(DVBrip català x lopere)

A la Cova de Can Sadurní, al Garraf, s'han trobat les restes de cervesa més antigues d'Europa. Ja en feien fa més de 6.000 anys i els ingredients no són gaire diferents dels que es fan servir ara. La reportera Samantha Vall la tasta juntament amb el director de l'excavació, Manel Edo.
Per fer cervesa només calen 4 ingredients: aigua, malta, llúpol i ferment. Depenent de com es combinin, es té un tipus de cervesa o un altre. Quèquicom ensenya a fer-ne a casa amb l'ajuda del mestre cerveser Pablo Vijande, propietari de la microcerveseria del Montseny.
El Dr. Joan Ramon Barbany, professor de fisiologia UB i metge de l'esport, explica que la cervesa és una beguda que es caracteritza perquè té un contingut molt semblant als elements que perdem amb la suor. Té sodi, potassi, magnesi, vitamina B1, zinc i antioxidants. Per això, després de fer exercici físic ve de gust prendre-se'n una. Recomana, però, no prendre's més de dues mitjanes al dia, perquè no s'ha d'oblidar que l'alcohol té efectes no desitjables.
Lager, ale, lambic, la cervesa no és fàcil de classificar. La Samantha Vall rep una classe del sommelier del Bulli, Ferran Centelles, que li explica les diferències organolèptiques que hi ha i la seva relació amb els ferments.
Les Lager són de fermentació baixa, que vol dir que fermenten a baixa temperatura, a uns 10 graus i els llevats fan la seva funció al fons del recipient. És una cervesa lleugera. Són les que més es consumeixen al nostre país.
Després hi ha les Ale, de fermentació a més temperatura, entre 15 i 20 graus. Els llevats fan la seva funció a la part superior del recipient. Això els dóna més consistència i volum. És la típica cervesa anglesa.
I, finalment, hi ha les Lambic, de fermentació espontània, en què els llevats s'incorporen de manera natural. Són els que hi ha a l'aire lliure. Són típiques de Bèlgica. I són més àcides.
Dades tècniques
Durada: 27 min.
Mida: 320 MB
Vídeo: DVBrip, 704x396, XviD, 1558 kbps, Qf: 0,223 – 45% Test compressibilitat,
Audio: DVBrip, mp3, 128 kbps, 44,1 kHz, Cbr, Estèreo, (català)
Quèquicom -112- Cervesa, aliment líquid (DVBrip català x lopere) (TotsRucs.cat)