[ed2k] Quèquicom -124- Rapinyaires, predadors del cel

Moderadors: arakelov, Petiso, Nava, conradtgn, lopere

Respon
Avatar de l’usuari

Autor del tema
conradtgn
Entrades: 4525
Membre des de: dt. gen. 22, 2008 17:24
Ubicació: Tarragona
Status: Desconnectat

[ed2k] Quèquicom -124- Rapinyaires, predadors del cel

#1

Entrada Autor: conradtgn » dj. nov. 24, 2011 17:50

Quèquicom -124- Rapinyaires, predadors del cel
(DVBrip català x Conrad)

Imatge
El Pirineu és l’únic lloc d’Europa on es reuneixen voltors comuns, voltors negres, aufranys i trencalossos. “Quèquicom” els ha filmat junts a Alinyà, a l’Alt Urgell.

La reportera Samantha Vall viatja a Alinyà, a l’Alt Urgell, per donar menjar als carronyaires en un canyet. Aleix Millet, tècnic de fauna de l’Obra Social de Caixa Catalunya, considera un gran èxit haver recuperat els quatre necròfags propis d’aquest ecosistema excepcional. Es tracta d’ocells que no cacen, només mengen carn morta i per això es classifiquen com a necròfags. Tots formen part d’un grup més gran, els rapinyaires, que són els ocells amb el bec corb i les urpes fortes per subjectar i esquarterar les seves preses. Tot i el seu aspecte, són ocells molt porucs i molt sensibles a l’entorn. Això ha fet que molts hagin desaparegut per efecte de l’home.

Per als rapinyaires, la vista és el sentit més important que tenen ja que els permet localitzar objectius molt petits. “Quèquicom” assistirà als esforços del veterinari Rafael Molina, del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, per salvar un ull a un gamarús, un rapinyaire nocturn, que va quedar ferit en xocar contra un cotxe. El programa també serà present a l’hora d’alimentar el xoriguer petit, un ocell en extinció que es cria en captivitat per recuperar-lo.

Per la seva banda, el presentador Marc Boada compara la vista dels rapinyaires amb una càmera digital que conté molts més píxels que la dels humans. És a dir, els ocells en qüestió tenen una quantitat més gran de fotoreceptors a la retina que els permet apreciar més nítidament tots els elements situats al seu camp de visió i, per tant, poden localitzar objectes a gran distància.

Tots els ocells sense excepció es poden ensinistrar. És el que es veu a Cim d’Àligues, on la reportera del “Quèquicom” dóna menjar a un voltor comú i comprova que, tant els ocells diürns com els nocturns, volen en llibertat sense escapar-se. De fet, no els cal volar gaire lluny perquè, com tots els animals, van on poden obtenir l’aliment més fàcilment. En aquest cas, és el guant del seu ensinistrador: el director del centre, Rafael Farriols. El Cim d’Àligues també mostra com caça el falcó, l’animal més ràpid del món, i com s’ensinistra un mussol, un rapinyaire més dòcil.

A plató, Marc Boada resol que els ocells provenen directament dels dinosaures i ho explica a partir d’un fòssil i d’una maqueta en què es veu una mateixa disposició anatòmica de les potes.

Dades tècniques
Durada: ~25 min.
Mida: 300 MB
Vídeo: DVBrip, 704x396, XviD, 1455 kbps
Audio: DVBrip, mp3, 128 kbps, 44,1 kHz, Cbr, Estèreo, (català)

Quèquicom -124- Rapinyaires, predadors del cel (DVBrip català per Conrad)(TotsRucs.cat).avi


Imatge

Respon