Sinopsi
"30 minuts" presenta aquesta setmana l'últim reportatge fet per Joan Salvat, que ha dirigit el programa des dels seus inicis, fa 24 anys.
Són dues dones resistents, compromeses i valentes de Birmània: la líder de l'oposició a la junta militar, Aung San Suu Kyi, i la doctora Cynthia Maung. Fa anys que lluiten per canviar les coses al seu país, Birmània, i aquesta setmana reben el Premi Internacional Catalunya. "30 minuts" ens acosta a la personalitat i la feina que fan dues dones que han dedicat la seva vida a aconseguir la llibertat per al seu poble, i ho fa seguint el viatge del president del jurat del Premi Internacional Catalunya, Xavier Rubert de Ventós. Rubert de Ventós va anar a Tailàndia per conèixer de primera mà la feina de la doctora Cynthia Maung, a la ciutat fronterera de Mae Sot.
Amb Xavier Rubert de Ventós, l'equip de "30 minuts" va entrar clandestinament a Birmània, on va visitar un camp de desplaçats interns, de persones que fugen de les accions de l'Exèrcit. En declaracions al programa, Jack Dunford, director del consorci de la frontera, assenyala el seu pessimisme davant una situació que cada dia empitjora, enmig de la indiferència general. Es calcula que unes cinc-centes mil persones viuen en campaments provisionals i formen part dels desplaçats interns, fugint de les accions d'un Exèrcit que vulnera constantment la Declaració de Drets Humans.
Aung San Suu Kyi fa divuit anys que està sota arrest domiciliari, sense que mai s'ha l'hagi jutjat per res. En el programa es repassa la seva biografia i persones que la coneixen ens expliquen la duresa de tants anys d'aïllament. Aung San Suu Kyi no pot parlar per telèfon, ni rebre visites ni connectar-se a internet. L'única comunicació externa és la ràdio.
Aung San Suu Kyi no podrà venir a recollir el Premi Internacional Catalunya, com tampoc va poder rebre en persona el Premi Nobel de la Pau ni altres reconeixements per la seva constant lluita pacífica per la llibertat i la democràcia. El programa ensenya algunes imatges desconegudes de l'última gira d'Aung San Suu Kyi, abans que la tornessin a tancar a casa seva. Persones que la coneixen, com el seu advocat o activistes de drets humans, expliquen com l'han afectat tants anys d'aïllament.
D'altra banda, "30 minuts" mostra les activitats de la doctora Cynthia Maung, que va haver de fugir de Birmània després de la primera gran revolta popular contra els militars, l'any 1989. Com ella, desenes de milers de persones van fugir i la doctora Maung va obrir una petita clínica a la frontera, que ara s'ha convertit en un important centre de salut per a persones sense recursos econòmics i immigrants il·legals. A més d'altres activitats socials, la doctora Maung també envia medecines a l'interior de Birmània a través de nois i noies joves que es juguen la vida per fer-les arribar als desplaçats interns.
Un reportatge de Joan Salvat i Lluís Montserrat. Imatge: Josep Maria Domènech. Muntatge: Agustí Poch. Producció: Cristina Rivas
Dades tècniques
Vídeo: TDTrip, 704x404, 25fps, xvid, test de compressibilitat 50%
Àudio: TDTrip, 96kbps, 48kHz, mp3 (cbr), mono
Durada: 34 minuts
Mida: 435MB
[ed2k] 30 minuts - Un premi compartit (16.11.2008)
Moderadors: arakelov, Petiso, Nava
-
Autor del tema - Entrades: 10754
- Membre des de: ds. feb. 17, 2007 16:37
- Ubicació: Sant Martí (BCN)
- Status: Desconnectat
[ed2k] 30 minuts - Un premi compartit (16.11.2008)
Why you think the net was born? Porn! Porn! Porn!