[ed2k] El lloc dels fets

Sèries i programes de TV

Moderadors: naroatna, xordi, arakelov

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14646
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

[ed2k] El lloc dels fets

#1

Entrada Autor: r5004 » dc. maig 10, 2017 19:55

El lloc dels fets

Imatge
Ccma
ccma.cat ha escrit:"El lloc dels fets" es basa en la descoberta d'esdeveniments de caràcter històric que van passar a llocs concrets d'arreu del país. El programa fa una investigació periodística que vol resoldre misteris. El presentador Marc de las Heras guia l'espectador pels llocs on van succeir fets històrics singulars i investiga les pistes amb l'ajuda d'historiadors i especialistes. A més, l'espectador podrà conèixer la història de ben a prop, gràcies a la introducció de recreacions de personatges i d'ambients dels moments més importants de cada episodi.

Amb aquesta idea, es recorreran diferents punts de la geografia catalana per conèixer traïcions, estafes, crims, secrets, obsessions o venjances que van passar a Sant Pere de Casserres, al poblat ibèric d'Ullastret, al castell de Miravet, al Palau de Maricel de Sitges, a la Seu Vella de Lleida, als monestirs de Santes Creus, Sant Pere de Rodes, Sant Cugat del Vallès o l'església de Sant Pere de Ripoll, a la Tàrraco romana, al Palau Reial de Barcelona, a la Universitat de Cervera, i la fàbrica Asland de Castellar de n'Hug. Tretze llocs amb tretze històries, la majoria poc conegudes, que ens porten a un passat que va des dels ibers fins a principis del segle XX i que ens permetran gaudir de la bellesa d'aquests monuments, del seu entorn i dels atractius que ofereixen actualment.

"El lloc dels fets" és el primer projecte transmèdia de TV3. A més del programa de televisió i la seva web, hi haurà una plataforma per a dispositius mòbils amb tres capes. La primera ens permetrà realitzar visites a cada monument i viure de forma més propera l'experiència de la història; utilitzant tecnologies multimèdia combinades amb geolocalització reviurem les nostres històries allà on van passar. La segona ens permetrà connectar-nos al Mobile History Map, el projecte educatiu de mSchools on més de 3.000 estudiants d'arreu de Catalunya aportaran recreacions històriques en format vídeo de temàtiques relacionades amb "El lloc dels fets". La tercera ens facilitarà informació turística exhaustiva del voltant de cada monument.

"El lloc dels fets" és una producció de TV3 i Createl, dirigida per Jesús Font, en col·laboració amb l'Agencia Catalana de Patrimoni, l'Agència Catalana de Turisme, les diputacions catalanes i GSMA.
Dades de la publicació:
Vídeo DVBrip Xvid a 704x384 a 1300 kbits/s Qf=0,197 (98% del test de compressibilitat, en el primer episodi)
Àudio DVBrip Mp3 128kbits/s Abr Estèreo (Català)
Uns 25 minuts per capítol

El lloc dels fets 1x01 El misteri de la butlla - Monestir de Sant Pere de Rodes
L'11 de maig del 1370, mentre se celebra el primer jubileu al monestir de Sant Pere de Rodes, l'inquisidor general de la corona catalanoaragonesa, Nicolau Eimeric, inicia una investigació sobre un document que guarda el monestir. A l'edat mitjana un dels principals motius per viatjar era el religiós. En un moment en què el cristianisme era omnipresent, milers de persones peregrinaven per expressar la seva fe. Hi havia alguns llocs clau com Santiago de Compostel·la, Sant Pere de Roma, Jerusalem i Terra Santa. Però van proliferar per tot Europa nombrosos centres que, amb les seves relíquies, competien per atreure els fidels i les seves donacions. Un d'aquests va ser el monestir de Sant Pere de Rodes. Però l'11 de maig del 1370, mentre se celebra el primer jubileu, l'inquisidor general de la corona catalanoaragonesa, Nicolau Eimeric, inicia una investigació sobre un document que guarda el monestir. La investigació del document ens portarà a viatjar fins a l'illa de Sardenya i a Roma.

El lloc dels fets 1x02 Crueltat absolutista - Església de Sant Pere de Ripoll
Des de finals del segle XVIII, Espanya viu la crisi de l'antic règim amb l'absolutisme trontollant. L'any 1839, cinc-mil soldats carlins assetgen Ripoll liderats pel capità més cruel, el comte d'Espanya. Tot plegat marcarà el destí dels ciutadans de Ripoll.

El lloc dels fets 1x03 La foguera de les deïtats - Amfiteatre de Tarragona
Al segle III, l'imperi romà passava per un moment delicat. Les guerres, les catàstrofes naturals i la pesta van crear pessimisme entre la població. Mentrestant, el cristianisme guanyava adeptes i això no feia gens de gràcia als emperadors.

El lloc dels fets 1x04 L'arribada del nen Rei - Seu Vella de Lleida
El 12 de setembre de 1213, Pere el Catòlic, rei de la corona catalanoaragonesa, va morir en la batalla de Muret. Després d'aquest fet, els seus regnes es van trobar al límit de la fallida econòmica i a un pas d'una revolta nobiliària. Aquesta era una mala notícia per als càtars, per a Occitània i, sobretot, per a un nen que havia quedat orfe. Aquell nen es deia Jaume i estava cridat a ser el rei més important de la història de Catalunya. La corona catalanoaragonesa passava per un moment molt complicat. Semblava a punt de desfer-se com un castell de cartes, però tot i això, la Seu Vella de Lleida estava predestinada a acollir un gir històric crucial.

El lloc dels fets 1x05 Un mecenes desenganyat - Palau Maricel de Sitges
A la Catalunya de principis del segle XX, s'hi impulsen el catalanisme i la cultura; el Modernisme i el Noucentisme conviuen i el prestigi dels creadors catalans augmentava en el món de l'art. L'impuls cultural també arribava a través de la creació de la Mancomunitat, amb Prat de la Riba, les normes ortogràfiques de Pompeu Fabra, l'Institut d'Estudis Catalans d'Eugeni d'Ors... Tot plegat, per configurar el país i renovar-lo culturalment. L'any 1909 el pintor Ramon Cases va dur a Sitges al multimilionari americà Charles Deering, un home que havia de canviar la història de la ciutat.

El lloc dels fets 1x06 Sang a l'altar - Monestir de Sant Cugat
L'any 1343, Pere el Cerimoniós s'enfrontava amb una de les situacions més difícils del seu regnat: el regne de Mallorca no se sotmetia davant la corona catalanoaragonesa. El rei va decidir reconquerir-lo. Va envair Mallorca i el Rosselló, però les finances del país van quedar molt tocades per la guerra. A més, l'epidèmia de pesta de 1348 va provocar una gran mortaldat a tot Europa, també a Catalunya. La crisi econòmica era general, però l'Església seguia acumulant patrimoni, cosa que no agradava ni al rei ni als nobles. Aquesta situació va obligar a l'hereu de la família Saltells a demandar al monestir de Sant Cugat del Vallès.

El lloc dels fets 1x07 Els últims templers - Castell de Miravet
Els templers van ser els cavallers més poderosos de l'Edat Mitjana. Formada per frares i guerrers, l'Orde del Temple era una mena de braç armat de l'Església catòlica amb el mandat de protegir Terra Santa. Frontissa entre Orient i Occident, els templers van acumular riqueses fins a convertir-se en banquers de papes, emperadors, reis i nobles. Però tenir tants diners els va anar en contra. Felip IV, rei de França que tenia un gran deute amb els templers, va ordenar detenir-los i els va acusar d'heretgia. Jaume II va ordenar la detenció de tots els templers de la corona catalanoaragonesa. Sembla que la Santa Seu no li ho va ordenar. La cúria dels templers catalans es va tancar al castell de Miravet per evitar la detenció. Estaven disposats a lluitar fins al final.

El lloc dels fets 1x08 Història d'una obsessió - Fàbrica Asland de Castellar de n'Hug
Després de l'èxit de l'Exposició Universal i el fracàs de la pèrdua de Cuba, Catalunya viu una època de canvis. El catalanisme arrela, neix el Barça i l'aspecte del país es capgira i s'omple d'edificis artístics i de fàbriques gràcies al Modernisme i la segona revolució industrial. Però l'any 1902 el modernisme contrasta amb el clima social i polític: els sindicalistes són reprimits amb violència i Barcelona es converteix en la ciutat de les bombes. A més, Catalunya fa un tancament de caixes per les promeses incomplertes de Madrid. El govern espanyol declara l'estat de guerra. Mentrestant Eusebi Güell, Claudi López i Joaquim d'Abadal firmen un acord, convençuts que revolucionarà la història de la construcció a Catalunya. Acaben de signar la constitució de la cimentera Asland.

El lloc dels fets 1x09 El filipista rebel - Universitat de Cervera
Les caigudes de Barcelona i Cardona l'any 1714 van deixar les mans lliures a les tropes borbòniques per començar la repressió a Catalunya. Les poblacions que havien donat suport a l'arxiduc Carles eren violentament castigades, però aquelles que eren al costat de Felip d'Anjou eren recompensades. L'any 1716, Felip V va publicar el Decret de Nova Planta, que abolia les lleis, furs i institucions de Catalunya i instaurava l'absolutisme. Tot el país quedava desmantellat, incloent-hi les universitats.Una situació que havia de marcar la història de la Universitat de Cervera, el 1748, la gran aposta educativa de Felip V a escala estatal. I tot es va complicar quan el filipista Manuel Alòs es va enfrontar amb l'autoritat reial.

El lloc dels fets 1x10 Matar el Rei - Palau Reial de Barcelona
L'any 1492 és per a la història hispànica l'any de la descoberta d'Amèrica, l'inici d'un imperi. Però també va ser l'any en què els Reis Catòlics visitaven Barcelona després d'11 anys de no fer-hoNomés feia 6 anys del final de la segona guerra remença, que havia enfrontat els pagesos contra Ferran el Catòlic.La pau s'aguantava amb pinces i el casament d'Isabel i Ferran volia unir dues corones sota un sol matrimoni, amb l'ajuda repressiva de la Inquisició.El 7 de desembre de 1492, el rei Ferran II d'Aragó, era al Saló del Tinell, celebrant una sessió de precs i greuges amb ciutadans. Al sortir del Palau Reial, va succeir un fet que va estar a punt de canviar la nostra historia.

El lloc dels fets 1x11 El tresor de l'iber - Poblat iber d'Ullastret
Al segle III aC es discutia quin imperi governava el Mediterrani: Roma o Cartago. A casa nostra, però, hi havia una civilització aliena als imperis: els ibers. Les diferents tribus iberes, repartides en múltiples poblats, feien eines de ferro, treballaven la ceràmica i desenvolupaven l'agricultura. A més, eren excel·lents guerrers.Ullastret era la capital ibera i hi havia una activitat frenètica. Curiosament, ara, molta gent ve a l'Empordà fugint de les ciutats. Aquí, on van néixer les primeres ciutats del nostre país.Però a principis de setembre del 2006, uns estudiants estaven excavant a prop de la muralla. Havien aparegut les restes d'un gran edifici. El que no s'esperaven era el que es van trobar sota una pedra.

El lloc dels fets 1x12 Els enigmes de la tomba d'un gran rei - Monestir de Santes Creus
Pere el Gran ha posicionat la corona catalanoaragonesa com una de les més importants del Mediterrani amb la conquesta del regne de Sicília. Però s'ha guanyat un poderós enemic: la Santa Seu, que volia Sicília en mans franceses. Per això, el papa ordena una croada contra els regnes de Pere el Gran, i França es llença a intentar conquerir Catalunya. Va ser un rei que va portar una vida de guerrer com el seu pare Jaume I, capaç d'esclafar revoltes i de conquerir nous territoris, era un dels homes més poderosos d'Europa. Però la seva mort esta plena d'enigmes. Quins secrets amaga la seva tomba?.Això ho descobrirem al monestir de Santes Creus.

El lloc dels fets 1x13 Una història de bandolers - Monestir de Sant Pere de Casserres
Al segle XVI, l'imperi espanyol estava involucrat en diverses guerres per protegir els seus 20 milions de quilòmetres quadrats de territori.A Catalunya, la petita noblesa s'empobria i no podia competir contra el poder absolutista del rei. Enmig de la pobresa extrema i la inestabilitat política, la noblesa lluitava en guerres privades per protegir els seus interessos. Per això alimentaven el seu braç armat: els bandolers.El 8 de desembre de 1605 es va saber que Galant de la Goula un dels bandolers més temuts de Catalunya, estava pels voltants de Vic, i s'inicia la seva persecució un fet que va canviar la història del monestir de Sant Pere de Casserres.
r5004 l’ha editat per darrera vegada el dia: dt. jul. 04, 2017 20:52, en total s’ha editat 8 vegades.


"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14646
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] El lloc dels fets

#2

Entrada Autor: r5004 » dc. maig 10, 2017 20:07

Espai reservat, per si hi ha més temporades.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge


inuyasha000
Entrades: 214
Membre des de: dj. set. 29, 2011 23:01
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] El lloc dels fets

#3

Entrada Autor: inuyasha000 » dc. maig 10, 2017 21:48

gracies per pujar el programa :D

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14646
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] El lloc dels fets

#4

Entrada Autor: r5004 » dl. maig 15, 2017 19:46

Afegit el setè.

El lloc dels fets 1x07 Els últims templers - Castell de Miravet
Els templers van ser els cavallers més poderosos de l'Edat Mitjana. Formada per frares i guerrers, l'Orde del Temple era una mena de braç armat de l'Església catòlica amb el mandat de protegir Terra Santa. Frontissa entre Orient i Occident, els templers van acumular riqueses fins a convertir-se en banquers de papes, emperadors, reis i nobles. Però tenir tants diners els va anar en contra. Felip IV, rei de França que tenia un gran deute amb els templers, va ordenar detenir-los i els va acusar d'heretgia. Jaume II va ordenar la detenció de tots els templers de la corona catalanoaragonesa. Sembla que la Santa Seu no li ho va ordenar. La cúria dels templers catalans es va tancar al castell de Miravet per evitar la detenció. Estaven disposats a lluitar fins al final.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge


Axtralian
Entrades: 19
Membre des de: ds. oct. 17, 2015 11:32
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] El lloc dels fets

#5

Entrada Autor: Axtralian » dt. maig 16, 2017 14:54

Moltes gràcies r5004! :)

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14646
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] El lloc dels fets

#6

Entrada Autor: r5004 » dl. maig 22, 2017 19:19

El d'ahir:

El lloc dels fets 1x08 Història d'una obsessió - Fàbrica Asland de Castellar de n'Hug
Després de l'èxit de l'Exposició Universal i el fracàs de la pèrdua de Cuba, Catalunya viu una època de canvis. El catalanisme arrela, neix el Barça i l'aspecte del país es capgira i s'omple d'edificis artístics i de fàbriques gràcies al Modernisme i la segona revolució industrial. Però l'any 1902 el modernisme contrasta amb el clima social i polític: els sindicalistes són reprimits amb violència i Barcelona es converteix en la ciutat de les bombes. A més, Catalunya fa un tancament de caixes per les promeses incomplertes de Madrid. El govern espanyol declara l'estat de guerra. Mentrestant Eusebi Güell, Claudi López i Joaquim d'Abadal firmen un acord, convençuts que revolucionarà la història de la construcció a Catalunya. Acaben de signar la constitució de la cimentera Asland.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14646
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] El lloc dels fets

#7

Entrada Autor: r5004 » dt. maig 30, 2017 19:27

Un altre:

El lloc dels fets 1x09 El filipista rebel - Universitat de Cervera
Les caigudes de Barcelona i Cardona l'any 1714 van deixar les mans lliures a les tropes borbòniques per començar la repressió a Catalunya. Les poblacions que havien donat suport a l'arxiduc Carles eren violentament castigades, però aquelles que eren al costat de Felip d'Anjou eren recompensades. L'any 1716, Felip V va publicar el Decret de Nova Planta, que abolia les lleis, furs i institucions de Catalunya i instaurava l'absolutisme. Tot el país quedava desmantellat, incloent-hi les universitats.Una situació que havia de marcar la història de la Universitat de Cervera, el 1748, la gran aposta educativa de Felip V a escala estatal. I tot es va complicar quan el filipista Manuel Alòs es va enfrontar amb l'autoritat reial.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

Asseguratòrix
Entrades: 902
Membre des de: dv. maig 15, 2009 11:37
Ubicació: Girona
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] El lloc dels fets

#8

Entrada Autor: Asseguratòrix » dc. maig 31, 2017 9:00

Moltes gràcies!

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14646
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] El lloc dels fets

#9

Entrada Autor: r5004 » dt. juny 06, 2017 19:48

Asseguratòrix ha escrit:Moltes gràcies!
A tu per compartir-ho... :wink: :D

El lloc dels fets 1x10 Matar el Rei - Palau Reial de Barcelona
L'any 1492 és per a la història hispànica l'any de la descoberta d'Amèrica, l'inici d'un imperi. Però també va ser l'any en què els Reis Catòlics visitaven Barcelona després d'11 anys de no fer-hoNomés feia 6 anys del final de la segona guerra remença, que havia enfrontat els pagesos contra Ferran el Catòlic.La pau s'aguantava amb pinces i el casament d'Isabel i Ferran volia unir dues corones sota un sol matrimoni, amb l'ajuda repressiva de la Inquisició.El 7 de desembre de 1492, el rei Ferran II d'Aragó, era al Saló del Tinell, celebrant una sessió de precs i greuges amb ciutadans. Al sortir del Palau Reial, va succeir un fet que va estar a punt de canviar la nostra historia.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14646
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] El lloc dels fets

#10

Entrada Autor: r5004 » dc. juny 14, 2017 16:34

Més:

El lloc dels fets 1x11 El tresor de l'iber - Poblat iber d'Ullastret
Al segle III aC es discutia quin imperi governava el Mediterrani: Roma o Cartago. A casa nostra, però, hi havia una civilització aliena als imperis: els ibers. Les diferents tribus iberes, repartides en múltiples poblats, feien eines de ferro, treballaven la ceràmica i desenvolupaven l'agricultura. A més, eren excel·lents guerrers.Ullastret era la capital ibera i hi havia una activitat frenètica. Curiosament, ara, molta gent ve a l'Empordà fugint de les ciutats. Aquí, on van néixer les primeres ciutats del nostre país.Però a principis de setembre del 2006, uns estudiants estaven excavant a prop de la muralla. Havien aparegut les restes d'un gran edifici. El que no s'esperaven era el que es van trobar sota una pedra.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14646
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] El lloc dels fets

#11

Entrada Autor: r5004 » dl. juny 19, 2017 19:21

El d'ahir:

El lloc dels fets 1x12 Els enigmes de la tomba d'un gran rei - Monestir de Santes Creus
Pere el Gran ha posicionat la corona catalanoaragonesa com una de les més importants del Mediterrani amb la conquesta del regne de Sicília. Però s'ha guanyat un poderós enemic: la Santa Seu, que volia Sicília en mans franceses. Per això, el papa ordena una croada contra els regnes de Pere el Gran, i França es llença a intentar conquerir Catalunya. Va ser un rei que va portar una vida de guerrer com el seu pare Jaume I, capaç d'esclafar revoltes i de conquerir nous territoris, era un dels homes més poderosos d'Europa. Però la seva mort esta plena d'enigmes. Quins secrets amaga la seva tomba?.Això ho descobrirem al monestir de Santes Creus.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge


Suzume
Entrades: 213
Membre des de: dt. jul. 01, 2008 21:29
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] El lloc dels fets

#12

Entrada Autor: Suzume » dj. juny 22, 2017 5:26

Moltes gràcies per la sèrie :D

Avatar de l’usuari

Autor del tema
r5004
Entrades: 14646
Membre des de: dc. nov. 01, 2006 8:08
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] El lloc dels fets

#13

Entrada Autor: r5004 » dt. jul. 04, 2017 20:53

L'últim: :(

El lloc dels fets 1x13 Una història de bandolers - Monestir de Sant Pere de Casserres
Al segle XVI, l'imperi espanyol estava involucrat en diverses guerres per protegir els seus 20 milions de quilòmetres quadrats de territori.A Catalunya, la petita noblesa s'empobria i no podia competir contra el poder absolutista del rei. Enmig de la pobresa extrema i la inestabilitat política, la noblesa lluitava en guerres privades per protegir els seus interessos. Per això alimentaven el seu braç armat: els bandolers.El 8 de desembre de 1605 es va saber que Galant de la Goula un dels bandolers més temuts de Catalunya, estava pels voltants de Vic, i s'inicia la seva persecució un fet que va canviar la història del monestir de Sant Pere de Casserres.
"Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense."
Imatge


Suzume
Entrades: 213
Membre des de: dt. jul. 01, 2008 21:29
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] El lloc dels fets

#14

Entrada Autor: Suzume » dj. jul. 06, 2017 6:27

:-O

Moltes gràcies per aquest últim i per tots els altres episodis de la sèrie :D


d1k2
Entrades: 297
Membre des de: ds. maig 24, 2014 9:07
Status: Desconnectat

Re: [ed2k] El lloc dels fets

#15

Entrada Autor: d1k2 » dt. jul. 11, 2017 13:51

Moltes gràcies per tan bona feina Adrià

Respon