[ed2k] 30 minuts - La Funa de Víctor Jara (18.11.2007)

Moderadors: arakelov, Petiso, Nava

Respon
Avatar de l’usuari

Autor del tema
arakelov
Entrades: 10696
Membre des de: ds. feb. 17, 2007 16:37
Ubicació: Sant Martí (BCN)
Status: Desconnectat

[ed2k] 30 minuts - La Funa de Víctor Jara (18.11.2007)

#1

Entrada Autor: arakelov » ds. des. 08, 2007 11:04

Imatge
Sinopsi

Fa pocs dies es presentava al festival de Viña del Mar a Xile aquest reportatge, que és una coproducció entre "30 minuts" i "Paral·lel 40". A Xile, centenars de persones van acabar aplaudint i emocionant-se després de veure aquest treball, "La funa de Víctor Jara". El reportatge és precisament la història de la preparació de la "funa" a Edwyn Dimter Bianchi, conegut com "El Príncep", inculpat per l'assassinat del cantautor xilè Víctor Jara. Víctor Jara va ser el cantautor de tot una generació i les seves cançons es van convertir en símbols contra el cop d'estat i la repressió militar en molts països de Llatinoamèrica.

"Funar", a Xile, significa delatar o denunciar. A Santiago de Xile hi ha un grup de drets humans anomenat precisament Comissió Funa que s'encarrega de dir en veu alta, a través d'actes i manifestacions, qui van ser els assassins i torturadors de l'època de Pinochet. És una denúncia pública, sense passar pels tribunals, dels col·laboradors i assassins de l'època del cop d'estat i la repressió militar. El grup adverteix als veïns o companys de feina de qui és el personatge acusat d'haver comès assassinats, i això provoca de vegades un fort rebuig social cap al veí o el company de treball, que, de sobte, es descobreix que va ser un dels torturadors o assassins de la dictadura militar. El grup de Drets Humans s'avança així a l'acció de la justícia, massa lenta i molts cops subjecta a pressions polítiques i a les lleis de punt final.

En el reportatge se segueix l'organització d'un d'aquests actes públics de denúncia i en aquest cas és "La funa de Víctor Jara". A través del procés anem descobrint en què consisteix exactament una "funa". Es convoca públicament tot aquell que els vulgui acompanyar a cridar davant de la casa o el lloc de treball de l'assassí i torturador per recordar el seu paper durant la dictadura. Es reparteixen fulls on s'informa exactament de què va fer i on surt la seva direcció personal i número de telèfon particular. Després de llegir conjuntament entre tots el seu currículum, es fa una volta pel barri ballant i cantant per tal que els veïns sàpiguen què ha passat i puguin informar-se de qui és el seu veí.

Mentre hi era l'equip de rodatge, la Comissió es va reunir en tres oportunitats per definir i planificar la seva quarantena "funa", en aquesta ocasió, a l'assassí de Víctor Jara. En el reportatge, els integrants de la Funa expliquen amb detall com saben qui van ser els còmplices, torturadors i assassins de la dictadura de Pinochet i com arriben a localitzar-los. Boris Navia, expresoner d'El Príncep i testimoni dels últims moments de Víctor Jara, ajuda la Comissió a identificar el seu torturador, el mateix que també va torturar i participar en la mort de Víctor Jara. Es tracta d'Edwyn Dimter Bianchi.

La Comissió convoca dos grups pel dia de la "funa": el majoritari al carrer en una marxa guiada per alguns integrants de la Comissió, i l'altre, un grup més petit que entra a l'edifici del Ministeri del Treball. El Príncep era funcionari d'aquest ministeri des del 1986.

Amanda Jara, filla de Víctor Jara, ens explica les seves sensacions al trobar-se amb l'assassí del seu pare. El mateix ministre del Treball, Osvaldo Andrade, narra els fets que van succeir dins del Ministeri i ens descobreix que ell també va ser presoner d'"El Príncep", Edwyn Dimter, a l'Estadi Xile.

Un grup d'unes 10 persones sorprenen a la seva oficina El Príncep, on ell reacciona violentament. Al carrer es van fent diversos actes en homenatge a Víctor Jara i s'escolta la cançó El derecho de vivir en paz, cantada per les 1.500 persones que es van manifestar. Es descobreix, en definitiva, un fet que havia estat silenciat: qui va matar i torturar Víctor Jara.

Algunes de les altres persones que surten en el reportatge són:
  • Julio Oliva. Coordinador i portaveu de la Comissió Funa. Fill d'un executat polític. Ell és qui ens explica com neix la "funa", i ens posa al dia de la situació política de Xile des de la caiguda de la dictadura fins a l'actualitat.

    Tito. És qui condueix les reunions, i és de qui sentirem tant les instruccions a seguir per la "funa" del 25 de maig així com les pistes del personatge que es funarà.

    Boris Navia. Advocat de drets humans. Va estar amb Víctor Jara fins als seus últims moments. Ens descriu la crueltat d'El Príncep a l'Estadi Xile i com aquest va tractar al cantautor. També és un dels testimonis que identifiquen, després de 30 anys de desaparèixer, El Príncep.
Un reportatge de Nélida Ruiz i Cristian Villablanca.
Producció executiva Joan González.
Una coproducció de "Paral·lel 40" i "30 minuts".

Dades tècniques

Vídeo: TDTrip, 640x480, 25fps, xvid, 1270kbps
Àudio: TDTrip, 128kbps, 48kHz, mp3 (cbr), joint estèreo
Durada: 27 minuts
Mida: 270MB

Gràcies a en Xordi per aquest ripeig!


Why you think the net was born? Porn! Porn! Porn!

Respon