[ed2k] Quèquicom -008- Conca de Tremp, viatge en el temps

Moderadors: arakelov, Petiso, Nava, conradtgn, lopere

Respon
Avatar de l’usuari

Autor del tema
lopere
Entrades: 3207
Membre des de: ds. ago. 14, 2010 14:38
Ubicació: Vallès Occidental
Status: Desconnectat

[ed2k] Quèquicom -008- Conca de Tremp, viatge en el temps

#1

Entrada Autor: lopere » dl. gen. 13, 2014 20:05

Quèquicom -008- Conca de Tremp, viatge en el temps (Viatge en el temps)
(TVrip català x Josep M.) (TotsRucs.cat)
Imatge
Els últims dinosaures que van habitar la Terra caminaven per la Conca de Tremp. El programa "Quèquicom" explica com eren aquests animals i com per mitjà dels fòssils se sap l'edat que tenien.

Catalunya no sempre ha estat com la coneixem ara. On ara hi ha la Conca de Tremp abans hi havia llacunes. És allí on van viure els últims dinosaures. El paleontòleg Rodrigo Gaete i el geòleg Gonzalo Ribas ensenyen a "Quèquicom" com la Conca de Tremp està plena de petjades d'aquests animals i expliquen com per mitjà de diferents tècniques es pot saber en quin període van viure i quan van morir els dinosaures.

A plató, Toni Mestres mostra un exemplar de fèmur fossilitzat d'un pollet de dinosaure que feia molt poc que havia sortit de l'ou i que va morir fa 65 milions d'anys. Una de les teories sobre la desaparició de l'espècie s'atribueix a la caiguda d'un meteorit que va provocar tsunamis, pols per tota la Terra i una caiguda de les temperatures. El presentador del programa, Toni Mestres, explica aquesta hipòtesi al plató acompanyat d'un meteorit real caigut a Argentina.

Actualment la majoria de meteorits que cauen són petits com grans d'arròs que al entrar en l'atmosfera a altíssima velocitat, superior als 50.000 km/h, ionitzen l'aire i es veuen com esteles de foc: els anomenem estels fugaços. Només una dotzena de cops l'any en tot el món algú té la sort o l'ensurt de veure literalment caure pedres que poden anar de centímetres a més d'un metre. Del que es té constància històrica a Catalunya és el que va creuar el nostre cel l'any 1704.

Aquest capítol viatja en el temps per mitjà dels fòssils però, a través d'un codi de barres que conserven els sediments, els geòlegs també poden datar cronològicament els temps remots.

Dades tècniques
Durada: 36 min. Mida: 233 MB
Vídeo: DVBrip, 544x304, XviD, 780 kbps
Audio: DVBrip, mp3, 128 kbps, 44,1 kHz, Cbr, Estèreo, (català)

Quèquicom -008- Conca de Tremp, viatge en el temps (Viatge en el temps) (TVrip català x Josep M.) (TotsRucs.cat)



Respon