del tema
Oliana
Entrades: 4378
Membre des de: dv. jul. 13, 2007 12:35
Ubicació: Algún lloc d'aquí o d'allà...
Status: Desconnectat

Re: Manual del Gordian Knot 0.35

#6

Entrada Autor: Oliana » dv. oct. 10, 2008 17:22

spk2010 ha escrit:moltes gràcies Oliana, ara l'axis ja no tindra excusa....

Una pregunta:
Oliana ha escrit:-“Pixel aspect ratio de entrada”. “La teoria Oliana” diu que cal oblidar-se de totes les opcions, i fer servir només l’última, la que diu “AR Pantalla”. Aquesta opció de “AR Pantalla” s’ha de configurar així: si el video estava en 16/9 (aquesta dada la deia el DGIndex), col·locar 1,777 i si estava en 4/3 col·locar 1,333.
Això no es el mateix, que a la pestanya Opcions desmarcar la casella: Seguir l'Estandard ITU-R BT.601? Jo (no se per què ho faig) per a DVDrip la marco i per a TDT no.

i de nou: Molt bon manual!!!
Doncs sí, és el mateix!!! :D No coneixia aquesta manera d'arribar-hi.
Com diu en Petiso, cada dia s'aprèn alguna cosa.
Petiso ha escrit:O sigui .... portem anys fent ripejos amb un 2.5% d'error al aspect ratio .... grrrrr :-p
Bé, no només nosaltres. No saps la quantitat de DVDrips que em baixo "in spanish" que ABSOLUTAMENT TOTS els trobo "aixafats".
Excepte aquell en jesuscas de Tusseries, que ho fa bé, gairebé tot està mal fet.

EDITO: I això que no acceptaves tenir més d'un 0.4% d'error en l'AR... 8)

Oliana :wink:

Avatar de l’usuari

aliga
Entrades: 3285
Membre des de: dc. feb. 07, 2007 7:59
Ubicació: Molins del borbo
Status: Desconnectat

Re: Manual del Gordian Knot 0.35

#7

Entrada Autor: aliga » dv. oct. 10, 2008 17:42

Oliana, t'enrecordes de totes aquelles coses que tenia que enviarte per correu??, doncs ja no cal. :P

Els meus agraïments pel manual, i el que ja no te excusa per començar a ripejar decentment soc jo :oops:
A veure si trobo el moment, i com a minim fer una coseta cada setmana 8)

O dit, moltisssssssssimes gracies pel manual :wink:

Salut a tothom
Imatge Imatge Imatge


axis
Entrades: 4273
Membre des de: dl. oct. 08, 2007 23:06
Status: Desconnectat

Re: Manual del Gordian Knot 0.35

#8

Entrada Autor: axis » dv. oct. 10, 2008 21:25

moltes gracies pel manual oliana,pero ja ho podies haber posat abans,que ja he ripejat una peli i vaig per la segona :lol:


Visitant
Status: Desconnectat

Re: Manual del Gordian Knot 0.35

#9

Entrada Autor: Visitant » ds. oct. 11, 2008 22:17

be,ara ja m'he llegit detenidament el manual i voldria fer uns comentaris,jo,si mes no ripejo d'una altre manera,basicament es com diu el manual,pero amb diferencies

1 les tres pelis que he fet fins ara son en 16:9,per tant activo la primera casella

2 un cop fet el crop automatic i ajusto tots els parametres al maxim del 100% i faig el test de compresibilitat

3 un cop fet torno a ajustar els parametres al 100% i els bits(pixel-frame) en 200 o superior

amb aixo i amb el recalculate bitrate activat nomes haig de fer una sola passada estalvian-me 3 o 4 hores de la 2 passada i amb la maxima cualitat possible i deixant el ripeig clavat,amb marges d'error d'un 0.1 com a maxim en les 3 pelis que he fet (i la 4 codificant-se :lol: ) i sense cap parametre en vermell

no se,igual es la sort del principiant :roll:

estoooo....axis

Avatar de l’usuari

Ayu
Entrades: 2517
Membre des de: dv. oct. 06, 2006 19:55
Ubicació: Perdut enmig de l'oblit
Status: Desconnectat

Re: Manual del Gordian Knot 0.35

#10

Entrada Autor: Ayu » ds. oct. 11, 2008 22:31

Un vídeo d'una sola passada a X bitrate mai no tindrà la mateixa qualitat que un de dues amb el mateix bitrate, de la mateixa manera que un de dues no en tindrà més que un de tres.

Que vagi bé!
Imatge

Avatar de l’usuari

arakelov
Entrades: 10570
Membre des de: ds. feb. 17, 2007 16:37
Ubicació: Sant Martí (BCN)
Status: Desconnectat

Re: Manual del Gordian Knot 0.35

#11

Entrada Autor: arakelov » ds. oct. 11, 2008 22:43

Axis, és necessari fer les dues passades, doncs és on un còdec mpeg4 pot obtenir la seva màxima potència: en la primera passada fa una revisió i busca els llocs on necessita més taxa de bits i els que menys, i en la segona ho aplica. Fent només una passada apliques la mateixa taxa de bits a tot arreu, amb la qual cosa estaràs malgastant bits en parts del metratge que no en necessiten tants, i viceversa.

El "recalculate bitrate" que cites serveix només per ajustar el bitrate del vídeo un cop té la mida real de l'àudio que ha de multiplexar al final.

Salut!
Why you think the net was born? Porn! Porn! Porn!


axis
Entrades: 4273
Membre des de: dl. oct. 08, 2007 23:06
Status: Desconnectat

Re: Manual del Gordian Knot 0.35

#12

Entrada Autor: axis » ds. oct. 11, 2008 22:50

ok,entenc,doncs ho fare aixi d'ara en endavant,gracies per l'explicacio :wink:


Autor del tema
Oliana
Entrades: 4378
Membre des de: dv. jul. 13, 2007 12:35
Ubicació: Algún lloc d'aquí o d'allà...
Status: Desconnectat

Re: Manual del Gordian Knot 0.35

#13

Entrada Autor: Oliana » dt. nov. 18, 2008 11:23

arakelov ha escrit:PS: em queda pendent d'explicar una mica el test de compressibilitat, espero tenir-lo en breu!
Arle, quan vulguis pots començar a fer-ne 5 cèntims 8)

Gràcies per avançat.

Avatar de l’usuari

arakelov
Entrades: 10570
Membre des de: ds. feb. 17, 2007 16:37
Ubicació: Sant Martí (BCN)
Status: Desconnectat

Re: Manual del Gordian Knot 0.35

#14

Entrada Autor: arakelov » dt. nov. 18, 2008 12:56

Oliana ha escrit:Arle, quan vulguis pots començar a fer-ne 5 cèntims 8)
Ostres, i tant, se m'havia anat del cap :oops:

Aquesta setmana ho tindreu ;)

Salut!
Why you think the net was born? Porn! Porn! Porn!


axis
Entrades: 4273
Membre des de: dl. oct. 08, 2007 23:06
Status: Desconnectat

Re: Manual del Gordian Knot 0.35

#15

Entrada Autor: axis » dt. nov. 18, 2008 22:35

tranquil,per mi no pateixis :lol:

Respon