[ed2k] Quèquicom -120- Miners del plom

Moderadors: arakelov, Petiso, Nava, conradtgn, lopere

Respon
Avatar de l’usuari

Autor del tema
Fulipopo
Entrades: 146
Membre des de: dl. jul. 04, 2011 19:37
Ubicació: Sant Antoni (BCN)
Status: Desconnectat

[ed2k] Quèquicom -120- Miners del plom

#1

Entrada Autor: Fulipopo » dv. set. 09, 2011 5:59

Quèquicom -120- Miners del plom
TDTrip català per Fulipopo


Miquel Piris entra a les mines de Bellmunt del Priorat i investiga també els efectes contaminants del plom en les persones i en el medi ambient.
El poblat del Puig Roig, al Masroig, es va trobar gràcies al descobriment casual d’una terrissa a sota d’un pi. Va resultar ser el poblat miner més antic de Catalunya, on s’han trobat diferents objectes fets a partir del bronze o la galena.

Nou segles abans de Crist, els homes prehistòrics buscaven filons de galena que picaven, després la convertien en polsim i la posaven al foc. El seu objectiu era aconseguir el plom, entre d’altres coses, per fer bales pesants per a les fones.
En Marc Boada fon la galena, que és sulfur de plom, per obtenir el metall i construeix projectils amb tècniques prehistòriques de fundició i amb motlles idèntics als que han aparegut en el poblat.
L’arqueòleg Antoni Palomo ensenya en Miquel Piris a fer punteria amb la fona de la mateixa manera com caçaven els ibers.
A prop d’aquell poblat hi ha la mina Eugènia de Bellmunt del Priorat, que va tancar el 1972, i que actualment és un centre de turisme industrial.
En Ramon Salaet, antic miner dels que picaven les vetes de galena a mà, guia el programa per les galeries galena.
En Marc Boada explica que el plom és el més tou i el més pesant dels metalls comuns. La facilitat amb què es pot treballar l’ha fet històricament molt recomanable per aplicacions que requereixen resistència a la corrosió, com per exemple en canonades de conducció d’aigua o per les llaunes de conserva. Però es va veure que era tòxic. El plumbisme o saturnisme causa anèmia i trastorns nerviosos entre d’altres problemes de salut. Per aquesta raó, se’n va prohibir la utilització per aquests usos i també en els additius per a la gasolina. “Quèquicom” recorda la curiosa història de Thomas Midgley, inventor d’aquests additius i també de compostos que originen el forat d’ozó en l’atmosfera. Migdley va morir a mans d’un dels seus invents.
On encara s’utilitza plom és en els perdigons de caça que suposen l’abocament de tones de plom en l’entorn. Molts ocells no moren dels trets, sinó pels perdigons que van quedant al fons de rius o llacs i que ells després s’empassen. Raimon Guitart, expert en Toxicologia de la UAB, denuncia aquest perill que afecta greument les zones humides.
Actualment el plom ha estat gairebé completament substituït pels plàstics. Però com que també és resistent a l’atac de l’àcid sulfúric, s’utilitza en bateries d’automòbil i en la indústria química.
La seva gran densitat fa que sigui opac a la penetració de les radiacions i actualment, es fa servir com a cuirassa en reactors nuclears i generadors de raigs X.

Text de presentació procedent del Blog Quèquicom (http://blogs.tv3.cat/quequicom.php?itemid=30367)

Quèquicom -120- Miners del plom (TDTrip català per Fulipopo)(TotsRucs.cat).avi



Respon