[ed2k] Sota Terra (TDTrip català) - [13/13]

Sèries i programes de TV

Moderadors: naroatna, xordi, arakelov

Avatar de l’usuari

Autor del tema
Kaku
Entrades: 1034
Membre des de: dc. des. 24, 2008 20:14
Status: Desconnectat

[ed2k] Sota Terra (TDTrip català) - [13/13]

#1

Entrada Autor: Kaku » dc. juny 09, 2010 16:43

Sota Terra

Imatge
Capturadors: Kaku, r5004, shinnosuke, ...

Argument:
"Sota terra" és un programa d'arqueologia. Què??? Arqueologia en "prime time" a TV3? L'arqueologia pot ser entretinguda? Té interès veure una colla d'arqueòlegs excavant un jaciment? "Sota terra" respon aquestes dues preguntes amb un sí rotund. Efectivament, "Sota terra", presentat per l'actor Fermí Fernàndez, és un programa d'història. Però no només d'història. Hi ha diversió, humor, aventura i rigor. Per l'ordre que es vulgui.
Els nostres arqueòlegs són arqueòlegs de veritat, que excaven de veritat. Però també són persones amb sentit de l'humor i ganes de divertir-se. Comandats per Eudald Carbonell, els arqueòlegs del "Sota terra" buscaran homínids de fa un milió d'anys, excavaran trinxeres de la Guerra Civil Espanyola, trobaran fortaleses medievals, viatjaran a ciutats romanes desconegudes o tafanejaran en colònies industrials… A cada capítol, es plantejarà una hipòtesi històrica que caldrà resoldre. I es buscarà la resposta sota terra. Excavant de debò! Són 13 capítols rodats en 13 jaciments diferents. 13 aventures arqueològiques reals per conèixer millor la nostra història. Per comprendre millor qui som i d'on venim. I també per plantejar-nos cap on anem. "Sota terra" és arqueologia i és televisió. Una combinació original i molt, molt sorprenent.

Fitxa tècnica:
Any original d'emissió: 2010
Número d'episodis: 13
Durada: Uns 55 minuts/episodi
País: Catalunya

Dades tècniques:
Tamany: 620 Mb/episodi.
Codec video: XviD 1.2 (Bitrate: 1440 kbps – Qf: 0.212) - Test de compressibilitat: 45%
Resolució: 704 x 396 px (aspect ratio 1,77:1)
Versió original e català: Mp3 (128 kbps, CBR, 48000Hz, estero)

Capítols:
Sota Terra -01- Arnau Mir de Tost, el primer croat (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Arnau Mir de Tost va conquerir aquest castell als musulmans en dos ocasions i des d'aquí va iniciar la primer croada.Trobarem les estances àrabs del castell? És Mir de Tost qui hi ha al seu sepulcre?

Sota Terra -02- Guerra civil, la vida a les trinxeres (TDTrip català)(TotsRucs.cat).avi
En el segon capítol, "Sota terra" excava en diversos punts on va tenir lloc la batalla de l'Ebre, l'enfrontament més cruent de la Guerra Civil espanyola. L'equip de "Sota terra" obre diversos fronts a partir d'unes restes humanes trobades fa poc. Excaven per intentar descobrir si són restes de soldats morts. A quin bàndol pertanyien? Per què van morir?

Sota Terra -03- La Boella, esbudellar un mamut (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Fa un milió d'anys ja hi havia homínids a Europa. A Atapuerca, l'Eudald ha descobert i batejat l'homo antecessor. Però n'hi havia, a Tarragona? Els marges d'una riera amaguen les dades que els han de permetre esbrinar si, efectivament, hi havia presència humana a les comarques tarragonines ara fa un milió d'anys.

Sota Terra -04- Cabrera de Mar, Ilturo; ciutat o vila romana¿ (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
A Cabrera de Mar estan apareixent gran quantitat de restes romanes. Pertanyen a una gran vila agrícola del litoral mediterrani? O es tracta d'una gran ciutat? I si és una ciutat, com és que no n'ha arribat notícia fins als nostres dies?

Sota Terra -05- Domus del Pi, la casa més antiga de Catalunya (TDTrip català)(TotsRucs.cat).avi
És la Domus tan antiga com diuen els papers o encara ho és més? Es tracta d'una vivenda, d'un lloc de guaita o som davant d'una fortificació? Pertany als últims francs o als primers catalans?

Sota Terra -06- Batalla de Talamanca 1714, la darrera victòria catalana (TDTrip català)(TotsRucs.cat).avi
En el marc de la Guerra de Successió, a l'agost de 1714 va tenir lloc al poble de Talamanca una gran batalla entre l'exèrcit català i el borbònic de Felip V. El comandant de les tropes catalanes, el marquès del Poal, va deixar escrita la narració de l'enfrontament. Amb gran detall, explicava com havia transcorregut la victòria catalana, que seria la darrera abans de la desfeta de l'Onze de setembre i de la capitulació final. En aquest capítol fem una excavació força atípica: usant la tecnologia (detectors de metalls, localitzadors de GPS) intentarem saber com va anar la batalla amb exactitud. Si trobem projectils i esbrinem quin exèrcit els van disparar, podrem saber si la batalla va transcórrer com descriu el marquès del Poal en el seu text i, per tant, certificar científicament que l'exèrcit català va guanyar aquell enfrontament. També buscarem unes desenes de cadàvers que, segons diu la tradició, són de soldats morts durant la batalla i que estan enterrats a la plaça del poble.

Sota Terra -07- Camp dels ninots; el paisatge fa tres milions i mig d'anys (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Anem a Caldes de Malavella, a la comarca de la Selva, a excavar al Camp dels Ninots, un antic volcà que amaga un gran secret. El Camp és un jaciment on s'excava des de fa força temps. S'hi han trobat nombroses restes arqueològiques de diferents segles, en general molt antigues: animals, eines lítiques, etc. Arribem amb un enigma per resoldre: se sap que fa 3,5 milions d'anys van morir de manera gairebé simultània una quantitat enorme d'animals. Per què van morir? Qui o què els va matar gairebé a la vegada? Busquem la resposta i també busquem més restes d'aquests éssers vius que van patir una tràgica i misteriosa desaparició. I la cirereta del pastís: volem recrear en imatges com era el paisatge a Caldes fa 3,5 milions d'anys: per aconseguir-ho haurem de trobar i analitzar el pol·len i les restes vegetals de l'època.

Sota Terra -08- Colònies industrials; la vida a la llera del riu (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Furgar en una colònia industrial abandonada des de fa dècades. Entrar en un món on el temps s'ha aturat. Conèixer com funcionava una colònia industrial, un món tancat on centenars de famílies treballaven i vivien durant tota la vida sense gairebé sortir-ne. La maquinària de la colònia es movia gràcies a dues fonts d'energia: l'aigua del riu Llobregat, i el carbó de les mines de l'Alt Berguedà.

Sota Terra -09- Empúries. La ciutat i el mur; eixample o getho¿ (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Inicialment, focalitzem la nostra atenció en dos aspectes de la ciutat romana d'Empúries. Volem saber si la trama urbana rectangular ja excavada té continuïtat per la part del recinte que encara mai s'ha excavat (és a dir, si la quadrícula de carrers és molt més gran del que se sap fins ara), i també volem confirmar o no que hi havia un misteriós mur que dividia en dos la ciutat romana d'Empúries. Una muralla de què avui queden unes poques restes visibles.

Sota Terra -10- Abric Romaní, l'hostal dels neandertals (TDTrip català)(TotsRucs.cat).avi
Buscar rastres neandertals a l'abric Romaní de Capellades. Aquest és el repte d'aquest capítol. Descobrir com vivien, com s'organitzaven, de què s'alimentaven, com es protegien¿ L'abric Romaní està documentat com a lloc de pas neandertal fa, aproximadament, entre 35.000 i 70.000 anys. En aquest capítol excavem el nivell corresponent a fa 60.000 anys. És a dir, que volen saber com era la vida neandertal a Capellades fa tots aquests anys.

Sota Terra -11- Els Vilars d'Arbeca, la més gran fortalesa del món Íber (TDTrip català)(TotsRucs.cat).avi
Visitem la fortalesa ibèrica d'Els Vilars d'Arbeca, a la comarca de les Garrigues. Una fortalesa fundada fa uns 2.800 anys per la tribu ibèrica dels ilergetes i que té unes dimensions descomunals. Però els indicis que ens porten a Arbeca ens diuen que la fortalesa encara podria ser més gran: podria tenir un segon fossat defensiu! S'haurà d'excavar per confirmar o no aquesta hipòtesi.

Sota Terra -12- Carrer Ripoll 25, Barcelona; Vint segles d'ocupació, del segle I al XXI (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Vam localitzar un edifici en obres situat al carrer Ripoll, número 25 de Ciutat Vella, a Barcelona. No és un edifici qualsevol. És un edifici, o millor dit un espai, amb 2.000 anys d'història. Perquè molt abans que s'hi alcés una sola paret, per aquí hi passava l'aqüeducte romà que va abastar d'aigua la ciutat de Barcino. I entre aquesta construcció romana i els equipaments municipals que ocuparan la finca durant el segle XXI, 20 segles en què Ripoll, 25 ha estat un hostal, un forn, seu d'estudis universitaris, una casa amb jardí, un bloc de pisos,¿ El repte és excavar i trobar el màxim nombre de restes de tots aquests segles per poder reconstruir cronològicament la història que ha tingut aquest espai del barri vell de Barcelona.

Sota Terra -13- Abocador de Vacarisses, el nostre llegat (TDTrip català)(TotsRucs.cat).avi
Aquest és, sens dubte, el capítol més atípic de tots. El repte és tan original com apassionant: excavar en un abocador de deixalles. Excavar tres punts diferents per aconseguir treure i analitzar brossa de la dècada de 1990, de la dècada del 2000 i de l'actualitat. La idea és analitzar i classificar els residus amb el màxim rigor i la tècnica arqueològica per poder extreure'n tota mena de conclusions: hem canviat els hàbits de consum? Ha canviat el material amb què es fabricaven els productes? Ha augmentat el reciclatge? Continuem sent absolutament dependents del petroli? Podem definir el moment socioeconòmic a partir de l'anàlisi de la brossa? Fem el que faran els arqueòlegs del futur: analitzar les nostres deixalles per definir-nos com a espècie. És exactament el que fan els arqueòlegs actuals quan excaven i estudien el passat.
Kaku l’ha editat per darrera vegada el dia: dg. set. 12, 2010 18:14, en total s’ha editat 12 vegades.


Imatge

Avatar de l’usuari

Asseguratòrix
Entrades: 889
Membre des de: dv. maig 15, 2009 11:37
Ubicació: Girona
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] Sota Terra (TDTrip català) - [01/13]

#2

Entrada Autor: Asseguratòrix » dj. juny 10, 2010 17:29

Mmmmmh interessant!
Cap a casa.

Gràcies!

Avatar de l’usuari

Autor del tema
Kaku
Entrades: 1034
Membre des de: dc. des. 24, 2008 20:14
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] Sota Terra (TDTrip català) - [02/13]

#3

Entrada Autor: Kaku » dc. juny 16, 2010 12:37

Publicat el segon! :D
Imatge

Avatar de l’usuari

r5004
Entrades: 14179
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] Sota Terra (TDTrip català) - [02/13]

#4

Entrada Autor: r5004 » dc. juny 23, 2010 8:29

El tercer:

Sota Terra -03- La Boella, esbudellar un mamut (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Fa un milió d'anys ja hi havia homínids a Europa. A Atapuerca, l'Eudald ha descobert i batejat l'homo antecessor. Però n'hi havia, a Tarragona? Els marges d'una riera amaguen les dades que els han de permetre esbrinar si, efectivament, hi havia presència humana a les comarques tarragonines ara fa un milió d'anys.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
Kaku
Entrades: 1034
Membre des de: dc. des. 24, 2008 20:14
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] Sota Terra (TDTrip català) - [03/13]

#5

Entrada Autor: Kaku » dc. juny 23, 2010 12:25

Moltes gràcies, afegit al post principal! :D
Imatge

Avatar de l’usuari

r5004
Entrades: 14179
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] Sota Terra (TDTrip català) - [03/13]

#6

Entrada Autor: r5004 » dj. jul. 01, 2010 19:10

Ara li toca al quart:

Sota Terra -04- Cabrera de Mar, Ilturo; ciutat o vila romana¿ (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
A Cabrera de Mar estan apareixent gran quantitat de restes romanes. Pertanyen a una gran vila agrícola del litoral mediterrani? O es tracta d'una gran ciutat? I si és una ciutat, com és que no n'ha arribat notícia fins als nostres dies?
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
Kaku
Entrades: 1034
Membre des de: dc. des. 24, 2008 20:14
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] Sota Terra (TDTrip català) - [04/13]

#7

Entrada Autor: Kaku » dv. jul. 02, 2010 14:29

Afegit al post principal i baixant-lo!
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
Kaku
Entrades: 1034
Membre des de: dc. des. 24, 2008 20:14
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] Sota Terra (TDTrip català) - [05/13]

#8

Entrada Autor: Kaku » dj. jul. 08, 2010 21:23

Afegit el cinquè! :D
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
Kaku
Entrades: 1034
Membre des de: dc. des. 24, 2008 20:14
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] Sota Terra (TDTrip català) - [06/13]

#9

Entrada Autor: Kaku » dc. jul. 14, 2010 21:50

Afegit el sisè! :D
Imatge

Avatar de l’usuari

r5004
Entrades: 14179
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] Sota Terra (TDTrip català) - [06/13]

#10

Entrada Autor: r5004 » dc. jul. 21, 2010 12:45

El set:

Sota Terra -07- Camp dels ninots; el paisatge fa tres milions i mig d'anys (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Anem a Caldes de Malavella, a la comarca de la Selva, a excavar al Camp dels Ninots, un antic volcà que amaga un gran secret. El Camp és un jaciment on s'excava des de fa força temps. S'hi han trobat nombroses restes arqueològiques de diferents segles, en general molt antigues: animals, eines lítiques, etc. Arribem amb un enigma per resoldre: se sap que fa 3,5 milions d'anys van morir de manera gairebé simultània una quantitat enorme d'animals. Per què van morir? Qui o què els va matar gairebé a la vegada? Busquem la resposta i també busquem més restes d'aquests éssers vius que van patir una tràgica i misteriosa desaparició. I la cirereta del pastís: volem recrear en imatges com era el paisatge a Caldes fa 3,5 milions d'anys: per aconseguir-ho haurem de trobar i analitzar el pol·len i les restes vegetals de l'època.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge


Kassandra
Entrades: 43
Membre des de: dj. juny 25, 2009 15:31
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] Sota Terra (TDTrip català) - [07/13]

#11

Entrada Autor: Kassandra » ds. jul. 31, 2010 9:56

genial ^-----------^ moltíssimes gràcies!

Avatar de l’usuari

r5004
Entrades: 14179
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] Sota Terra (TDTrip català) - [07/13]

#12

Entrada Autor: r5004 » dt. ago. 03, 2010 19:24

El d'aquesta setmana:

Sota Terra -08- Colònies industrials; la vida a la llera del riu (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Furgar en una colònia industrial abandonada des de fa dècades. Entrar en un món on el temps s'ha aturat. Conèixer com funcionava una colònia industrial, un món tancat on centenars de famílies treballaven i vivien durant tota la vida sense gairebé sortir-ne. La maquinària de la colònia es movia gràcies a dues fonts d'energia: l'aigua del riu Llobregat, i el carbó de les mines de l'Alt Berguedà.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

r5004
Entrades: 14179
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] Sota Terra (TDTrip català) - [07/13]

#13

Entrada Autor: r5004 » dt. ago. 10, 2010 19:29

I un més:

Sota Terra -09- Empúries. La ciutat i el mur; eixample o getho¿ (TDTrip català per r5004)(TotsRucs.cat).avi
Inicialment, focalitzem la nostra atenció en dos aspectes de la ciutat romana d'Empúries. Volem saber si la trama urbana rectangular ja excavada té continuïtat per la part del recinte que encara mai s'ha excavat (és a dir, si la quadrícula de carrers és molt més gran del que se sap fins ara), i també volem confirmar o no que hi havia un misteriós mur que dividia en dos la ciutat romana d'Empúries. Una muralla de què avui queden unes poques restes visibles.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
Kaku
Entrades: 1034
Membre des de: dc. des. 24, 2008 20:14
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] Sota Terra (TDTrip català) - [09/13]

#14

Entrada Autor: Kaku » ds. ago. 14, 2010 10:09

Gràcies per publicar-los r5004! :wink:

Afegits al post principal.
Imatge

Avatar de l’usuari

r5004
Entrades: 14179
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] Sota Terra (TDTrip català) - [09/13]

#15

Entrada Autor: r5004 » ds. ago. 14, 2010 22:23

Kaku ha escrit:Gràcies per publicar-los r5004! :wink:
...
De res!!
El proper dilluns ja te'n encarregues tu, oi?
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Respon