[ed2k] Quèquicom -110- La vacuna del virus del papil•loma

Moderadors: arakelov, Petiso, Nava, conradtgn, lopere

Respon
Avatar de l’usuari

Autor del tema
lopere
Entrades: 3207
Membre des de: ds. ago. 14, 2010 14:38
Ubicació: Vallès Occidental
Status: Desconnectat

[ed2k] Quèquicom -110- La vacuna del virus del papil•loma

#1

Entrada Autor: lopere » dc. ago. 31, 2011 22:18

Quèquicom -110- La vacuna del virus del papil•loma
(DVBrip català x lopere)
Imatge
Trenta mil nenes catalanes reben cada any la vacuna contra el virus del papil•loma humà per evitar possibles casos de càncer de coll d’úter. La intenció és erradicar aquesta malaltia a llarg termini. Però tot i que hi ha estudis que indiquen aquesta vacuna podria protegir d’un 80% dels virus que poden causar càncer, alguns científics diuen que no s’hauria d’aplicar una vacuna que no és definitiva. A més, consideren que la incidència de la malaltia és massa baixa per vacunar milions de nenes sanes. A Catalunya moren unes 90 dones cada any pel càncer de coll d’úter. La seva incidència aquí és comparativament baixa, ja que a molts països d’Àfrica i Sud-amèrica és la primera causa de mort femenina.

El coll d’úter o cèrvix és la part inferior de l’úter que connecta amb la vagina. El virus del papil•loma és mil vegades més petit que una cèl•lula i pot arribar amb facilitat a la capa més profunda del teixit de l’úter. Un cop ha arribat a les cèl•lules d’aquesta base, els transmet la informació que les emmalaltirà. L’ADN del virus s’integra al de la cèl•lula sana i aprofita el mecanisme d’aquest per començar a replicar-se. Així, les cèl•lules infectades van pujant a les capes més superficials i causen una lesió cancerosa.

Ara bé, la presència dels virus del papil•loma no és, generalment, causa suficient per generar el càncer de coll d’úter. Ser fumadora, prendre anticonceptius orals o haver parit molts cops hi poden contribuir. El papiloma es pot detectar fent una citologia que determina si és o no una lesió cancerosa. Diagnosticat a temps, el càncer de coll d’úter és tracta, en general, amb pronòstics favorables. D’aquí la importància de les citologies periòdiques.

Científics de tot el món han treballat per aconseguir desenvolupar una vacuna contra el virus. Un dels laboratoris que ha treballat en la creació d’aquesta vacuna és l’Institut Oncològic de Catalunya, que, a més, és considerat per l’Organització Mundial de la Salut centre de referència per a aquesta malaltia. El seu cap d’Epidemiologia, Xavier Bosch, fa molts anys que treballa amb el premi Nobel Zur Hausen.

Per fer la vacuna, al laboratori se han creat una còpia desactivada del virus del papil•loma. Aquesta no porta l’ADN amb la informació que causa la infecció de la cèl•lula, però, en canvi posa en alerta al sistema inmunitari humà que es disposa a eliminar el virus. Ara bé, hi ha moltes variants del virus. La vacuna funciona amb els coneguts com 6 i 11, que són els que causen les berrugues vaginals. A més, també acaben amb els números 16 i 18, responsables d’un 70% dels càncer de coll d’úter.

A tot el món ja s’han vacunat milions de noies però també s’han detectat milers de possibles reaccions adverses.

Dades tècniques
Durada: 25 min.
Mida: 255 MB
Vídeo: DVBrip, 704x398, XviD, 1333 kbps, Qf: 0,190 – 65% Test compressibilitat,
Audio: DVBrip, mp3, 128 kbps, 44,1 kHz, Cbr, Estèreo, (català)

Quèquicom -110- La vacuna del virus del papil•loma (DVBrip català x lopere) (TotsRucs.cat)



Respon