[ed2k] 30 minuts - Un toc d'atenció (2012.09.16)

Moderadors: arakelov, Petiso, Nava

Respon
Avatar de l’usuari

Autor del tema
conradtgn
Entrades: 4525
Membre des de: dt. gen. 22, 2008 17:24
Ubicació: Tarragona
Status: Desconnectat

[ed2k] 30 minuts - Un toc d'atenció (2012.09.16)

#1

Entrada Autor: conradtgn » dl. set. 24, 2012 20:41

Un toc d'atenció (2012.09.16)
Imatge
Sinopsi:
Cada dia es diagnostiquen més trastorns per dèficit d'atenció amb o sense hiperactivitat, malaltia més coneguda per la sigla TDAH. És un trastorn neurobiològic que s'inicia a la infantesa i que en el 50% dels casos perdura també durant l'adolescència i l'edat adulta.

Segons les estadístiques, el pateix el 5% de la població, xifra que es dóna a tot el món, tot i que no està diagnosticat a tot arreu de la mateixa manera. Per exemple, a Catalunya hi ha un 3% de malalts diagnosticats, cosa que deixa aproximadament un 2% de persones amb TDAH, nens o adults, sense diagnòstic ni tractament.

El TDAH té tres símptomes bàsics: el dèficit atencional, la impulsivitat i la hiperactivitat. "Jo el descriuria realment com una dificultat per regular la pròpia conducta, ja sigui la conducta atencional o la conducta del que vull fer en cada moment", ens diu la psícologa clínica Rosa Nicolau, de l'Hospital Clínic de Barcelona.
És un trastorn molt complex ja que incideix de forma especial en l'aprenentatge, i per tant, a l'escola, on els nens passen de sis a vuit hores al dia. Són nens que perden el fil del que s'està fent a classe, que sovint es mouen en excés i que no poden seguir el ritme d'aprenentatge dels seus companys.

En la detecció, diagnòstic i tractament del TDAH intervenen mestres, pares i metges, és per això que costa tant de posar ordre en aquest trastorn, a més a més no tota la psiquiatria accepta el diagnòstic i, especialment, el tractament, de la mateixa manera. Encara que des de fa uns anys una guia de pràctica clínica promoguda pel Ministeri de Sanitat amb el suport de la Generalitat recull tot el que es coneix clínicament sobre el trastorn i dóna indicacions precises per al diagnòstic i el tractament.

Tampoc no hi ha un protocol d'actuació consensuat en l'àmbit educatiu. Sovint les escoles no saben ni detectar el trastorn, ni actuar un cop es té la sospita que existeix.

El reportatge "Un toc d'atenció", del programa "30 minuts", analitza totes aquestes circumstàncies i mira de fer una mica de llum en els aspectes que més confonen la societat. És una malaltia realment o són nens maleducats? Té tractament? Les pastilles que corregeixen el trastorn tenen efectes secundaris que poden ser greus en l'edat adulta? Les respostes les obtenim a través dels nostres protagonistes: l'Ismael, un nen de vuit anys superdotat i amb TDAH; el Samuel, un adolescent desorientat que fa anar de corcoll els seus pares; l'experiència en primera persona i com a professional de l'eminent psiquiatra Luis Rojas Marcos; les veus expertes del Dr. Josep Antoni Ramos Quiroga, de l'Hospital de la Vall d'Hebron, de la psicòloga clínica Rosa Nicolau –que treballa a l'equip de la Dra. Marta García– de l'Hospital Clínic de Barcelona, i el Dr. José Ángel Alda, de l'Hospital de Sant Joan de Déu; la terapia primerenca que du a terme la Fundació Adana amb els diagnosticats més petits; l'Associació TDAH Vallès, que lidera el treball dels familiars de malalts amb dèficit d'atenció en la lluita per fer visible i acceptat el trastorn, i també la veu crítica del psiquiatra infantil Dr. Jordi Catalán i el seu esforç per buscar alternatives al tractament cognitivoconductual i farmacològic actual.


Dades tècniques:
Vídeo: HDTVrip, 704x400, 16:9 AR=1.777, 25fps, xvid, 1500 Kbps.
Àudio: Català 128kbps, Font: HDTV, 48kHz, mp3 (cbr)
Durada: 36 minuts
Mida: 418MB

Elink:
30 minuts (2012.09.16) Un toc d'atenció (HDTVrip XviD-Mp3 català per Conrad)(TotsRucs.cat).avi


Imatge

Respon